Ankara kafaya koymuş...

Bir süreden beri vatandaşın sorup durduğu, “Bu tesisler ne olacak?” şeklindeki soru, artık Ankara’nın da gündeminde; hatta Ankara için bu, merak içeren bir sorudan öte, “ciddi bir sorun”a dönüşmüş durumda…

Öyle ya hükümet, yüzlerce milyon dolar harcayarak en yüksek standartlarda spor tesisleri kurdu ve amaçladı ki bu sayede Erzurum, dünya ölçeğinde bir kış sporları ve kış turizmi merkezi olsun.

Niyet halis, eylem güzel…

Lakin gidişat iç açıcı değil.

Bu yüzden nihayet Ankara harekete geçti:

“Bu tesisler kaderine terk edilmesin!”

Dikkatli okurlarımız hatırlayacaktır; 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları için bu tesisler inşa edilirken, bir takım felaket simsarları bas bas bağırıyordu:

“Görün bakın oyunlar bittikten sonra, tesislerin kapısına kilit vurulacak ve çürümeye terk edilecek”

Evet;  “simsarlar haklı çıktı” demek için henüz çok erken; fakat alarm zilleri inceden inceye çalmaya başladı:

Erzurum’u yönetenler böyle yan gelip yatmaya devam ederse, bu yıl olmasa bile üç yıl sonra ortada tesis namına harabeden başka bir şey kalmayacak.

Erzurum’un görmek istemediği bu gerçeği, Ankara gördü ve düğmeye bastı.

İsteniyor ki şehri yönetenler derin uykularından uyansınlar ve Erzurum’u dünya ölçeğinde kış sporları merkezi kılmak için mücadele versinler.

Beyhude bir çaba ama olsun…

Ya bir iki kişi de olsa silkinip kendine gelirse?

Etkili de oldu doğrusu. Baksanıza  Vali Sebahattin Öztürk ve Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık  çırpınıp duruyorlar.

Gerçi onlar da tek başlarına bir yere kadar mücadele verebilirler ama olsun; hiç yoktan çok iyidir. Belli mi olur birileri görür de utanır belki… Oysa bir şehri dünya ölçeğinde “merkez” yapabilmek için, top yekun bir seferberlik gerekir.  Atanmış-seçilmiş herkes aynı hedefe kilitlenmeli ki hayaller gerçekleşebilsin.

Peki siz Erzurum’da böyle bir seferberlik görebiliyor musunuz?

Benim kişisel görüşüm ne yazı ki, “evet”ten yana değil.

Çünkü, “Ne yaparız ki Erzurum büyük bir sıçrama yapar?” başlıklı bir soru, şehirde geçer akçe değil.

Bu soru kafalarda zonklama, yüreklerden heyecan uyandırmıyor.

Bilakis, “Uluslararası bir organizasyon olsa da bedavadan yurtdışına gitsek” şeklindeki anlayış genel geçer kural halinde…

-Hükümet pişirsin, ben yiyeyim!

-Hükümet para harcasın, ben keyfini çatayım!

-Hükümet elini taşın altına koysun, ben reklam tahtalarında arzı endam edeyim!

Ya da:

-Hükümet görmesin duymasın ki, ben yapmadığım hizmetleri yapmış gibi göstereyim, nadiren de olsa yaptığım bir işi de yüzüme gözüme bulaştırayım!

Ankara salak mıdır ki, böylesine pespaye numaraları yutsun?

Yutmadığı ortaya çıktı işte…

Erzurum’a sorup duruyor:

“Ne olacak bu tesisler?”

Bilerek söylüyorum; görün bakın bu sorunun cevabı geciktikçe çok adamın canı yanacak, pek çok şark kurnazının maskesi indirilecek.

Hükümet milyonlarca liralık tesisler yapacak, ama sen oturduğun yerde kılını bile kıpırdatmayacaksın, hatta parsayı toplamaya kalkacaksın!

Kayak Federasyonu imkanları ölçüsünde çabalayıp duruyor, Vali Öztürk şehri harekete geçirmeye çalışıyor ama bir yere kadar. Asıl, topyekun bir hareket olacak ki etkili olsun.

Misal; dünyayı takip edeceksin ki, nerede ne olup bittiğini bilesin.

Armut piş ağzıma düş devri biteli hayli zaman oldu.

Ekonomileriyle bizi tam bir milyon defa cebinden çıkaracak şehirler, yeni organizasyonlar alabilmek için o fuar senin bu fuar benim dolaşıp duruyor.

Biz ise, (tamamen hükümetin marifetiyle) bir tane yarışma yapıp, sırtüstü yatışa geçtik. Sanıyoruz ki bu 2011 bize bir asır yeter…

Dünya ölçeğimizde tesislerimiz, pırıl pırıl kar’ımız, kilometrelerce uzunlukta pistlerimiz, lüks otellerimiz ve spora aç bir toplumumuz var. Ama lokomotifi ateşleyecek dinamolarımız yok…

Başka bir ifadeyle rol yapanımız çok da, yol yapanımız az…

Ankara kararlı:

“O tesisleri size ahır yaptırmayacağım”

Keşke ahır yapabilseler…  Zira ahır, üretim ve kalkınma demektir.

Ankara kafaya koymuş bir kire hem de bizi yönetenlere rağmen:

Erzurum üzerindeki ölü toprağından kurtulup ayağa kalkmalıdır.

Ya seve seve…

Ya da seve seve…
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • hakan yerli 01 Ocak 1970 02:00

    SAYIN HEHMET ŞENERE SONUNA KADAR KATILIYORUM ELLERİNE SAĞLIK YÜREĞİN DERT GÖRMESİN SAYIN ŞENER

  • VATANDAŞ 01 Ocak 1970 02:00

    Sayın ŞENER yazılarınızı büyük bir takdirle okuyorum bu Tesisler ne olacak 2011 piyongosundan malı götürenler götürdü kimsenin umrundamı tesis mesis zaten 2011 oyunları vasıtası ile kayak yapmayı bilmeyen herkes kayakcı oldu öyleki anadan doğma kayakcı gibi oldular ama ayaklarına hayatında kayak takmayan dağın yolunu bilmeyen uyanıklara yaradı ama inanıyorumki Kayak Fed başkanı Özer Bey Sayın Vali Bey bu tesislerin çürümesine izin vermeyecekler yahu bu işle uğraşanlar mesala GSGM müdürü arkadaş nerde organizasyon var ise müracat et katıl istekte bulun Kyak fedarasyonun görevi değil aslında bu tesisleri kulanmak adam ne yapsın oda çırpınıyor demekki bir yarışma organizasyon alalım ama 2011 bu ac gözlü bürokrat iş bilmeyen insanların sayesinde malı götürme olimpiyatları oldu zıkkım olsun.