Dadaş Temel Aydın-1

Vefatının 10'uncu yılı anısına...

Temel Aydını ilk defa  Halk Eğitimi Merkezinde açılan  ''Çocuk Tiyatrosu''  kursunda Edebiyat öğretmeni Mürsel Koçer e  yardımcı olurken tanıdım. Çocuklara rollerini nasıl oynayacaklarını anlatıyordu. Lise son sınıftaydı ve oda çocuk sayılırdı. Bu gence kanım çok ısınmıştı.
Bu tanışmanın yıllar sürecek bir arkadaşlığın, hemde kader arkadaşlığının bir başlangıcı olacağını nereden bilebilirdim. Bu genç delikanlının 80 li yıllara tiyatro konusunda damga vuracağını, çok genç yaşta aramızdan ayrılacağını, cenazesine on binlerin katılacağını, adeta tüm Erzurumu yasa boğacağını nereden bilebilirdim?

Temel Aydın rahmetli olduğunda Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti onun ölümünü şöyle vermişti.

Erzurum Yeni Kuşak Gazetesi ve Süper Kanal radyosunun sahibi Gazeteci-Yazar Temel Aydın (41) vefat etti.
Dün gece tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Temel Aydın için bu gün  DAGC  binası önünde bir tören düzenlenecektir.
41 yıllık kısacık ömür, bu kısacık cümleyle anlatılmıştı. Oysa aslı öyle miydi!

Kilise kapıda geçen, hemde açlık ve yoksulluk içinde geçen, liseli yıllar.  Erzurum'un ''Olur'' ilçesinden gelip Meslek Lisesinde okumaya çalışan, okurken karnını doyurmaya çalışan, çay ocaklarında sabahlayan, içine her şeyi yazdığı bir defteri olan  ve  bu defterle hayata tutunmaya çalışan genç bir delikanlı.
Küçük yaşta babasını kaybetmiş, Meslek Lisesi sınavlarını kazanarak yatılı okumayı haketmiş, içine kapanık, mahçup, kendi halinde bir genç.

Bu okula başlaması ve bu okulda bir üst sınıfta okuyan Ahmet Turunç' la tanışması, onun hayatının dönüm noktalarından biridir.  (Ahmet Turunç halen Bursa Sanat Tiyatrosu yönetmenidir.)
Ahmet Turunç, Meslek Lisesinin Tiyatro Kolu Başkanıdır... Biraz açılsın, toplum içine girsin diye onu Tiyatro koluna alır.
O ara birlikte  D.T.  Çocuk Tiyatrosu seçmelerine katılırlar. Seçmeleri kazanarak orada bir müddet çalışırlar. Arkadaşlıkları o kadar ilerler ki, bir lirayı bile birlikte paylaşırlar.

Sezonluk olan bu çalışmalar bitince kendilerine yer aramaya başlarlar. Artık Lise de bitmek üzeredir. Akıllarına Halk Eğitimi Merkezi gelir. Çünkü Ahmet Turunç orada bu çalışmaların yapılabileceğini bilmektedir. Selahattin Turgay Daloğlu, Rüknettin Dağıstanlı  ve  Mürsel Koçer Halk Eğitimde Tiyatro çalışmaları yaptıkları zaman, ara bir çalışmalarına katılmıştır.  (O dönemlerde 23 Temmuz Erzurum Doğu Fuarı vardı. Bu ekip orada çadırlar içinde orta oyun oynardı.)

Önce kurs hocalığı için Mürsel Koçeri ikna ederler .Mürsel Koçer başkanlığında Tiyatro kursu açtırarak kendileri de kursiyer olurlar.

Bir müddet sonra Mürsel Koçer işleri nedeniyle kursu bırakınca, kurs kapanır. Aralarında istişare ederek kurs hocalığını Temel Aydın adına güç bela kabul ettirirler. Çünkü alınacak o cüzi ücret Temel Aydın için bulunmaz bir nimettir.
Tam o sırada   D.T.  Erzurum da tekrar faaliyete başlamıştır. Ahmet Turunç ,Temel Aydın ve 6 arkadaşı bir taraftan Devlet Tiyatrolarında bir yıl süre ile sözleşmeli çalışırlar.

