Ekonomi Haber Girişi : 31 Aralık 2015 14:33

Asgari ücretteki artışın etkileri neler olacak?

Asgari ücretteki artışın etkileri neler olacak?
Asgari ücret yeni yılın tamamında net 1.300 TL olacak. Artışın hem olumlu hem de olumsuz tarafları var..
Erzurumajans-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, yeni yıl itibarıyla asgari ücretin net 1.300 lira olacağını açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da Twitter hesabından "1 Ocak itibarıyla asgari ücret 1.300 TL olacak. Söz verdik, yapıyoruz" paylaşımında bulundu. Asgari ücretteki artıştan kaynaklı 20 milyar liralık maliyetin 9.7 milyar lirası 1 yıl için devlet tarafından karşılanacak.

Vatan'daki habere göre asgari ücret normal şartlarda 2016 yılının ilk yarısı için 1.100 lira olacaktı. Asgari ücret 1.300 liraya çıkarılırken, Temmuz'da ikinci bir ayarlama da yapılmayacak.

Kuşkusuz asgari ücretteki artış işverenleri çok zorlayacak. Zira İSO 500 şirketlerine bakıldığında her 100 liralık giderin 52 lirasının personel giderleri olduğu görülüyor. Sanılanın aksine faiz giderleri yüzde 12'de kalıyor. Yeni rakamla asgari ücretin işverene maliyeti 1.496 liradan 1.935 liraya çıkacak.

AK Parti'nin seçim vaatleri arasında yer alan asgari ücret artışının ekonomiye ve işletmelere etkisi simülasyonlarla analiz edildi. Analizlerde artışın enflasyonu yükseltici, istihdama azaltıcı, büyümeyi destekleyici etki yapacağı belirlendi.



Nasıl etkileyecek?

Bakan Soylu, "Analizlerde bu durumun enflasyona yüzde 0.5 ila 0.8 puanlık artış etkisi olacağını öngörüyoruz. Ama büyüme rakamlarına etkisi pozitif olacak. Ücret artışından kaynaklı 0.5-0.9 puan arası istihdam azaltıcı etki de görülebilir. Ama alacağımız tedbirlerle bu etkiyi azaltırız" dedi.

Şirket kârları % 3 azalır

Reuters'ta yayımlanan analize göre, asgari ücret artışının özellikle, düşük marjlarda çalışan sektörlerin yanı sıra, işçilik maliyetlerinin toplam gelirlere oranının yüksek olduğu şirketlerin finansallarını baskılayacağı öngörülüyor. Aracı kurumların yaptığı hesaplamalara göre, şirketlerin ek tedbirler almamaları halinde asgari ücret artışı banka dışı şirketlerin marjlarında ortalama 1-1.5 puan, net kârda yüzde 3 düşüş yaratacak.



274 liralık yükün 110 lirası bizden

Hükümet, 8.5 milyon asgari ücret alacak olana 1 Ocak 2016'dan itibaren yüzde 40'lık desteği teşvik olarak verme kararı aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Her bir asgari ücretliye, işverene ve çalışma hayatına destek, kayıt dışını engellemek, istihdamı artırmak, mikro işletmeleri ve KOBİ'leri daha fazla desteklemek açısından 110 lirayı, yani yüzde 40'lık bir desteği bir teşvik olarak ortaya koyuyoruz" dedi. Soylu, yaklaşık 20 milyar liralık maliyetin 9.7 milyar lirasının devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

110 liralık devlet desteğinin, Asgari Geçim İndirimi ya da İşsizlik Sigortası Fonu'nun işveren payını kapsamadığını, katkının maktu bir indirim olduğunu belirten Soylu, "Asgari ücret artışının muhakkak ki bütçeye bir yükü var, çok az da olsa bir vergi artışı olacak" ifadesiyle de yükün ucunun herkese dokunacağını ilan etti. Soylu, desteğin sadece 2016'yı kapsadığına da dikkat çekti.

Soylu, şunları kaydetti: "Brüt ve giydirilmiş asgari ücret üzerinden fark, 274 liraya geliyor. Biz, 274 liranın 110 lirasını destekliyoruz. Bugün 5 milyon 300 bin asgari ücretli var. 1.000 lira ile yeni açıklanacak asgari ücret arasında çalışan sayısı 8.5 milyon oluyor. Eğer işveren 2016 yılı içerinde 2015'te çalıştırdığı asgari ücretlinin yüzde 10 fazlası kadar çalıştırmaya başlarsa buradaki 110 liralık desteğimiz artı yüzde 10'luk kesim için de geçerli."

Her maaş 43 TL artacak

Asgarİ ücretteki artıştan sadece asgari ücretliler değil tüm ücretliler kazançlı çıkacak. Fark Asgari Geçim İndirimi'nden gelecek. Asgari ücret net 1.300 lira olunca brüt tutar 1.655 lira olacak. Asgari Geçim İndirimi asgari ücretin yıllık brüt tutarı üzerinden hesaplanıyor. Mükellefin kendisi için yüzde 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için yüzde 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için yüzde 7.5'i oranında hesaplanıyor. Böylece evli ve 2 çocuklu bir çalışan 143 lira Asgari Geçim İndirimi alırken artık 1.655 liranın yüzde 75'i oranında yani 1.241 lira üzerinden 186 lira Asgari Geçim İndirimi alacak. Yani her çalışan 43 liralık daha fazla Asgari Geçim İndirimi parası alacak.

(Vatan)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.