Cesaret, başarının yarısıdır...

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, önceki gün basının karşısına geçti ve belediye başkanı seçildiğinden buyana yaptığı çalışmaları özetledi. Son derece düzgün hazırlandığı her halinden belli olan bu sunumda, karşımıza özetle şöyle bir tablo çıktı:
Yakutiye Belediyesi, bir yıl öncesine kadar, personel maaşı ve tedarikçi ödemelerini yapamıyordu. Bugün aynı belediye sadece kamulaştırmadan ötürü, şehre 50 milyon liralık bir kaynak sağladı.
Ali Korkut’un da defalarca altını kalınca çizdiği gibi, belediyenin bataktan kurtulup, iş yapan bir kurum haline dönüşmesindeki aslan payı, kuşkusuz ki AK Parti hükümetine ait.
Şayet belediye personelinin başka kurumlara geçmesini sağlayan o saya çıkmasaydı, pek çok belediye gibi Yakutiye de, yaklaşık 900 çalışanı ile borç batağında debelenip duruyor olacaktı. Baksanıza, 830 personelden 660’ı o imkan sayesinde başka kurumlara geçmiş. Bu da, belediyeye ayda birkaç milyonluk yeni bir kaynak sağlamış.
Ali Korkut gözü kara bir belediye başkanı. Erzurum’un düzgün bir şehir olabilmesi için, önce yıkılması gerektiğine inanıyor. Yaptığı tespite göre, çekirdek şehirde yaklaşık 15 bin metruk bina var. Yakutiye son üç yıldan beri ancak 1500 kadar metruk binanın kamulaştırmasını yapabilmiş.
Kolay değil; yılların ağır ihmali elbette ki üç yıl içinde telafi edilemezdi. Üstelik kentsel dönüşüm gibi devasa bütçeler gerektiren işler, tek başına bir ilçe belediyesini aşar.
Fakat Korkut’un şu sözü altı çizilmesi gereken bir tespitti:
“Siyaset kaygısı olan kimse kentsel dönüşüm yapamaz. Ben beş yıllığına seçildim; sonrasına dönüm bakmam. Bu beş yılı en yararlı şekilde nasıl geçiririm diye düşünüyorum. Yeniden seçilir miyim seçilemez miyim şeklinde bir hesap içinde değilim.”
Yakutiye Belediyesi’nin son üç yılda şehre artı değer olarak kazandırdığı pek çok hizmet mevcut.
Misal; ancak medeni şehirlerde rastlanılacak olan “Kent Bilgi Sistemi”
Yani bazılarının “halkı fişliyorlar” dediği sistem. Ali Korkut’un üzerinde ciddiyetle durduğu bu sistem sayesinde, Yakutiye sınırlarında yaşayan on binlerce insanın eğitiminden, sağlık durumuna kadar, sosyal yapısını gösteren bilgi depolandı. Ve bu bilgileri isteyen her kurum kullanabiliyor.
Kaç bin yoksul var, kaç bin insan üniversite mezunu, kaç bin kişi akraba evliliği yapmış, kaç bin insan belli bir hastalıkla mücadele ediyor. Kaç bin aile kaç çocuklu gibi…
Öte yandan Yakutiye, İSO kalite belgesi sahibi bir belediye… Takdir edersiniz ki bu belge kimseye laf olsun diye verilmez.
Yine Doğu’da ilk Kent Konseyi’ni kuran da Yakutiye Belediyesi oldu.
Erzurum’un bir tane şehir meydanı yoktu. Ali Korkut’un cesur çıkışı sayesinde Yakutiye Medresesi’nin önü yeniden düzenlendi ve tam anlamıyla olmasa da şehir bir meydana kavuştu.
Eğriye eğri, doğruya doğru demeliyiz ki, tarihe gerçekçi not düşelim.
Bir dönem önce aynı belediye, çalışanının maaşını ödeyemiyordu, çöp kaldıramıyordu.
Şimdi üç yıl içinde artık büyük belediyelere mahsus projelere imza atan bir Yakutiye var karşımızda.
Üç Kümbetler’in çevresinin açılması ve Cumhuriyet Caddesi’ne alternatif olacak Recep Akdağ Caddesi’nin açılması asla sıradan işler değildir.
O toplantıda öğreniyoruz ki Ali Korkut, yaptıklarının yanı sıra bir de yapacaklarının planını çıkarmış.
Misal; Yeğenağa Mahallesi’nde “Kültür Sokağı” ve Gürcükapı Camii’nin etrafının açılarak şehre yeni bir meydan kazandırılması. Ayrıca kamulaştırılması yapılan Üç Kümbetler’de kültür ve kongre merkezi kurulması, butik oteller yapılması ve modern bir çarşı oluşturulması…
Yine çok önemli bir projesi ise, kentsel dönüşüm aracılığıyla Mahallebaşı’nda köklü bir değişim yapmak… Ve şehrin yanı sıra, Yakutiye sınırlarında kalan 33 köye hizmet ulaştırmak…
Erzurum, yerel yönetim noktasında uzun yılların ihmaline uğramış bir şehirdir. Dolayısıyla bir belediyenin üç yıl içinde bu ağır ihmali ortadan kaldırması mümkün değil.
Şüphesiz ki diğer belediyeler de boş durmuyorlar ama Erzurum öylesine ıskalanmış ki yedi gün yirdört saat çalışsanız da açık kapanmıyor.
Buna rağmen Ali Korkut’u tebrik ediyoruz. Çünkü O, hastalığı doğru teşhis etmiş ve doğru tedavi uyguluyor:
Erzurum’un şehir olabilmesi için, önce yıkılması ve enkazdan kurtulması gerekiyor. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.