Başkanların altı ayı!..

28 Mart seçimlerinin üzerinden 6 ay geçti. Erzurum AKP bu süre içerisinde neredeyse kabuk değişti. Kadın kolları dışında, bütün il ve ilçe teşkilatlarının yarısına partide daha önce hiç aktif görev almamışlar geldi.


Bu değişimin sinyallerini zaten belediye başkanlarını değiştirerek veren AKP’nin merkez ilçelerde ki üç belediye başkanını yakından takip ediyorum. Hele hele, Palandöken ve Yakutiye belediyeleri tamamen kapsama alanım içerisinde.


Seçildikleri ilk günlerde partili vatandaşlara ve belediyelerinde ki çalışan partililerine çok kötü yaklaşan başkanlar bu tavırlarını bir süre sonra gelen ihtarlar üzerine epeyce düzelttiler. Kendileri için koşuşturan, emek ve zaman harcayan insanlara hiç değilse selam vermeye başladılar.


Erzurum, dağ gibi sorunları olan bir il merkezi. Gecekondu, alt yapı, yollar, imar, yeşil alan, kültürel faaliyetler gibi bir çok alanda sınıfı bir türlü geçemeyen Erzurum’un üç merkez ilçesine başkanlığa seçilen belediye başkanlarını şimdi tek tek ele alalım. Bakalım altı ayda neler yapmışlar, ya da yapmamışlar.

 

PALANDÖKEN :Belediye başkanı seçilmeden önce B.Şehir Belediyesinde Teftiş Kurulu Başkanlığı yapan Sayın Bulutlar; ne hikmetse ilk iş olarak kendisi gibi AKP’den başkanlık yapmış olan Cenap Birdal’ın ekibini tasfiye etmekle işe başladı. 

Peşinden de kardeşini özel kalemi yaptı ama bunu sonradan düzeltti. Onun yerine milletvekili Aksak’ın yeğenini getirdi Yakutiye belediyesinden.

İlçe genelinde öyle gözle görülür bir asfalt, inşaat veya yol çalışmasına altı ayda şahit olamadık. Yama yapmanın dışında  ilçede  tek yapılan bol bol hız kesici maksatlı akıllarına esen yere atlatma tümsekleri dizilmesi...

Bütün belediye başkanları, ilginçtir  kendilerinden öncekileri hırsız olarak kabul ediyor ve işe öyle başlıyorlar. Sayın Bulutlar'ın da bu yönde çalışmalar yaptığını gördük.

Sayın Bulutlar daha önce yaptığı görevi bir türlü üstünden atamıyor olmalı ki, belediyenin teftiş müfettişi gibi çalışıyor. Ne kadar evrak, hakkında dedikodu yapılmış ya da kendine birilerinin ulaştırdığı bilgi var ise yanlış doğru demeden araştırmasına bizzat girişiyor. Yani Sayın Bulutlar için belediyecilik teftiş ve incelemeden ibaret. 6 ay içerisinde bizim gördüğümüz bu... Bir de basının erken fark etmesi ile geri adım atılan fidanlığın imara açılması meselesi var... Haa az daha unutuyorduk; maslahat savmak kabilinden kaçak katların yıkımı girişimi varki evlere şenlik... 

 

 YAKUTİYE:Bu belediye neredeyse Türkiye genelinde meşhur olacak işlemlerle gündeme geldi ve gelmeye devam ediyor.

1-Türkiye genelinde borçlu ilçe belediyeleri arasında yedinci sırada.

2-Üç belediye kapatılarak buraya  bağlandı. Böylece yine Türkiye’nin bu ölçekte ilçeleri arasında en çok personel barındıran belediyelerinden birisi oldu.

3-Birkaç ay işçisine maaş vermedi ve bir ilke daha imza atarak Türkiye’de memuruna maaş vermeyen ilk belediye oldu.

