Siyaset Haber Girişi : 08 Kasım 2013 18:17

Cihaner mahkemeye zorla götürülecek

Cihaner mahkemeye zorla götürülecek
Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve 11 sanığın 'terör örgütü üyeliği' suçundan yargılandığı dava, 28 Şubat 2014 tarihine ertelendi.
Erzurumajans-Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve 11 sanığın 'terör örgütü üyeliği' suçundan yargılandığı dava, 28 Şubat 2014 tarihine ertelendi.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın 'terör örgütü üyeliği' suçundan yargılandığı dava, 28 Şubat 2014 tarihine ertelendi.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın 'terör örgütü üyeliği' suçundan yargılanmasına Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde devam edildi. Duruşmaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da katıldı. Mahkeme heyeti, duruşmaya zorla getirilmesine karar verilen fakat yine gelmeyen Cihaner'in duruşmaya zorla getirilmesine karar verdi. Mahkemeye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından gönderilen yazıda ise, sanık olan MİT mensuplarının yargılanmasına izin verildiği belirtildi.

Yargıtay 'da görülen duruşma, ilk olarak sanık MİT mensuplarının savunmalarının alınması ile başladı. MİT mensubu sanıklar, iddia edilen suçları kabul etmediklerini belirtti. Sanıklardan Ş.D. ise, davanın hedefinin kendileri değil MİT olduğunu öne sürdü. Sanıklar, duruşmalardan halen görevli oldukları için vareste tutulmalarını istedi.

3 MİT MENSUBUNUN YARGILANMASINA İZİN VERİLDİ

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, Başbakanlık'tan gelen ve MİT mensuplarının hakkında yargılanıp yargılanmayacağını içeren kararı okuyarak, Başbakanlığın değişen MİT kanununa göre davada sanık olan 3 MİT mensubunun yargılanmasına izin verdiğini açıkladı. Duruşmaya, Albay Dursun Çiçek tarafından müdahil olma ve davanın bazı davalarla birleştirme isteğini içeren dilekçe de gönderildi.

Sanık CHP Milletvekili İlhan Cihaner'in avukatları, davada 'Erzincan' kod adı ile bilinen gizli tanığın isminin dosyada nüfus cüzdanı sureti ile açıkça belli olduğunu ve gizli tanık 'Erzincan'ın kimliğinin açıkça belli olduğu için ifadelerine tekrar başvurulması için duruşma salonuna getirilmesini istedi.

Savcı ise, verdiği mütalaada İlhan Cihaner'in zorla davaya getirilmesini ve MİT'in 3 mensubunun mahkemeye gönderilmesini isteyerek, Dursun Çiçek'in gönderdiği dilekçe hakkındaki kararı mahkemenin takdirine bıraktı.

Mahkeme, Dursun Çiçek'in gönderdiği dilekçede yer alan taleplerini daha önce verilen kararı değiştirecek gerekçeler içermediğinden müdahil olma ve dosya birleştirme isteklerini reddetti. Tanık koruma beyanı gereğince gizli tanık 'Erzincan'ın duruşmaya getirilme talebini de reddeden mahkeme, MİT mensuplarının duruşmadan vareste tutulmasına ve haklarındaki inceleme, soruşturma raporu örneğinin mahkemeye gönderilmesini istedi. Mahkeme heyeti, duruşmayı 28 Şubat 2014'e erteledi.

İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANI

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın Erzincan'daki uygulamasının Cihaner tarafından ve MİT'te görevli kişilere verilen talimatlarla yürütüldüğüne yönelik bir kurmaca ile karşı karşıya olduklarını söyleyerek, bu iddianın MİT Teftiş Kurulu tarafından kendi görevlilerinin durumu itibarıyla incelendiğini belirtti. MİT Teftiş Kurulu'nun, "MİT Bölge Başkan Yardımcısı ile iki görevlinin MİT Yasası ve talimatlar uyarınca davrandığı ve hukuk dışına çıkmadıkları" yönünde rapor verdiğini ifade eden Günaydın, MİT'in bu rapor doğrultusunda kendi görevlilerinin soruşturulmasına gerek olmadığına yönelik yazıyı Başbakanlığa ilettiğini söyledi. Günaydın, şöyle konuştu:

"Bu, bize şunu gösteriyor. Davanın temeli çökmüştür. Çünkü bu davanın temeli İlhan Cihaner tarafından bu MİT görevlilerine yapılan yönlendirmeler ile çabanın sürdürüldüğünü ifade etmekteydi. Oysa MİT, kendi raporuyla böyle bir durumun olmadığını ortaya koymuştur. Buna karşılık Başbakanlık bu üç MİT görevlisi için soruşturmanın sürdürülmesine yönelik onay vermiştir. Dolayısıyla görülmektedir ki gizli tanık beyanına dayalı olarak yapılan kurmaca çökmüştür. Erzincan kod adı ile bilinen ve aslında gerçek adı davaya ilgi duyan herkes tarafından bilinen şahıs, kendisinin ya da birileri tarafından kendilerine dayatılan yalanlarının, iftiraların sonucunda hem MİT görevlilerine hem de davada bulunan sanıklara iftira ile beyanda bulunduğu net bir şekilde ortaya çıkmıştır."

"BU DAVA SİYASİ TEMELLİ BİR DAVADIR, BİR KURMACADIR"

Dursun Çiçek'in Erzincan'a giderek otelde kaldığı ve yetkililerle görüştüğü iddiasının da "gülmece konusu" haline geldiğini kaydeden Günaydın, o gün Erzincan'da otelde kalan Dursun Çiçek'in 1977 doğumlu Yozgatlı ve ticaretle uğraşan bir kişi olduğunu ve davaya konu edilen Dursun Çiçek ile ilgisi olmadığını öne sürerek şunları ifade etti:

"Bu dava, siyasi temelli bir davadır, bir kurmacadır ve bu kurmacanın altında Türkiye'de AK Parti zihniyeti yatmaktadır. İlhan Cihaner arkadaşımız Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı iken 'Bu soruşturmayı yürütmemeni salık veriyoruz' diye kimlerin telefon ettiğini hep beraber biliyoruz. İlhan Cihaner, bu davayı kendisine kanunların verdiği yetki çerçevesinde yürüttüğü için her türlü kurmaca ile karşı karşıya bırakılmaya çalışılmaktadır. Silahlı terör örgütü tanımına sokarak, dava dosyası elinden alınarak Erzurum'a götürülmüştür. Cumhuriyet tarihinde örneği görülmedik bir biçimde Erzincan'da Cumhuriyet Başsavcılığı basılmıştır, lojmanında arama yapılmıştır, gözaltında tutulmuştur. Şimdi hala soruşturmaya konu edilmektedir. Mahkemenin şu güne kadar olan safahatında dahi bütünüyle kurmaca olduğu ortaya çıkan bu davanın bir an evvel sonuçlandırılması ve bu kurmacayı ortaya koyanların yargılanması gerekmektedir. Türkiye ancak bu şekilde aydınlığa kavuşabilir."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.