Erzurum Haber Girişi : 11 Şubat 2013 10:49

Arıza kulelerde mi, yoksa kafalarda mı?

Arıza kulelerde mi, yoksa kafalarda mı?
Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında 60 milyon lira harcanarak yaptırılan kayakla atlama kuleleri arızalarıyla yine gündemde.
Erzurumajans-Levent Akpınar'ın haberi- Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında 60 milyon lira harcanarak yaptırılan kayakla atlama kuleleri arızalarıyla yine gündemde. Yaptırıldığı günden bu yana verimli çalışmayan ve arızaların giderilememesi yüzünden bazı yarışların iptal ettirildiği kulelerde Türk milli takımının kampı da büyük bir çileye sahne oluyor...

Erzurum’da yapılan Dünya 25’nci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında yaptırılan kayakla atlama kulelerindeki arızalar bir türlü giderilemiyor. Füniküler sistemi başta olmak üzere birçok arızaların yaşandığı kulelerde antrenman yapan kayakla atlama milli takımının sporcuları da büyük sorunlar yaşıyor. Füniküler çalışmadığı için atlayışlarını gerçekleştiren kayakçılar, kuleye yüzlerce basamağı bulunan merdivenleri tırmanarak çıkabiliyor. Milliler, ayrıca pistleri ezilmediği için 125 ve 90’lık iki kuleyi de kullanamadığı için atlayışlarını 40 metrelik küçük kulede gerçekleştirebiliyor.

Avrupanın en yüksek, dünyanın ise sayılı tesisleri arasında gösterilen kayakla atlama kulesinde sorunlar  bitmek bilmiyor. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki tesisler, yapıldığı ilk günden bu yana füniküler arızasıyla hep gündeme geliyor. Kış Oyunları’na sayılı günler kala dönemin Genel Müdürü Yunus Akgül, “Arızalara farelerin neden olduğunu tespit ettik ve sorunu çözdük” açıklaması yapmasına rağmen, aradan geçen 3 yıla rağmen füniküler bir türlü çalıştırılamıyor. Son olarak 17-18 Eylül 2011 tarihinde yapılması gereken Kayakla Atlama Yaz Dünya Kupası yarışları da aynı arıza nedeniyle iptal edilmişti.

BU KIŞ TEK BİR YARIŞ YAPILAMADI


Bu kış sezonunda hiçbir resmi yarışın yapılmadığı kayakla atlama kulelerinde kamp yapan milli takım sporcuları da büyük sorunlar yaşıyor. Slovak antrenör Jure Radeji nezaretinde antrenman yapan milli sporcular, fünikülerin çalışmaması yüzünden zor anlar yaşıyor. Pistlerdeki kar ezilmediği için K 125 ve 90’lık büyük kuleleri kullanamayan milliler,  40 metrelik kuleden atlayışlarını yaptıktan sonra, yeniden kuleye çıkabilmek için merdivenleri kullanıyor. Milli sporcular, füniküler çalışmadığı için kayak takımlarınmı omuzlarına alıp, yüzlerce basamaklı merdivenlerden kuleye doğru tırmanışa geçiyor.

Kayakla atlama kulelerinde ilgisizlikle birlikte ciddi arızaların giderilememesinin sporcuları olumsuz yönde etkilediğini belirten Kayakla Atlama Milli Takımı Antrenörü Jure Radeji, bir hafta önce kamp için Erzurum’a geldiklerini ancak fünikülerlerdeki arızaların onarılmaması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Kayakla atlama sporunda en önemli unsurlardan birinin fünikülerler olduğunu savunan Radeji, “Sporcu atlayışını gerçekleştirdikten sonra yukarıya fünikülerlerle çıkıyor. Bu raylı sistem sayesinde sporcular enerji kaybı yaşamıyor. Bizde ise atlayan sporcular 40 metrelik rampayı tırmanarak çıkmak zorunda kalıyor. Bu da bizi olumsuz yönde etkiliyor. Sporcularımızın gelişimini olumsuz etkiliyor” dedi.

BİR ÇOK SPORCU KAMP İÇİN AVRUPA’YA GİDİYOR

Füniküler arızasının biran önce giderilmesi gerektiğini ifade eden Radeji, “Bildiğim kadarıyla arızanın giderilmesi için 5 bin Euro gerekiyor. Ancak bir türlü tamir gerçekleşmiyor. Biz de füniküler arızası nedeniyle antrenmanlara 3 ay geç başladık. Türkiye’de çok kabiliyetli sporcular var. Ancak antrenmanları düzenli bir şekilde gerçekleştiremediğimiz zaman   sporculardan verimde alamı yoruz” diye konuştu.

PİSTLERDEKİ KARLAR DA EZİLMEMİŞ

Fünikülerdeki arızaların yanı sıra 120 ve 90 metrelik kuleler de pistlerin ezilmemesi yüzünden kullanılamıyor. Antrenman programı gereği 90 metre uzunluğundaki kuleden atlaması gereken sporcular pistlerdeki sorun nedeniyle 40 metrelik kuleden atlamak zorunda kaldı. 40 metrelik kulenin pistindeki sorunları ise milli takım antrenörü Jure Radeji’nin Slovakya’dan arkadaşı olan bir pist uzmanın kendi imkanlarıyla çözdüğü öğrenildi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • BURAK DUMLU 01 Ocak 1970 02:00

    ALLAH BELALARINI VERSİN HER YERE TORPİLLE ADAM ATANAN Bİ ŞEHİRDE TABİ İŞLER YOLUNDA GİTMEZ. ALLAH BELALARINI VERSİN NE DİYİM ANLAYANA BU LAFIM FAZLASIYLA YETER

  • Mustafa TOPCUGİL 01 Ocak 1970 02:00

    Sözde şehrin simgesi haline gelen atlama kulelerinin ışıklarını bile yapamıyorlar.