Erzurum Haber Girişi : 26 Mart 2012 10:02

Bilgisayar ve televizyon esaretine son

Bilgisayar ve televizyon esaretine son
Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonuna bağlı Mendil kapmaca Federasyonu tarafından Erzurum'da düzenlenen "Mendil Kapmaca" müsabakaları Yakutiyespor salonunda sürüyor.
Erzurum Ajans-Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonuna bağlı Mendil kapmaca Federasyonu tarafından Erzurum'da düzenlenen "Mendil Kapmaca" müsabakaları Yakutiyespor salonunda sürüyor. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Vali Vefik Kitapçıgil İ.O, Tekman YİBO ve Zübeyde Hanım Çocuk Yuvası takımlarının katıldığı yarışmalar oldukça renkli geçiyor.
Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu büyük ilgi görüyor. Mendil kapmaca, birdirbir, ip atlama, seksek, çelik çomak gibi 381 geleneksel çocuk oyunu yeniden yaşatılıyor. Kayseri'de kurulan Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu çocuklar tarafından büyük ilgi görüyor. Erzurum'da da düzenlenen mendil kapmaca yarışmaların 2. haftasında Zübeyde Hanım Çocuk Yuvası, Vali Vefik Kİtapçıgil Okulunu 3-1 yendi. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu İlköğretim Okulu ise Tekmen YİBO ile 2-2 berabere kaldı. Çocukları geleneksel oyunlara yönlendirmeyi hedefleyen oyunlar, öğrencilerden yoğun ilgi görüyor. İl temsilciliğini Çetin Şengül'ün yaptığı Hakem ve Oyun Lideri Ahmet Kolomoç'un katkılarıyla yapılan yarışmalar, bugün yapılacak müsabakalar ile devam edecek.

Çocuklarda bilgisayar ve televizyon esaretini sonlandırmayı hedefleyen oyunlar, il il yaygınlaştırılıyor. Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu diğer kentlerde şubeler açıyor. Federasyon yetkilileri, yakın bir gelecekte geniş katılımlı yarışmaların düzenleneceğini belirttiler.
Erzurum İl temsilcilisi Çetin Şengül ve Hakem ve Oyun Lideri Ahmet Kolomoç yeniden geleneksel oyunların yaygınlaşacağını umut ettiklerini belirterek "Mendil kapmaca takımı, birdirbir turnuvaları, ip atlama yarışması, çelik çomak oyunları coşkulu yarışlar halinde yapılacak. Çünkü çocukluğumuzun eğlencesi geleneksel oyunların artık bir federasyonu var. Federasyonun amacı, bu oyunları futbol veya basketbol gibi çocukların arasında yaygınlaştırmak, günümüz çocuklarını bilgisayar oyunu ve televizyon bağımlılığından kurtarmak. Kimi belediye başkanı, kimi işadamı, kimi öğretmen yaşını başını almış onlarca adam, çocuk oyunları üzerine araştırmalar yapıyor, bu oyunları oynayıp kurallarını belirliyor. Bugüne kadar 381 geleneksel çocuk oyunu tespit edildi. 80'inin kurallarını belirlendi. Şimdi federasyona bağlı kulüplerde 7 branşta (ip atlama, seksek, birdirbir, mendil kapmaca, çelik çomak, yağ satarım bal satarım, yakar top) çalışan 5 bin çocuk ağustos ayındaki turnuvaya hazırlanıyor." dediler. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.