Bölge Haber Girişi : 03 Temmuz 2011 13:38

Aşkale Çimento'nun yükselişi sürüyor!..

Aşkale Çimento'nun yükselişi sürüyor!..
Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği 'Fortune 500 Türkiye' 2010 yıl sonu listesi açıklandı. Aşkale Çimento, geçtiğimiz yıl 232'inci sırada yer aldığı listede 20 basamak atlayarak bu kez 212'nci oldu.

Erzurum Ajans-Türkiye’nin en büyük şirketleri sıralamasında 3 yılda 33 basamak yükselen Aşkale Çimento, Fortune 500 araştırmasının 2010 yılı verilerine göre 212. sırada yerini aldı.
Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği 'Fortune 500 Türkiye' 2010 yıl sonu listesi açıklandı. Erzurum’un Aşkale ilçesinde mütevazi bir ortaklık yapısı ile 18 yıl önce yol çıkan Aşkale Çimento, geçtiğimiz yıl 232’inci sırada yer aldığı listede 20 basamak atlayarak FORTUNE 500’de 212’incilik koltuğuna oturdu. Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, sahip oldukları çok ortaklı yapı ve özelleştirme yoluyla satın alınan bir fabrikanın tüm dezavantajlarını birliktelikle başarıya dönüştürdüklerini hatırlatarak, “Bizim hedefimiz Türkiye’de ilk 100’e girmek. Bu hedef yıllar önce birilerine hayal gibi geliyordu. Ama bu gün geldiğimiz nokta ve yakaladığımız başarılar artık bizleri hayallerin ötesine götürdü. Aşkale Çimento’nun harcında birlik ve de dirlik vardır. Bu ve benzeri göstergeler bize moral oluyor. Emeği olan herkesle paylaşıyoruz bu başarıyı” dedi.

KIVILCIM AŞKALE’DEN ÇAKILDI

Yıllar önce Aşkale’deki çimento fabrikası ile başlayan bin kişinin yolculuğu, bu gün Ağrı’dan Giresun’a, Van Erzincan’a, Erzurum’dan Trabzon’a ve Gümüşhane’den Aşkale’ye binlerce insana, geniş bir bölgeye ulaştı. 1993 yılında 380 bin ton çimento satan şirketin 2010 yılında 3 milyon tonu aşan bir satış rakamı yakaladığını belirten Başkan Yücelik, “Türkiye çimentosunun yüzde 7’sini biz karşılıyoruz. Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesini içine alan pazarda yüzde 32 payımız var. 18 yılda yaklaşık 344 milyon dolar yatırım gerçekleştirdik. Halen yatırımlarımız devam ediyor. Bütün bunları yaparken ortaklarımıza düzenli olarak kar da dağıtıyoruz. Başta çalışanlarımız ve yöneticilerimiz olmak üzere, ortaklarımızın verdiği destek takdire şayandır. Fortune 500 listesindeki yerimiz ve her yıl istikrarlı yükselişimiz sevindiricidir.” diye konuştu.

ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE İLK ONDA

Fortune Dergisi’nin Türkiye’nin en büyük 500 şirketi ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde Aşkale Çimento, sektörel bazda 8. sırada yer aldı. Başkan Yücelik bölgede nakliye, istihdam ve yatırım açısından önemli işler başardıklarını belirterek, “Elbette ekonomik anlamda ayakta durmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz, yatırımlar hız kesmiyor. Ama bizim bu ülkede farklı ve anlamlı bir duruşumuz var. Ülkenin doğusunda iklimsel ve coğrafi manadaki zorluklara rağmen yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz. Sektörde ilk 10’da olmak hedefimize ulaşmak açısından önemli bir kilometre taşı idi. Fortune 500’un analizleri irdelendiğinde Aşkale Çimento’nun aslında çok ciddi başarılar sergilediğini görüyoruz. ” dedi.

ÖZELLEŞTİRMEDE ÖRNEK ŞİRKET

Fabrika ve işletmelerinin önemli biçimde hammaddesini bölgedeki maden kaynaklarında sağladığını, bu şekliyle geniş bir yelpazede bölgeye katkıda bulunduklarını vurgulayan Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, “Artvin’den Giresun’a, Sivas’tan Van, Erzurum’dan Hakkari’ye , Trabzon’dan Tunceli’ye kadar önemli bir sahada ürün pazarlaması yapıyoruz. Ortaklarımızdan ve bölge insanından aldığımız destekle yolumuza devam ediyoruz. Zor bir bölgede ve sektörde böylesine başarılar yakalamak elbette önemli. Ortaklarımızın verdiği destek, çalışanlarımızın gösterdiği performans, işletmelerde yakalanan verimlilik başarımızın temelini oluşturuyor. Özelleştirmede örnek kuruluş olarak gösterilen şirketimiz, akılcı ve tutarlı yönetim sistemi ile yoluna devam etti. Bu nedenle kaoslardan en az zararla kurtulmasını bildik. Çalışanlarımızın sabrı, yöneticilerimizin ise sıkıntıları bir an önce atlatma yönündeki gayretleri bize dinamizm kattı.” şeklinde konuştu.

ŞİRKETLER 2010’DA BÜYÜDÜ

Fortune 500'ün 2010 listesinde Tüpraş, 26 milyar 218 milyon TL net satış gelirleri ile Türkiye`nin en büyük şirketi oldu.Fortune 500 Editörü Kenan Şanlı'nın 'Fortune 500' analizine göre, Fortune 500 şirketleri, geçen yıl net satışlarını yüzde 28, ihracatını yüzde 24,2, net karını ise yüzde 22,2 artırdı. Küresel krizin izlerini silen şirketler, 117 bin 232 kişiyi işe aldılar. Küresel kriz nedeniyle Türkiye ekonomisinde yaşanan daralma, geçen yıl yerini büyümeye bıraktı. Bu verilerdeki olumlu gidiş 2010 yılına, büyük umutlarla girilmesini beraberinde getirdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.