4-Sayın Korkut, yine bir ilke imza atarak meclis üyelerinden iki ismi başkan yardımcısı yaptı. Bunlardan birisinin hayatı boyunca çalıştığı bütün şirket ve kuruluşları iflas ettirdiği konuşuluyor. Diğerini ise  zaten kimse tanımıyor.


Sayın Korkut’un hakikaten yükü ağır ve oldukça zor bir ilçede başkan. Ama bunlar vatandaşa bahane olarak söylenemeyeceğine göre belediyecilikte başarılı olmanın gereklerini yerine getirmek lazım.


Özellikle Kazım Karabekir belediyesinin bütün imar uygulamalarında sanki yolsuzluk, usulsüzlük yapıldığı fikrine kapılmış Sayın Korkut.  Mevcut binaları yıkmak, adına park denmeyecek iki tane çocuk oyun aleti olan alanı yapan ve bol bol yaptık ettik, hatta 5 ayda 5 yıldakinden çok iş yaptık diyen başkanın 6 ay içerisinde belediyecilik adına elle tutulur bi uygulamasına rastlamadık. Hatta Dumlu, Dadaşköy, Sanayi gibi önceki belediyeler zamanında bir hayli hizmet alan yerlerde yollar çamur ve pislikten geçilmiyor. Bağlanan köylere ise zaten kimsenin uğradığı yok. Başkanın; “Cumhuriyet Caddesi’ne alternatif yol yapıyoruz” diyerek takdim ettiği yol ile ilgili çalışmalar ta Üstün Gülakar zamanına dayanıyor. Bu yol güzergahında ki evlerin imar ve kamulaştırma çalışmalarını da Sayın Atınç tamamlamıştı.  Şimdi Korkut'ta bir zahmet “dağları deliyoruz…” mavallarıyla milleti güldürmeyi bırakıp, bölgedeki hafriyatı kaldırısın artık...

Altı ayda görünen şu: Başkan mesleği olan imar çalışmaları dışında ki hiçbir şeye sıcak bakmıyor. Yani Yakutiye Belediyesi sadece imar çalışmaları yapmaya çalışacak. Onuda başarırsa.

 

AZİZİYE:Genç başkan Fatih Cengiz aday gösterildiği zaman ithal yakıştırmaları ile karşılaşmıştı. Seçildiği ilk günlerde daha temkinli, memurunu işçisini, hatta kendine başkan yardımcısı atamayarak meclis üyelerini iyice tanıma yolunu seçmişti.

Borç yükü ve personel yükü ağır olmasına rağmen Yakutiye gibi maaş vermeme yolunu hiç seçmedi. Elimizdekini paylaşalım diyerek maaşları az çok dağıttı.

Ilıca’da bulunan kaplıcaları devreye sokarak kurumsal kimlik mantığı ile profesyonel işletmeciliği önemsedi.

Ramazan ayı boyunca Dadaşkent’te yürüttüğü programlar ile sosyal ve kültürel olarak da belediyeciliğin yanında olduğunu gösterdi.

Yaşı en az faaliyeti en çok başkan olarak 6 ayını tamamlayan Sayın Cengiz özellikle ne yapıp edip Dadaşkent’te bulunan okulların yol ve bahçelerini de bir şekilde asfaltlamalı…

 

SON OLARAK: Görünen odur ki Erzurum AKP’li belediye başkanları ile bir 5 yıl daha kaybedecek. Birileri Sayın Bulut'a belediyeciliğin TEFTİŞ olmadığını, Sayın Korkut'a da İMAR olmadığını anlatması lazım. Sayın başkanlar sürelerinin çok uzun olduğu zaafına kapılabilirler. Başkanlık makamının, etraflarında yuvalanan yalakaların onlara verdikleri hava bu yönde çünkü. Ama dönüp şöyle bir geriye baksınlar… Görecekler ki altı ay şimdiden uçup gitmiş… Sayın başkanlar inşallah beni yanıltırlarda belediyecilik anlamında Erzurum’a çok şey kazandırırlar. (www.erzurumajans.com)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.