Bölge Haber Girişi : 03 Haziran 2010 11:21

Çoruh platformu önemli kararlar aldı!..

Çoruh platformu önemli kararlar aldı!..
Çoruh Platformunun Atatürk Üniversitesinde yaptığı olağan genel kurul toplantısında önemli kararlar alındı.

Erzurum Ajans-Çoruh Platformu’nun Atatürk Üniversitesinde yaptığı olağan genel kurul toplantısında önemli kararlar alındı.
Oltu’dan başlayarak bölgedeki ilçe ve köylerde koyunculuğun daha da gelişmesi için başlatılan proje meyvelerini ekim ayından itibaren vermeye başlayacak. Oltu’da kurulacak bir tesis sayesinde gerek Erzurum il genelinde gerekse Türkiye genelinde cağ kebabı yapan tesislere et bu merkezi tesisten sağlanacak.
Çoruh Platformu Başkanlığını da yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın gözetiminde gerçekleştirilen Genel Kurul Toplantısında konuşan Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya, şu anda cağ kebap için nitelikli et bulunması konusunda bir sıkıntı yaşandığına dikkati çekerek, Çoruh Platformu adına yürütülen koyunculuk projesinin öncelikle bu ihtiyacı karşılamayı ve yöre çiftçisini kalkındırmayı amaçladığını söyledi.
“Kaliteli bir etten kaliteli bir çağ kebap olur” diyen Kaya, cağ kebap için kullanılan etin belli niteliklere sahip olması gerektiğini, yürütülen proje ile bölgede 50 baş ve üzeri koyun yetiştiriciliğinin destekleneceğini ve bu sayede yüksek standartta cağ kebabı eti üretilmesinin hedeflendiğini anlattı.
Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde yaygınlaşan döner tüketiminin, hamburger gibi ürünlerin, standart hale getirilen ve merkezi noktalardan dağıtımı yapılan ürünlerle yapıldığını anlatan Kaya, cağ kebap yapımında kullanılan etin de yakın bir gelecekte endüstriyel bir ürün şeklinde, modern tesislerde hazırlanacağını ve tüm ülkeye dağıtımının yapılacağını bildirdi.
Proje Başkan yardımcılığını yürüten Prof. Dr. Sait Keleş’te, 2006 yılında kurulan platformun 2007’den beri faaliyette bulunduğunu, amacın Çoruh ırmağının oluşturduğu Çoruh havzasının ve tabii dokunun korunması, tabii ve kültürel değerlerin tanıtılması, korunması ve onarılması, bölgedeki yer altı ve yer üstü zenginliklerin araştırılması, üretim çeşitliliğinin artırılması, su kaynaklarının, bitki ve ağaç topluluklarının korunması, havza ölçeğinde projeler geliştirilmesi ve uygulanması gibi amaçlar güdüldüğünü söyledi.
Çoruh Platformu’na, Erzurum, Artvin ve Bayburt illerinin ilgili kuruluşlarının üye olduğunu hatırlatan Keleş, bu yıldan itibaren çalışmaların projeler üzerinden yürütüleceğini sözlerine ekledi.
Daha sonra bir değerlendirme konuşması yapan Platform Başkanı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin çok önemli imkânlara sahip olduğunu, özellikle yapılan ve yapılacak olan projelerin üretim aşamalarında Atatürk Üniversiteli bilim adamlarının her türlü desteği vermeye devam edeceğini anlattı.
Koçak, şu anda çeşitli gıda analizinin Atatürk Üniversitesi’nde yapıldığını da hatırlatarak, yakında faaliyete geçecek ve Türkiye’nin sayılı laboratuarlarından biri olacak Gıda Analiz Laboratuarı’yla bölgeye hizmet verileceğini bildirdi.
2011’de yapılacak Üniversitelerarası Kış Sporları oyunlarında Çoruh havzasının tanıtımı için çalışma yapılması da kararlaştırılan Genel Kurul toplantısına bölgedeki ilçe kaymakamları, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Çoruh Platformu Olağan Genel Kurulu yeni yönetimin belirlenmesiyle sona erdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.