Bugün olmuş kayıyor hala farkında değiller!

 

Çivi tutmayan şu 2. Organize Sanayi Bölgesi var ya, bir de benden dinleyin.

 

2007 yılıydı.

 

Burak’ın başı dönüyor, ağlatan ağrılarla kıvranıyordu.

 

“Beyninde tümör var” dediler.

 

MR üstüne MR çekiliyor, tedavi için riskli bir ameliyat bile düşünülüyordu.

 

Ankara’da bir hastanedeydiler.

 

Baba yüreği işte, “iyi gelir” dedi, ‘arı sütü’ verdi oğluna.

 

İnanmıştı bir kere… Dualar eşliğinde 3 gün, 5 gün devam etti arı sütüne.

 

Şifa Allah’tan! Belki bir mucize oldu, bilinmez ama işe yaradı.

 

Burak ayaklandı. “Var” dedikleri tümör yok olmuştu.

 

Evlatlarını onlara bağışlayan aile, Allah’a şükrediyordu.

 

Baba o gün kafaya koydu!

 

Arı ürünlerini ilaç formunda üretecekti ki, -zaten işi buydu arıcıydı kendisi- insanlara ulaştıracaktı.

 

Geçen zaman içinde 2. OSB şekilleniyordu, ortaklarıyla birlikte yatırım kararı aldı.

 

2019 yılında ekipman hariç yaklaşık 6 milyon lira harcadı, yaptı fabrikasını.

 

Bu arada üniversitelerle görüşüyor, bilim insanlarıyla, farmakologlarla çalışıyordu.

 

Bilimin ışığında 30’u aşkın arı ürününün AR-GE çalışmalarını tamamlamıştı.

 

‘BeeHaus’ yani ‘arı evi’ markasını oluşturdu.

 

Bir hayal gerçek olmuş, oğlunun hayatını kurtaran arıları, şifa arayanlarla buluşturmasına ramak kalmıştı.

 

İlk etapta 13 kişiyi istihdam etti, üretime bile başladı. Türkiye’de bir ilk ve tekti.

 

Ne oldu biliyor musunuz?

 

Tekstil Kent’i getirip, fabrikasının dibine dayadı, dolgu üzerine fabrika kurdular.

 

Çalmadık kapı bırakmadı, “yanlış” dedi, “yapmayın, etmeyin” dedi, kimselere dinletemedi.

 

Fabrikasının temelinden duvarına, sıvasından mermerine kadar her geçen gün santim santim adeta kağıt gibi yırtılan fabrikasının fotoğraflarını çekti.

 

Hukuk mücadelesi başlattı.

 

Milletvekilleri başta olmak üzere ne Vali Okay Memiş, ne Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ne ETSO Başkanı Saim Özakalın ne de müteahhit Olgun Gür, kimse olacakları göremiyordu.

 

Şifa arayanlara umut olacak Taner Bayır, bıraktı işi gücü…

 

Sırf gözlerine sokmak için verdi parasını, uydudan ölçüm yaptırdı.

 

İnanmayacaksınız ama müteahhit firmanın yanlışlıkları yüzünden fabrikası, 3 metre 34 santim kaymıştı.

 

Ve bu tehlike diğer yapılar için de geçerliydi.

 

Siyaset ve bürokrasi kör kütük olmuştu ki, binaların yapımında dolgu zemin kullanan müteahhit daha sonra ‘fore kazık’ yaptı ama elinde patladı.

 

Sonra ‘enjeksiyon yapalım’ dedi, getirdi 1,2 metreküplük alana 26 ton sıvı enjekte etti.

 

Toprak bıraktı kendini, yer yerinden oynadı. Sağlam binalar bile bir anda çöktü.

 

O zamanın parası 11 milyon liraya mal olan Özel Erzurum OSB Bilim Teknik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de deprem görmüş gibiydi. Yıkıldı.

 

Sonuç? Üzerinden 3,5 yıl geçti. 2. OSB hala kayıyor kimse farkında değil.

 

Yatırımcı 12 firma beceriksizliğin kurbanı oldu. En basitinden Taner Bayır, o gün istihdam ettiği 13 kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldı.

 

Yüzlercesi de işsiz kaldı, yerle bir olan okulda eğitim durdu. Kent ekonomisi etkilendi. Devletin de özel sektörün de zararı belki de 200 milyon lirayı aştı.

 

Halbuki, o gün Taner Bayır’ı dinleseler bugün ne o fabrikalar yıkılacak ne de devlet bu kadar zarara uğramayacaktı.

 

Hadi bir an için para, fabrika falan bunları geçtim de, Taner Bayır’ın şifacı olma hevesini kırıp, kursağında bıraktılar ya, işte buna çok üzüldüm. Geçen zaman içinde nice insanın derdine merhem olabilirdi.

 

Hep diyorum, yine diyorum. Bizim elimizden bir şey gelmiyor, Allah sorsun. 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Erzurum'lu 19 Haziran 2023 14:07

    Al işte memleketin durumu trabzonlu gelmis burda is güç sahibi olmus birde dalga gecer gibi yorum yapıyor. Ahirettede torpil yaparlar sana ve senin gibilere . Trabzonspor16 Haziran 2023 16:05 durmak yok yola devam. inadınıza akparti inadınıza sekmen Varol sekmen başkanım bu şekilde devam bunlara az bile işçinin parasını ödemiyormuş. beğenmeyen çıksın işten hadi bakalım bir tanesi bile çıkmaz. Biz sözleşmeyi hemen almadık en az beş senedir belediyedeyiz. çalışan alıyor sözleşmeyi yatan değil. Torpiliniz yoksa gidin bulun o kadar kafası çalışmayanın belediyede işi ne.

