Kültür-SanatHaber Girişi : 07 Mart 2016 19:00

Antalya EXPO 2016'da Erzurum rüzgarı esecek

Antalya EXPO 2016'da Erzurum rüzgarı esecek
EXPO 2016 Antalya için "Şehirlerin En İyi Uygulamaları (Urban Best Practice Area UBPA) Etkinliği" ne sunulan 4 projesi de onaylanan Erzurum, dünyaya tanıtım atağını başlatıyor.

Erzurumajans-EXPO 2016 Antalya kapsamında, üniversiteler, kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından sunulan 521 projeden 38'i  EXPO 2016 Ajansı Kültürel Programlar Direktörlüğü'nün onayından geçti.  EXPO alanında sergilenmeye değer bulunan  38  proje arasında Erzurum, 4 proje ile EXPO alanında temsil edilecek.


Erzurum ile ilgili 4 projeye danışmanlık yaparak hazırlık ve uygulama sürecini yürüten, Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faris Karahan kabul edilen projelerin "Kafkasya Arboretumu, DAPFEST Çocuk, Palandöken Çiçekleri ve 81 İlde Ailem Var Projeleri" olduğunu bildirdi.


Prof.Dr. Karahan, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü ve Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği'nin yürütücülüğünde uygulanacak olan projelerden 'Kafkasya Arboretumu Projesi'nde Doğu Anadolu Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün ortak olarak yer alacağını söyledi.


Şehirlerin En İyi Uygulamaları (UBPA),proje fikirleri kabul edilen şehirlere ve kuruluşlara, yenilikçi uygulama ortamı çerçevesinde geliştirdikleri tema ile ilgili yenilikçi bir vitrin imkanı vererek  EXPO 2016 Antalya alanı kapılarını açıyor. Kentsel yaşam kalitesini arttıracak projelerde fiziksel ve fiziksel olmayan nesneler kullanılacak ve kentsel/kırsal/bölgesel gelişim deneyimlerinin paylaşıldığı bir platform yaratılmış olacak.


Proje fikirlerinin kabul edilmesinden sonra EXPO 2016 Ajansı Genel Sekreterliği'ni ziyaret eden Prof. Dr. Faris Karahan başkanlığındaki proje ekibiyle, sergi alanlarını gezerek EXPO 2016 Genel Sekreter Yardımcısı Mücahit Şengül'den uygulama esasları hakkında bilgi aldı.


Erzurum'a ait proje içeriklerinde,  Kafkasya Arboretumu Projesi ile Batı Kafkasya Ekolojik Bölgesi içerisinde yer alan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'ne odunsu türlerden oluşan canlı ağaç müzesi kazandırmayı, Palandöken Çiçekleri Projesi ile Erzurum'u kış ve yaz turizminin farklı nişleri ile tanıtmayı, DAPFEST Çocuk Projesi ile Çoruh Vadisi'nin doğa sporlarına yönelik potansiyelini Antalya'da tanıtmayı ve Erzurum'da gerçekleşecek festival programlarına ilgi gruplarını yönlendirmeyi  anlatan Prof. Dr. Karahan,  81 İlde Ailem Var Projesi ile de şehit yakınlarını EXPO 2016 ve Antalya'nın doğal ve kültürel zenginliklerine yönelik gezi programı düzenleyerek onurlandırmayı hedeflediklerini dile getirdi.


Prof. Dr. Faris Karahan,  EXPO 2016 Antalya sergi alanında belirlenen özel alanlarının Çin ülke tanıtım alanı ile komşu olduğunu belirterek,  ''Erzurum tanıtım alanı, hem kent olarak kent kimliğini hem de Türkiye'yi güçlü içerik özelliğiyle fark yaratarak dünyaya tanıtacak" dedi.


İlki 1851'de İngiltere düzenlenen ve o yıldan itibaren çok sayıda ülkenin katılımıyla dünyanın en büyük sergi etkinliği olan  EXPO, Türkiye'de ilk kez 2016'da botanik dalında Antalya'da 23 Nisan-30 Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.