Eğitim Haber Girişi : 31 Mart 2016 15:23

Atatürk Üniversitesi'nde Rektörlük yarışı kızışıyor

Atatürk Üniversitesi'nde Rektörlük yarışı kızışıyor
Atatürk Üniversitesi'nde Rektörlük yarışı kızışmaya başladı. Temmuz ayında yapılacak seçim için aday sayısının 40'a dayandığı üniversitede kulisler iyiden iyiye hareketlendi.
Erzurumajans-Türkiye'nin en köklü öğretim kurumlarından olan Atatürk Üniversitesi Rektörlük seçimlerine kilitlendi. Kurulduğu 1957 yılından bu yana ilk kez aday sayısı 40'a ulaşan üniversite de tek gündem 'seçim' haline geldi. Adaylığını açıklayan ve sandığa üç ay kala nabız yoklamaya devam eden isimler kulisleri de hareketlendirdi. 

Kulislerde en çok 'AK Parti'nin adayı kim?' sorusuna cevap aranırken, Ankara'nın henüz bir isim üzerinde yoğunlaşmadığı ileri sürüldü. AK Parti'ye en yakın isimlerden biri olan ve aday olmasına kesin gözüyle bakılan İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Ağırman'ın yakın çevresine aday olmayacağını söylediği belirtildi. 

Prof. Dr. Ağırman'ın ayrıca bir grup öğretim üyesinin 'temayül yoklaması' adı altında düzenlediği toplantıda 'kumpas'a düşürüldüğünü söylediği de iddia edildi.

Tek kadın aday

Mustafa Ağırman'ın bu tavrından sonra kulislerde aday olup olmayacağı tartışma konusu olan Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Medine Güllüce de Rektörlük yarışına katılan son isim oldu. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce'nin kardeşi olan Prof. Dr. Güllüce, öğretim üyelerine bir mesaj göndererek adaylığını açıkladı. Seçimin şimdilik tek kadın adayı olan Prof. Dr. Güllüce'nin adaylığının dengeleri nasıl değiştireceği merak konusu oldu.

Tıp kaynar kazan

200'ü aşkın oyu nedeniyle Rektörlük seçiminin kilit noktası olan Tıp Fakültesi de kulislerin odağı haline geldi. 10'dan fazla ismin aday olduğu fakültede bir süredir nabız yoklayan Ortopedi Servisi'nden Prof. Dr. Ömer Selim Yıldırım da adaylığını açıkladı. İkinci dönem seçimlerinde Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak'a rakip olan ve hatırı sayılır bir oy alan Prof. Dr. Yıldırım'ın adaylığı fakültede ses getirdi. Kendisi gibi başarılı bir hekim olan Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Serdar Sevimli de kulislere göre iddialı adaylar arasında yer alıyor. Fakültede Prof. Dr. Nuri Bakan, Prof. Dr. Sait Keleş ve Trabzonlu Prof. Dr. Ahmet Hacı Müftüoğlu da yarışa ortak olan isimler. Kulis söylentilerine göre cemaat oylarının önemli bir bölümünün bulunduğu Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Cemal Gündoğdu da zemin arayışlarını sürdüren bir diğer isim.

Ziraat Fakültesi'nden üç aday

Ziraat Fakültesi'nden de üç isim yarışa ortak oldu. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Aşkale MYO Müdürü Prof. Dr. Önder Çalmaşur'dan sonra Fakülte Dekanı Prof. Dr. Muhlis Macit ile Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Fahri Yavuz da adaylıklarını açıkladı. Bu arada yine eski dekanlardan Prof. Dr. Mükerrem Kaya için de 'aday olacak' söylentileri yayılmaya başladı.  Atatürk Üniversitesi'nin en köklü fakültelerinden olan Ziraat Fakültesi'nde Prof.Dr. Muhlis Macit ismi diğer adaylara göre daha fazla öne çıkıyor. Prof.Dr. Macit'in, sosyal medya ve üniversite genelinde öğretim üyeleri ile kurduğu iletişim ve açıkladığı seçim bildirgesi dikkat çekiyor. Öte yandan kulislerde en çok dile getirilen konu Gülen cemaatinin 100'ü aşkın oyu oldu. Çoğunluğu Tıp Fakültesi'nde olduğu öne sürülen bu oylarla birlikte Kırkıncı cemaatinin 300'ü bulan oyunun kimin haznesine yazılacağı en çok merak edilen konuların başında geliyor.

BAUM Müdürü ve AÖF Dekanı da aday

Aylar öncesinden yarıştaki yerini alan Açık Öğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen de kulislerin en çok konuştuğu isimlerden biri. Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dursun Kaya da rektörlük yarışında 'bende varım' dedi. Bu arada Fen Fakültesi'nden Prof. Dr. Ümit Demir ile halen Rektör Yardımcılığı görevini yürüten Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ömer Çomaklı seçim çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca kulislere göre Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Yavuz Aslan da fakültesindeki bazı öğretim üyelerinin baskısıyla adaylığını açıklayacak. Bununla birlikte 40'a yakın adaydan önemli bir bölümünün henüz 'adayım' demediği üniversitede, bazı akademisyenlerin isim yapmak için zemin arayışında oldukları kulislerde dile getirilen konuların başında geliyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Memet 01 Ocak 1970 02:00

    Bence gerçekten çalışacak biri varsa Önder çalmasur dur gidin bir Aşkale MYO oya bir bakın kendi başına univgibi duruyo helal olsun ha birde Üniv sadece hastaneye yatırımla bitmiyor gelen Rektörler hep sağlıktan geldi hastaneye çalıştı birazda diğer Birimler kalkinsin

  • Ahmet 01 Ocak 1970 02:00

    Mustafa beye kumpas yapıldığı söyleniyor acaba o temayülde oy kullananlar belediyeden mi gelip oy kullanmışlar ve Mustafa beyinde böyle bir ifade kullandığını zannetmiyorum bu sadece bu ittifaka nifak sokmaktır.

  • murat 01 Ocak 1970 02:00

    rektör koçak iki dönemde yaptığı iki görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavıyla çalışanları mağdur etmiştir.açtığı imtihanlarda adrese teslim kadrolaşmalarla kendi yandaşlarını korumuştur.ben bir çalışan olarak hakkımı bu yönetime helal etmiyorum.huzuri mahşerde elim yakalarında olacak.

  • murat 01 Ocak 1970 02:00

    rabbimden tek dileyim bu makamı cemaatçilere,kırkıncılara nasip etmesin.müslüman kisbeti altında öyle haksızlıklar,öyle adaletsizlikler yapılıyor ki inanın bunların yaptığını dini ayrı gavur yapmaz.bunun en iyi örneği de şu anki rektör hikmet koçak ve ekibinin yıllardır yaptıklarıdır...

  • Gurbetteki Dadas 01 Ocak 1970 02:00

    Erzuruma yıllarca hizmet yapmış değerli hocam sayın Erol KÜRKÇÜOĞLU`na yakışırdı bu makam ama görüyorumki bu yarışta alçakgönüllülük yaparak yok.fakat hocam bence aday olmalı.Hocamı taa Atatürk lisesi orta kısmında tarih öğretmenliği yaptığı dönemden tanırım.her yönüyle kalitedir ve Dadaşlara yakışır