Ekonomi Haber Girişi : 03 Aralık 2013 15:12

5 kişilik bir aile sadece çay ve simitle beslenirse

5 kişilik bir aile sadece çay ve simitle beslenirse
Mersin SMMMO Başkanı Göktaş, 3 çocuklu bir ailenin geçim sıkıntısını çay-simit hesabı yaparak çarpıcı bir tabloyla ortaya koydu.
Erzurumajans-Mersin SMMMO Başkanı Göktaş, 3 çocuklu bir ailenin geçim sıkıntısını çay-simit hesabı yaparak çarpıcı bir tabloyla ortaya koydu.

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Dursun Göktaş, sadece çay ve simitle beslenen 5 kişilik bir ailenin aylık masrafının bile bin 80 lira tuttuğunu, asgari ücretin ise 803 lirada kaldığını belirterek, "Bu durumda hayatını sürdüren asgari ücretlileri alnından öpmek gerekir" dedi.

Mersin SMMMO Başkanı Göktaş, 3 çocuklu bir ailenin geçim sıkıntısını çay-simit hesabı yaparak çarpıcı bir tabloyla ortaya koydu. Göktaş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında tepeden tırnağa kadar vergilere yüzde 4 oranında zam geleceğini söyledi. 19 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği'ne göre, Yeniden Değerleme Oranı'nın 2013 yılı için yüzde 3,93 olarak belirlendiğini ifade eden Göktaş, "Bu da 2014 yılı vergilerine yüzde 4 civarında zam geliyor demektir. Damga vergisinden veraset ve intikal vergisine, çevre temizlik vergisinden emlak vergisine, harçlardan değerli kağıtlara ve motorlu taşıtlar vergisine kadar her şeye zam geliyor. Vatandaşa yeni yıl hediyesi paketi olarak geliyor, vatandaşın gözü aydın olsun" diye konuştu.

Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 1 Temmuz-31 Aralık 2013 tarihleri arası 16 yaşını doldurmuş işçiler için asgari ücretin net hesabını ve işverene maliyetini rakamlarla aktaran Göktaş, buna göre brüt asgari ücretin bin 21 lire 50 kuruş, kesintilerden sonra kalan miktarın ise 803 lira 68 kuruş olduğunu kaydetti. Gelir Vergisi hesaplamasında, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 32. maddesi uyarınca işçinin bekar ve çocuksuz olduğu ve sadece kendisi dikkate alınarak, Asgari Geçim İndirimi uygulandığını, net ele geçen asgari ücrete 73,40 TL asgari geçim indirimi ilave edildiğini ifade eden Göktaş, bekar asgari ücretlinin eline ayda 803,68 TL geçtiğini bildirdi.

İŞTE 3 ÇOCUKLU HESAP

"3 çocuk" çağrılarından yola çıkarak, 3 çocuklu bir ailenin aylık yiyecek-içecek hesabını çay ve simitle hesaplayarak, 'acaba geçinebiliyorlar mı?' sorusuna yanıt arayan Göktaş, sadece çay ve simitle beslenen 5 kişilik ailenin aylık masrafını rakamlarla ortaya koydu. Yapılan son zamla simidin 1 lira 40 kuruş olduğunu anımsatan Göktaş, bir bardak çayın da 1 lira olduğundan yola çıkarak, şunları söyledi: "3 çocuk 2 de baba ve anne eder 5 kişi. Sabah, öğle, akşam 3 öğünden kaç simit ve kaç çay eder ben hesapladım. Simit 1,40 liradan, çay 1 liradan hesaplarsak, sadece bir öğün 2,40 lira yapar. 3 öğünde 1 kişinin 3 adet simit ve 3 adet çay tükettiğini kabul edersek bu da 7,20 lira tutar. 5 kişilik ailenin günlük çay-simit masrafı ise 36 lira yapar. Bu asgari ücretli aile ayda 30 gün yaşayacaksa 30 günlük çay-simit masrafı da bin 80 lira eder. Asgari ücretlinin eline geçen ise sadece 803 lira 68 kuruş. Çay-simit giderini hadi fazla hesapladık diyelim ve 280 lira indirim yapalım. Bu durumda 800 lira çay-simit parası tutuyor ve gelir-gider fifti fifti elde var sıfır. Soruyorum yetkililerimize, 3 çocuk diyenler bu asgari ücretli aile nerede kalacak? Elbise, ayakkabı, okul giderini nasıl ödeyecek? Bu ibretlik tabloyu halkımızın bilgisine sunmak isterim. Bu durumda hayatını sürdüren asgari ücretlileri alnından öpmek gerekir. Bu konuda akademisyenlerin de bir araştırma yapması gerekir."
 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.