Bazılarının hesabı fena halde bozulacak...

AK Parti’nin 4. Olağan Kongresi’nden sonra, Ankara’da hem siyaset kulisleri hareketlendi, hem de gelecek tahminleri prim üstüne prim yapmaya başladı.

Hele bir de komplo teorileri var ki, sormayın gitsin…

Anlayacağınız, Ankara’da başınızı hangi yöne çevirseniz mutlaka siyasete dair bi şeyler duyuyor veya görüyorsunuz.

İlgisiz kalmak mümkün değil.

Merak ediyoruz: Madem ki yerel seçimler bir yıl öncesine alınıyor, madem ki üç dönem üst üste vekil seçilenler yeniden aday olamayacak, şu halde Erzurum’da acaba manzara nasıl olur?

Hatırlanacağı gibi birkaç ay önce ilk kez yine bu sütunda size bir haber vermiştim. Daha doğrusu haber değil de olması muhtemel bir gelişmeden söz etmiştim. Demiştim ki, “Şayet çok önemli bir değişiklik olmaz ise, önümüzdeki yerel seçimlerde Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne, Recep Akdağ başkan adayı gösterilecek.”

Bu öngörünün müellifi tabii ki bendeniz değil. Bu, o günlerde Ankara’da yüksek sesle dillendirilen bir beklenti ve siyasi tahmindi. Biz sadece onu aktarmıştık.

Aradan aylar geçti. Bu süre içinde ne parti genel merkezinden bu öngörüyü çürütecek bir açıklama yapıldı, ne de bizzat Bakan Akdağ çıkıp “hayır böyle bir ihtimal söz konusu bile olamaz” dedi.

Seçime tam bir yıl var. Bu süre siyaset için bi hayli uzundur. Değil mi ki, siyasette bırakın bir yılı, 24 saat bile uzun bir zamandır. Dolayısıyla seçim sath-ı mailine girildiğinde çok şey değişebilir.

Recep Akdağ da aday gösterilebilir, bir başkası da…

AK Parti’nin Erzurum için başkan arayışı içinde olduğu yüzde yüz kesin.

Ankara’da hangi kulise kulak verseniz aynı şeyi duyuyorsunuz:

“Erzurum’da başkan değişecek”

Üç dönem üst üste bakanlık yapan Recep Akdağ’ın görev süresi dolduğunda, üniversiteye dönüp hocalık yapmayacağı muhakkak… Kim ki aksini iddia ediyorsa, ya Akdağ’ı tanımıyor demektir, ya da siyasetten anlamıyor.

Üniversite hocalığı Akdağ için artık mazide kalan bir dönemden ibaret…

Kaldı ki Akdağ’ın kendisi istese dahi partinin izin vereceğini zannetmiyorum.

İlla da belediye başkanlığı şart değil, belki de başka bir görev de verilebilir.

Şimdilik en mantıklı görünen beklenti: Akdağ’ın başkan adayı olması şeklindedir.

Madem ki yeni döneme yeni isimle girilecek, o halde o yeni ismin Akdağ olma ihtimali çok ama çok yüksektir.

Bu ihtimal elbette ki birilerinin fena halde moralini bozuyor ve hesapları alt üst ediyor.

Olabilir. Lakin bunun hiçbir önemi yok…

AK Parti lider partisidir ve kimse vazgeçilmez değil .

Kaldı ki Erzurum belediye başkanlığı için öyle kılı kırk yararak hesap da yapılmaz.

Çünkü aday gösterilen ve dolayısıyla seçilen kişi kendi hüneri, başarısı ve karizmasıyla seçiliyor değil ki...

Ben iddia ediyorum: Hani zaman zaman Ahmet Küçükler, “Seçimde ben Ak Parti’den daha fazla oy aldım” diyor ya… Ben de diyorum ki madem öyle, önümüzdeki seçimde bağımsız veya başka bir partiden aday ol, herkes neyin ne olduğunu görsün.

Aynı şey Akdağ için geçerli değil.

Tamam; O da parti üstü bir isim değil. Ama Küçükler’le mukayese dahi edilemeyecek kadar toplumda karşılığı ve kabulü olan bir isimdir. Adamın yaptıkları ortada…

Birileri kaşlarını çatsa da bu, böyledir.

Erzurum, 9 yılı aşan Ak Parti iktidarında, merkezi hükümet boyutuyla çok ciddi hizmetlerle buluştu. Yani kim ki, “AK Parti Erzurum’a hizmet etmedi” derse hem bühtan etmiş olur, hem de haksızlık… Fakat dersek ki, “AK Parti iktidarında Erzurum, yerel bazda beklenen sıçramayı yapamadı, başka şehirler gibi kabuğunu kıramadı.” Bu, çok doğru bir saptama olur.

Gerçekten de öyle… Erzurum yerel hizmetler açısından sınıfta kalmış ve yarıştan kopmuş bir şehirdir.

Yani başarısız bir dönemdir bu iki dönem…

Bu sebeple, iddialı biçimde söylüyorum: Erzurum, önümüzdeki yerel seçime Ahmet Küçükler’le gitmeyecek.

Recep Akdağ ya da başka bir isim çıkacak.

Şurası muhakkak ki, Başbakan Erdoğan, Recep Akdağ’a bu yönde bir görevi uygun görmesi halinde, Bakan Bey’in, “Hayır ben ki bakanlık yapmış bir adamım, nasıl olur da taşrada belediye başkanlığı yaparım” demeyeceği de ortada…

Şayet böyle bir görevlendirme olmaz ise, Bakan Bey’in Erzurum belediye başkanlığına koşa koşa geleceğine de ihtimal vermem.

Söylediklerimin aksini savunuyor veya inanıyorsanız. Yapacağınız iş çok basit: Bir iki gününüzü ayırın ve Ankara’da siyaset merkezlerine kulak verin yeter. Göreceksiniz ki, Ak Parti kararını çok önceden vermiş, düğmeye basmak için sadece vakti zamanını bekliyor.

Şunu da söylemek lazım: Yapılacak değişiklik yalnızca büyükşehirle sınırlı kalmayacak. Değil mi ki, yeni dönemde belediye sınırı artık il sınırı oluyor. Bu nedenle belki bir iki isim hariç, bütün başkanlar değişecek.

Hani bazıları, “Akdağ üniversiteye dönsün” diye dua ediyor ya; size söyleyeyim, bu olmayacak bir duadır. İsterseniz o kadar “amin” deyin durun ki, nafile…

Bazılarının bilmediği husus şudur:

Ankara kaç zamandan beri görüyor ki, Erzurum yerel hizmet noktasında en doğusundaki illerin bile ardına düştü. Bu kötü gidişata dur demenin tek yolu ise, seçime yeni isimlerle girmektir.

Bilmiyorum; eğer illa da bir hesap içindeyseniz, yerinizde olsam hesabımı, bu eksen üzerine oturturum.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.