Bizim millet tarafsız muhtarı bile illa bir taraf eder!

Sahadaki basın emekçilerinden Murat Kargın var.

Erzurum'un yerel TV kanallarından Kanal 25'de kameramanlık yapıyor.

Biraz da yaşının ilerlemiş olmasından ve bir takım hayat tecrübeleri edinmişliğinden, biraz da medeni cesaretinden ötürü bu seçimde muhtarlığa aday olmuştu.

Lala Paşa Mahallesi'nden muhtar adayıydı.

Diğer muhtar adaylarına nazaran bu seçimde tanınırlılık açısından en popüler aday da oydu.

Hemen hemen her gazete ve internet sitesinde de haberi çıktı.

Buna televizyon kanalları da dahil.

Ne varki '' Başın Düşerse dara, Murat Kargın'ı ara' sloganı ile de yola çıkan ve bu tanınırlılığa rağmen Murat'a muhtarlığı kazandıracak oy çıkmadı.

10'a yakın adayın yarıştığı bu seçimde Murat kaybetti.

Daha önce adı sanı duyulmayan biri kazandı Lala Paşa Mahallesi'ndeki muhtarlık yarışını.

***

Yeniden yaptığı işi, kameramanlığa soyunan Murat ile dün biraz sohbet ettim.

Seçim sonucunu nasıl değerlendirdiğini sordum.

Bayağı şeyler anlattı.

Ama anlattıkları içerisinde bana en ilginç gelen, seçmenin 'muhtarlığa aday olanların hangi partiye mensup olduğunu' sormuş olmaları geldi.

Murat'ın anlattığına göre, seçmenden kapı kapı dolaşarak oy isteyen muhtar adaylarının hepsi de, 'hangi partidensin?' sorusu ile karşılaşmış.

***

''Peki, hangi partidensin diyen seçmene sen ne cevap veryordun?'' dedim Murat'a.

O da, ''Elbette ki onu soran seçmene ben de 'Benim partim yok' diyordum. Kaldı ki muhtarın partisi olmaz zaten'' diye konuştu.

Murat böyle demesine rağmen yine seçmen oy istemeye gelen kendisine 'Yok, yok. Sen gene bir partiye oy veriyorsundur' diyormuş.

Gerçekten ilginç!

***

Valiler, kaymakamlar, bürokratlar falan zaman zaman siyasete angaje oluyor, bir partiye üye imiş gibi çalışıyorlar diye iddialar var, bu sır değil.

Ama muhtarların da böyle özellikle seçmen tarafından siyasallaştırılması, bir partiye illa ki angaje edilmesi, çok üzücü.

Murat'a dedim ki, 'Peki muhtar adayı olup da, oy için gittiği seçmene, öyle soru sorulduğunda parti adı veren aday da var mıydı?'.

''Olmaz mı?'' dedi.

''Bugün kazananların çoğu da parti ayağından muhtar seçildi. Seçmenin geneli, oy vereceği muhtarın siyasi görüşüne göre değerlendirme yaptı, ona göre tercihte bulundu. Hele hele bazı seçmenler, kendi siyasi görüşüne yakın mı, değil mi diye de oy vereceği muhtar adayını incelediği de oldu'' diye ekledi.

***

Görüldüğü gibi öteden beri tarafsız bulduğumuz muhtarlar artık bir taraf olmaya zorlanıyor.

Muhtarın kendisi tarafsız olmak istese de belli ki millet 'bir taraf ol' diye zorluyor!

Bilmiyorum, toplumun tamamen siyasallaşmaya yüz tuttuğu, kutuplaşmanın bir hayli arttığı ve birilerinin illa da ötekileştirildiği günümüzde, muhtarların da siyasallaştığına yönelik bu iddia, beni çok üzdü, çook!

---

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.