Bölge Haber Girişi : 09 Haziran 2010 15:37

Ata teknokent projelerini anlattı!..

Ata teknokent projelerini anlattı!..
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen Atatürk Üniversitesi, Sanayi, Teknokent Tanışma Günleri programı tamamlandı.

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen “Atatürk Üniversitesi, Sanayi, Teknokent Tanışma Günleri” programı tamamlandı.
Kültür ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını ATA-TEKNOKENT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen yaptı.
Tüzemen, küreselleşen dünyada, yenileşmeyle sürekli desteklenen bir Araştırma Geliştirme (AR-GE) ve girişimciliğin, ilerlemenin ve gelişmenin önemli unsurlarından biri haline geldiğini hatırlattı.
Üniversitelerin bu konuda temel bir rol üstlendiğini vurgulayan Tüzemen, bu anlamda, Atatürk Üniversitesi bünyesinde, Üniversite Sanayi İşbirliğini Geliştirme Merkezi (ÜSİGEM), Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi, Avrupa İlişkileri Araştırma Merkezi ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak Ata-Teknokent gibi fonksiyonelliği daha da geliştirecek birimlerin olduğuna dikkat çekti.
Ata-Teknokent’in, üniversitede eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklediğini, bünyesinde bulunan sanayicilerin rekabet gücünü artırmayı ve ekonomik gelişmeyi hedeflediğini anlatan Tüzemen, şöyle devam etti: “Teknokentlerde hizmet vermek isteyen sanayici, yatırımcı ve araştırmacılara çeşitli avantajlar sağlanıyor. Bunları tekrar hatırlarsak; yazılım, AR-GE’ ye dayalı üretim faaliyetleri, bu faaliyetlerden elde edilen kazançlar, gelir ve kurumlar vergisinden muaftır. Teknokentlerde çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin görevleriyle ilgili ücretleri yine vergiden muaf. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla üniversite personeli, öğretim elemanları, teknokentlerde çalıştıkları kuruluşların izniyle, sürekli veya yarı zamanlı olarak istihdam edilebiliyor. Ayrıca, yine, teknokentte yapılan üretim, KDV muafiyetine sahiptir. Yapılan bağış ve yardımlardan ise vergi indirimi yapılıyor. Teknokent firmaları KOSGEB desteklerinden de yararlanıyor.”
Ata-Teknokent hakkında bilgi veren Tüzemen, şu anda, 44 firmayla sözleşme yapıldığını, 13 firmanın aktif şekilde çalıştığını bildirdi. Aktif firmaların yazılım-bilişim, nanoteknoloji, Biyo teknoloji, telekomünikasyon, tasarım, medikal, otomotiv, tarım, bitkisel ilaç ve kozmetik alanlarında çalıştığını anlatan Tüzemen, yürütülen çalışmaların söz konusu alanlarda ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak patentleri ortaya çıkarmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
KOÇAK: ÜNİVERSİTELER BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜRETMELİ
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise, konuşmasında, küreselleşen bir dünyada üniversitelerin de küreselleşmeye devam ettiğini, bu bağlamda, Atatürk Üniversitesi’nin de bir dünya üniversitesi olmak için özel bir çaba sarf ettiğini anlattı.
Koçak, üniversitelerin büyüyüp gelişmek, etkilerini artırmak için bilim ve teknoloji üretmek zorunda olduklarını hatırlattı. Koçak, “Dünyada önde giden üniversiteler bilim ve teknoloji üreten, AR-GE yapan, patentli üretime sahip üniversitelerdir” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Orta Doğu Ve Orta Asya - Kafkaslar Araştırma Ve Uygulama Merkezi’nin bölge ülkelerinin önde gelen üniversiteleriyle çeşitli işbirliği imkânları oluşturmaya çalıştığını, bu bağlamda, çok sayıda üniversiteyle işbirliği protokolleri imzalandığını söyledi. Koçak, 28-31 Mayıs tarihinde yapılan “Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri” toplantısına, büyük bölümü yurtdışından olmak üzere, 70 rektörün katıldığını belirterek, “İçlerinde teknoloji ağırlıklı eğitim veren dünyanın sayılı üniversiteleri de vardı. Bu üniversitelerle Atatürk Üniversitesi ortak projeler üretecek. Bu projelerde elbette Ata-Teknokent önemli işlevler üstlenecek,” şeklinde konuştu.
Şu anda Ata-Teknokent’in arzu edilen seviyede olmadığını ifade eden Koçak, toplantıya katılan ve Ata-Teknokentte faaliyet gösteren firmalardan, ses getirecek ve patent alımıyla sonuçlanacak projeler yapmalarını beklediğini kaydetti.
Toplantıda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı AR-GE Genel Müdürlüğü Uzmanı Sinan Kabaloğlu, “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yürüttüğü AR-GE ve Yenilikçilik Destek Programları” konusunda bir konferans verdi.
Toplantıda, teknokent deneyimi olan firmalar çeşitli sunumlar yaptı. Ata-teknokentte faaliyet gösteren firmalar ise projelerini tanıttı. Ayrıca AR-GE projesi olan akademisyenlerin projelerinin tanıtımı da yapıldı ve görüş alışverişinde bulunuldu.
İki gün süren toplantılarda ayrıca bir de Proje Tanıtım Sergisi açıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.