Bölge Haber Girişi : 27 Mart 2010 06:52

Ak Parti Kars'ı Erzurum'a ilçe yapsın!..

Ak Parti Kars'ı Erzurum'a ilçe yapsın!..
Bu öneri, MHP Kars Belediye Başkan adayı Settar Kaya'dan geldi. Peki Kaya neden böyle bir öneride bulundu?

Erzurum Ajans-Kars ile Erzurum arasında yıllardır bitmeyen bir kıyaslama. Karslılar her dönemde, iktidarların Erzurum'u kayırdığını, oraya daha çok hizmet verildiğinden şikayetçi oldular.

Kars'ta siyaset yapan, geçen yerel seçimde Kars'ta MHP belediye başkan adayı olan Settar Kaya, yaşadığı ilin sorunlarını masaya yatırırken, bir kez daha Erzurum'un kayırıldığını ima etti.

Kaya, yazdığı makalede, Kars'ın Erzurum'a ilçe yapılması önerisinde bulundu. İşte Kaya'nın AK Parti iktidarını kızdıracak yazısı:

"Çağdaş Kars Haber gazetesinin yazdığına göre, Kamu İhale kurumu Kars’taki kamu kuruluşlarının et ihtiyacını Kars’tan almalarına izin vermiyormuş. Nedeni ise Kars’ta et balık kurumunun olmamasıymış.

            Kars’ta Et balık Kurumu yok muydu? Vardı. Ne oldu? Özelleştirildi. Özelleştirmeden maksat ise devletin ekonomik alanları özel sektöre devrederek rekabeti ve verimliliği sağlamaktı. Sonuç? Kars’ta hayvancılık geriledi. Et balık Kurumunun yerine apartmanlar yapıldı.

            Başbakan her vesile ile Devletin artık işletmeci ve işveren olmadığını haykırmıyor mu? Devletin yaptığı işleri özel sektörün yapmasını istemiyor mu? Bakkallara bile işyerlerini kapatıp, küresel sermayeye teslim olmaları çağrısında bulunmuyor mu?

            O halde bu karar ne anlama geliyor? Kars’ta onca kasap ve modern et entegre tesislerinin kamu kurumlarına et vermesinin ne sakıncası olabilir?

            Yapılanın bir tek izahı vardır. Bu zihniyet Kars’a Menderes Dönemindeki gözlükle bakmaya devam ediyor.

            Bilindiği üzere 1950 ve 1954 seçimlerinde Demokrat Parti ezici bir çoğunlukla iktidar olmuştu. Her iki seçimde de Kars’ta Milletvekillerini Cumhuriyet Halk Partisi kazanmıştı. Bu nedenle Menderes İktidarı 10 yıl boyunca Kars’a sırtını çevirmiş, bir tek çivi çakmamıştı. Kars’tan göçün başlaması o yıllara rastlar ve bir daha da Kars iflah olmaz.

            1950 seçimlerinde iktidara gelen Demokrat Parti, bugünkü AKP gibi “halk bana yetki verdi, her istediğimi yaparım”hastalığına yakalanmıştı. Basını susturuyor, muhalefet edenleri tutukluyordu.1954 seçimlerine girerken CHP’nin mal varlığına el koymuştu.

            1954 seçimlerinde 541 Milletvekilinin 502 sini DP,31’ini CHP,5 tanesini de Bölükbaşının partisi CMP kazanmıştı. Bölükbaşı’na 5 milletvekilini kendi ili Kırşehir vermişti.

            502 milletvekili kazanmak Menderes’i tatmin etmemişti, hepsini istiyordu. Tıpkı Tayyip Erdoğan’ın Tunceli'yi mutlaka istiyorum hırsıyla, devletin Vali’sini mahkûm ettirmesi gibi.

            Menderes’te kendisini sık sık eleştiren Osman Bölükbaşı’nı destekleyen Kırşehir’e haddini bildirmek istedi. Seçimlerden iki ay sonra 30 Haziran 1954 yılında çıkarılan bir kanunla Kırşehir İlçe yapıldı, Nevşehir İl oldu ve Kırşehir, Nevşehir’e bağlandı. Bu karar demokrasi tarihimize kara bir leke olarak düştü.

            Anlaşılan AKP iktidarı benzer uygulamayı Kars için yapıyor. Kars iki seçimde üç milletvekilinin ikisini AKP ye vermiştir. Üçünü de vermemenin cezasını çekiyor. AKP, Kars belediyesini iki dönemdir kıl payı kazanıyor. Diğer illerde olduğu gibi fark atamıyor. Kars’ı harabe şehir haline getirerek bunun da hesabını Karslılardan soruyor. . Akyaka’da AKP üçüncü parti oldu ve belediyeyi kaybetti. Cezası kesildi, 85 yıllık Akyaka Treni seferden kaldırıldı.

            Bu iktidar döneminde Kars’ta göç olanca hızıyla devam ediyor. Fukaralık artıyor. İşyerleri kapanıyor, icralar, iflaslar almış başını gidiyor. Gençlerin tamamına yakını işsiz. Ev fiyatları 2000 yılının çok altında. Buna rağmen alan, satan yok. Sekiz yıllık AKP iktidarı döneminde Başbakan’ın Kars’ta açılışını yaptığı bir tek hizmet yoktur. Yaşanmaz 10 il’den birisi de Kars’tır.

            AKP milletvekilleri ve Belediye Başkanları basının karşısına her çıktıklarında falan işin ihalesi yapıldı, filan yeri programa aldırdık gibi sürekli umut tacirliği yapıyorlar.

            Kendilerinin işleri tıkırında. Şirketleri, villaları, jeepleriyle keyiflerine diyecek yok. Vatandaşa ise “yeşil kart dağıttık, kömürde veriyoruz, daha ne istiyorlar, ALLAH’tan bela mı istiyorlar”diyorlar.300 bin nüfuslu Kars’ta 186 bin yeşil kartlı varmış.

            Eskiden CHP’nin kalesi olarak bilinen Kars’ta şimdi karşılarında MHP var. Bu AKP için daha da büyük sıkıntı. Hiç olmazsa CHP tabanından gerektiğinde zümreciliği kullanarak oy alabiliyorlar, MHP’de bu şansları da yok. Bu nedenle Kars onlar için ümitsiz vaka.

            AKP’nin Kars’a yapacağı en büyük iyilik Kars’ı İlçe yaparak Erzurum’a bağlamak olacaktır. Biz de kurtuluruz AKP de.

            Bundan sonra” hastalarımız Erzurum yolunda öldü” demeyiz.” Hastaneye götürülürken hayatını kaybetti” deriz. Yeni ilimiz Erzurum’da kombina olduğu için kasaplarımız kurumlara et satar. Bakanımız yok diye üzülmeyiz, Sağlık Bakanı bizim de bakanımız olur. Donanımlı hastanelerimiz, Bölge Müdürlüklerimiz, Gümrük Müdürlüğümüz olur.

            Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız da “programa aldırdık, projesi hazır” nakaratını bırakıp, “işte hizmet, işte Erzurum” diye hava atarlar. Biz de onları yeniden seçeriz! "

Kaynak:İnternethaber
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.