Eğitim Haber Girişi : 05 Mart 2012 14:34

AÜ Erzurum'a gözlemevi kuruyor

AÜ Erzurum'a gözlemevi kuruyor
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, dünyanın dördüncü, Avrupa'nın ise en büyük gözlemevinin Erzurum'a kurulacağını açıkladı
Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum'un markalaşmasına da öncülük edecek özelliklere sahip üç büyük projeyi basına tanıttı.

Konukevinde sabah kahvaltısında basınla buluşan Rektör Koçak, hazırlanan projelerin sadece Erzurum'a değil, ülkeye ve dünya bilimine de hizmet edeceğini söyledi.

İnşaatına Palandöken dağında bu yıl başlanılacak olan "Doğu Anadolu Uluslararası Gözlemevi" projesine yerli ve yabancı 33 Üniversite ve dünya genelindeki faaliyette bulunan 7 gözlemevinin destek verdiklerini belirten Rektör Koçak, tesiste, astronomi ve uzay bilimleri alanında uluslararası gözlem ve araştırma yapılacağını söyledi.

"Doğu Anadolu Uluslararası Gözlemevi"nin Türkiye'nin ve bölgesinin en büyük teleskopuna sahip olacağının altını çizen Koçak, 60 milyon TL harcanacağını ve tesisin 5 yıl da tamamlanacağını bildirdi.

Koçak, "Doğu Anadolu Uluslararası Gözlemevi"nin Palandöken dağındaki inşaatına bu yıl 10 milyon TL'lik bir bütçe ile başlanacağını kaydetti.

MÜZELER PROJESİ

Çalışması tamamlanan bir diğer projenin ise "Erzurum Bilim Müze Doğa ve Eğitim Parkı" projesi olduğunu anlatan Rektör Koçak, bu projenin, "Bilim Müze Parkı", "Doğa Parkı", "Eğitim Parkı", "Kongre, Kültür ve Sanat Merkezi ve Otel" ile "Dünya Çocuk ve Gençlik Merkezi" ünitelerinden oluşacağını bildirdi.

Bilim Müze Parkı'nda Kar Tanesi Kış Müzesi ve Kar Parkı, Astronomi Müzesi ve Gökyüzü Parkı, Sayılar Müzesi ve Matematik Parkı ile Deprem Müzesi'nin yer alacağını ifade eden Koçak, Doğa Parkı'nda ise, Oyun alanları, yeşil heykeller, Türkiye Bahçeleri, Gezinti ve Dinlenme Alanları, Göl ve Su Kenarı Rekreasyon Alanları ile Biyoçeşitlilik Parkı'nın yer alacağını söyledi.

İÇİNDE "İLKLERİ" BARINDIRAN PROJE

Bu projenin gerçekleşmesiyle ülkemizin dünyada ilk kez, "Bilim, Müze, Doğa ve Eğitim Parkı"nın bir arada bulunduğu entegre bir tesise sahip olacağını vurgulayan Rektör Koçak, şöyle devam etti:

"Bilim, Müze, Doğa ve Eğitim Projesi neleri getirecek? Hemen şunu belirtmek isterim; bu proje, birçok ilkleri içinde barındıran bir projedir. İçerdiği konsept ile dünyanın tematik müze konseptindeki ilk bilim müze doğa ve eğitim parkıdır. İçerdiği farklı unsurları ile tüm dünya insanlarının buluşma noktası olacaktır. Gezi, eğlence ve bilginin birleştirildiği bilim, müze, doğa ve eğitim parkı yer alacak. Farkındalık oluşturma durumu en üst düzeyde bir projedir. Bilim kenti olma yolunda önemli bir proje görüyoruz. Dünyanın ilk engelsiz yaşam alanı içeren bir bilim, müze, doğa ve eğitim parkı projesi olarak Erzurum'un tarihsel görselliğine bilimsel görsellik de ekleyecektir. 'Engelsiz Şehir Erzurum' projesine öncülük yapan bir projedir. Hayata dair ne varsa içerdiği tüm unsurları ile adeta bir yaşam üniversitesinin yerleşkesinde eğitim düzeyi, gelir seviyesi, dili, dini ve ırkı ne olursa olsun, her yaştan bütün insanlara hitap edecek dünyadaki nadir örnek bir proje olacaktır."

OLİMPİYATLARA BİR ADIM DAHA

Tesislerin kar ve buz sporlarını sevdirmede, sporcu yetiştirmede ve şehrin ortak hedefi olan Kış Olimpiyatları için önemli bir adım olacağının altını çizen Koçak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kar ve buz sporlarında kullanılan malzemelerin tarihsel süreçteki gelişimi, kar ve buz sporlarının yapıldığı yarışma alanları ve buz salonlarının teknik özellikleri, kar ve buz sporlarına ait ne varsa, her şeyin, 5 duyuya hitap edecek şekilde anlatılıdığı bu tematik müzeyle, bilinçli seyirci ve sporcu olmanın hazzı yaşanacaktır. Böylece Kış Olimpiyatları için büyük bir adım atılmış olacaktır."

ENGELLİLER KIŞ SPORLARI MERKEZİ

Rektör Koçak, üçüncü büyük projelerinin ise, "Atatürk Üniversitesi Engelliler Kış Sporları Merkezi" olduğunu söyledi. Ülke nüfusunun yüzde 12'sinin engelli olduğunu anımsatan Koçak, şöyle devam etti:

"Bu tesisin, engellilerin topluma kazandırılmasında farkındalık oluşturan önemli bir cazibe merkezi olmasını arzuluyoruz. Amaç diğer ünitelerle birlikte görme, işitme, bedensel ve zihinsel engelliler için özel ortamlar, sınıflar ve engelli eğitim parkurları kurmak, bu tesisleri eğitimin ve toplumun hizmetine sunmaktır."

Rektör Koçak, "Erzurum Bilim Müze Doğa ve Eğitim Parkı" projesiyle "Atatürk Üniversitesi Engelliler Kış Sporları Merkezi" projelerini yakında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacaklarını, her iki tesisin tahmini bütçesinin 250 milyon TL olduğunu, bu konuda başta iş adamları olmak üzere kamuoyundan destek beklediklerini sözlerine ekledi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.