  • Trabzonspor 16 Haziran 2023 16:05

    durmak yok yola devam. inadınıza akparti inadınıza sekmen Varol sekmen başkanım bu şekilde devam bunlara az bile işçinin parasını ödemiyormuş. beğenmeyen çıksın işten hadi bakalım bir tanesi bile çıkmaz. Biz sözleşmeyi hemen almadık en az beş senedir belediyedeyiz. çalışan alıyor sözleşmeyi yatan değil. Torpiliniz yoksa gidin bulun o kadar kafası çalışmayanın belediyede işi ne.

  • dadş selami 15 Haziran 2023 17:54

    memlekette adam mı yoktu ki ithal belediye başkanı seçtiniz. Adam taa kartaldan sizin kaşınız gözünüz için gelmez kim gelir. ebetteki küpünü dolduracak hakkıdır. siz olsanız buradan kalkıp gidip Ağrıda çalışır mısınız. elbette bir çıkarınız olmasa kuru kuruya maaş için gidip çalışmazsınız.

  • KITLAMA ŞEKER 15 Haziran 2023 12:58

    belediye şirketlerinin çoğunda 150 personelden aktif çalışan katma değer üreten personel sayısı10-15 geriye kalanı daire başkanlarının hısım akrabaları, bu hısım akrabalar hem katma değer üretmiyor hem de belediye ye sözleşmeli personel olarak alınıp maaşları gelecekleri garanti altına alınıyor, o katma değer üreten 8-10 yıllık personeller ise maaşını dahi alamıyor. tebrikler Erzurum kendi evlatlarınıza kıyıp bu zulme çanak tutuyorsunuz. hani müslüman memleketi ya o bakımdan o işçilerin vebali tüm Seçmenlerin üzerine bilin istedim.

  • Dadaş Fatih 15 Haziran 2023 12:28

    Çalıyor ama yapıyor algısı millette olduğu sürece bu memleketten bir şey olmaz. Adam işe aldığı personeller ile övünüyor ve personellere aba altından sopa gösteriyor sesiniz cikarsa işsiz kalırsınız. Personele belediyeler arasında en düşük maaşı verdiği için övünüyor. Benim memleketimin diğer Belediyelerden ne eksiği var orda insanlar 15 bin,20 bin maaş alırken Erzurum büyükşehir belediyesinde Asgarî Ücret ile çalışmaya devam. Sesi çıkanın isine son... Bir gün bu halk gerçekleri görüp sizinde isinize son verecek o zaman bakalım ne yapacaksınız..Elbet dürüst bir idarecide çıkıp bu heba ettiğiniz ve çaldıklarınızın hesabını sizden soracak.

  • Erzurum sevdalisi 15 Haziran 2023 11:01

    Yazıl memleketime birseyler yapmaya kalkanlara engel olan bürokrat ve siyasiler var buda bizim ayibimiz

  • ali yücecenap 15 Haziran 2023 09:55

    YAV EY DE HER ŞEYİ YÜCE ALLAH'A HAVALE EDECEKSEK BU DÜNYAYA GELME AMACIMIZ KALMAZ Kİ. EVET YAPILANLAR HAİNLİK SEVİYESİNDE AMA SİZ YA DA KENTİN ÖNDE GELENLERİ HİÇ BAKANLIKLARA YA DA CİMERE YAZI YAZDINIZ MI? HEPİMİZ ÇÖPÜN YERİNİ GÖSTERİYORUZ AMA ÇÖPÜ KALDIRMAK İÇİN BİR ŞEY YAPMIYORUZ. ERZURUMLULARA ACIMIYORUM LAYIKLARIYLA YAŞIYORLAR AMA OLAN CANIM İÇİ ERZURUMUMA OLUYOR. YÜCE YARADANIM ERZURUMDA YAŞAYANLARIN DEĞİL ERZURUM'UN YAR VE YARDIMCISI OLSUN.

  • Mahmut lokmacı 15 Haziran 2023 07:57

    Her zaman dedim yine diyorum bu memleketten kaçan kurtulur

  • gurbette bir çırçırlı 14 Haziran 2023 22:03

    Başta siyasi otoriteler, bürokratlar ve konu ile ilgili yetkilileri tebrik ediyorum. Benim canım memleketimi sadece ve sadece kullandılar, biliyorlarki aç-susuzlarla, işsizlerle, yabancılarla doldurdukları aklı selim yerlisinin çoğunluğunu göçe zorlanıp, kalan azınlık yerlisi kalan Erzurum halkının söz hakkının olamayacağı aş evleri ile fakir maaşı ile diğerlerinin desteği ile her yer cirit meydanı görüp at koşturuyorlar. Genel ve yerel seçimlerde at ceketini kazanırsın anlayışı ile rekor oy alarak MAAŞALLAH başta oy verenleri tebrik ediyorum. UYU ERZURUM UYU, Boşuna söylememiş Alvarlı Efe : MEVLAYA EMANET OLSUN ERZURUM