Halk Eğitimde özellikle 12 Mart kurtuluş bayramlarında çok güzel oyunlar sahneye koyarlar.'' Erzurum Yanıyor, Dadaş Hasan'' kendilerinin yazıp yönettiği oyunlardır. Ayrıca  ''Ehli Keyfin İftarı '' seyirci tarafından büyük rağbet görmektedir.

Semih Yetimoğlu,  Bülent Yılmaz,  Yasin Hayta,  Muzaffer İzgü,  Ahmet Özhancı,  Haydar Aslan,  İsmail Polat,  Vedat  Refahiyeli, ........ ile kadroları genişlemiş, ''Kahvede Şenlik Var''  ile artık tanınmışlardır.

MŞT. (Malatya Şehir Tiyatrosu) Türkiye turnesine çıkmıştır.  Erzurum Halk Eğitim sahnesinde ''Hayırsız Evlat''İsimli oyun 15 gün geceli gündüzlü sahnelenir. Dram ağırlıklı bu oyun Erzurum seyircisi tarafından oldukça rağbet görmüştür. Oyunu bir kaç gün seyreden Temel Aydın artık  ''Hayırsız Evlat'' rolüyle sahnededir. Bu rolün gerçek hakkını vermeye başlamıştır. Son günlerde de ''Baba''yı büyük bir başarıyla oynayınca  MŞT  nin sahibi ve yönetmeni Temel Aydına transfer teklif eder. Ve Temel Aydın  MŞT  ile birlikte Türkiye turnesine çıkar.  Yanına  Semih Yetimoğlu ve Bülent Yılmaz ı da almıştır.  Yaklaşık bir yıl şehir, şehir dolaşırlar.  Bu ,onlar için profesyonelliğe atılmış ilk adımdır .Erzurum'a döndüklerinde kendilerine güvenleri dahada artmış ve artık hedef büyütmüşlerdir. '' Buzlar Çözülmeden, Hastane mi Kestane mi?'' oyunlarını büyük bir başarıyla sahneye konur.

1987 yılı sonuna doğru Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Müslüm Çağlar Endüstri Meslek Lisesine sürgün edilince,  bütün Halkoyuncular,  THM Korosu  ve  Tiyatrocular adeta öksüz kalır.  Herkes kendisine sığınacak bir kapı, sığınacak bir liman arar. Semih Yetimoğlu ve Cumhur Seval  EŞT'yi (Erzurum Şehir Tiyatrosu)  kurarak çalışmalarını bazen Belediye bünyesinde , bazen bağımsız olarak devam ettirirler.  Halkoyunculara ve Tiyatroculara Hasankale Halk Eğitimi Merkezi Müdür yardımcısı rahmetli Cezayir Demir sahip çıkar ve onları Hasankale'ye taşır. (Not: O dönem Hasankale iki yıl üst üste Halkoyunları Türkiye şampiyonu olur.)  Tabii bunların içinde Temel Aydın da vardır.  Ona Hasankale de Tiyatro kursu açarak adeta hayata yeniden tutunmasını sağlar.

İlkokul öğretmeni olan eşiyle orada tanışır ve evlenir. Kız isteme görevini de Rahmetli Cezayir Demir bizzat  üstlenir.

Artık hayata tutunmak için daha geçerli bir bahanesi vardır  ve  bu yeni hayata dört elle sarılır.
Tekrar Erzuruma taşınma zamanı gelmiştir. Hocahanım Erzuruma tayin edilince O da Erzurum'a döner. Biricik oğlu Çağlar burada dünyaya gelir.

Radyo Süper Kanalı satın alarak işe başlar. Kısa bir süre sonra ASEM'i kurar. (Anadolu Sanat Etkinlikleri Merkezi)  Diğer taraftan  da  ''Yeni Kuşak''gazetesini çıkarmaya başlar. Tabii bütün bunları yaparken en büyük yardımcısı saygıdeğer eşidir.


***

Seçimler yapılmış Ebubekir Üstün Gülakar Belediye başkanı olmuştur. Artık Temel Aydın Yakutiye Belediyesi kültür sorumlusu olarak ta adından söz ettirmeye başlamıştır.  Bütün bu yoğun uğraşıların arasında Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümünü de kazanarak öğrencisi çağındaki arkadaşlarıyla fakülteye devam etmektedir.

Erzurum'a döndükten sonra çok önemli projelere imza atar.'' Dördüncü Murat  ve  ''Bir Şehir Var Yaylada '' oyunları onun başyapıt olacak tarzda oyunlarıydı.

-Öteki Erzurum
-Şahları da vururlar
-Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
-Gözlerimi kaparım vazifemi yaparım
-Cibali Karakolu
-Kart Horoz
-Yedi Nufus Bir Muhlis
-Aşkımız Aksarayın En Büyük Yangınıydı
-Seferi Ramazan Beyin Nafile Dünyası



Oyunlarını Erzurum seyircisiyle buluşturur. Ayrıca  Erzurum Devlet Tiyatrosu salonunda Erzurum da ilk defa tüm Türkiye'de ki tiyatro guruplarına açık ''Tiyatro Festivali' ' düzenler.



1995 yazında Beşıktaş Kültür Merkezi Tiyatro festivaline  Cahit Atay ın  ''Pusuda'' oynuyla katılır ve  Müşfik Kenter, Genco Erkal  gibi duayenlerle aynı sahnede yarışır.



Evet hayat bir Tiyatro sahnesidir.  Herkes çıkar bu sahnede hayatını oynar ve iner.  Temel Aydın da, bu hayat sahnesinde; hayatının oyununu oynadı  ve  indi. (Devam edecek)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • AHMET TURUNÇ 01 Ocak 1970 02:00

    DEĞERLİ MÜSLÜM HOCAM..ERZURUMDA KÜLTÜR VE SANATA YILLARCA HİZMET ETMİŞ.SANAT YAŞAMINDA BAŞARILARA İMZA ATMIŞ VE GÜN GELİP HAKKIN RAHMETİNE KAVUŞMUŞ CAN DOSTUM SEVGİLİ TEMELİN UNUTULMAMASI VE ERZURUMDA GENÇ KUŞAKLARA AKTARILMASINA VESİLE OLAN BU YAZINIZDAN DOLAYI KUTLUYOR CAN ARKADAŞIMA RAHMET DİLİYORUM..KALEMİNE VE YÜREĞİNE SAĞLIK...SELAM VE SEVGİLERİMLE..

  • Mücahit İbrahim ÖZTÜRK 01 Ocak 1970 02:00

    Emeğinize yüreğinize sağlık 10 Yıl ne Çabuk geçmiş vefatının 10. Yılında Rahmetle, Saygıyla, Şükranla anıyoruz. ALLAH (c.c.) Rahmet eylesin. Mekânı Cennet olsun... Müsadenizle küçük bir düzeltme yapmak isterim; Rahmetli Temel Bey OLURLU`dur OLUR`umuzun gururudur... Teşekkürler...

  • Mustafa ASLAN 01 Ocak 1970 02:00

    Selâm ile... Sevgili Müslüm Hoca; Mübârek Miraç Günü`ne denk gelmesini de önemseyerek Sevgili Temelimiz`e rahmetler dilerken seni de tebrik ediyorum. Unutmayanlar, unutturmayanlar unutulmazlar biliyor musun? Yüreğine gönlüne sağlık... Hâlâ gittiğine inanamadığım Sevgili Temel`e tekrar rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine baş sağlığı diliyorum... Müslüm Hoca; senin de kaleminden, yüreğinden ve gözlerinden öpüyorum vesselâm...

  • AHMET OZHANCI 01 Ocak 1970 02:00

    SEVGİLİ HOCAM ERZURUMU VE ERZURUM`UN DEĞERLERİNİ YENİ NESİLLERE AKTARDIĞINIZ VE UNUTULMALARINA İZİN VERMEDİĞİNİZ İÇİN SİZE VE ERZURUM AJANSA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. RAHMETLİ TEMEL AYDINLA TİYATRODA 25 YIL GİBİ EN ÇOK BERABERLİK YAŞAYAN BİRİ OLARAK YAZIMIN BAŞINDA ŞUNU SÖĞLEMEK İSTERİM BU MEMLEKETİN TİYATRO ALANINDA GÖRDÜĞÜ VE GÖRECEĞİ EN BÜYÜK OTERİTERİYDİ,BU GERÇEĞE RAĞMEN SİZİN GİBİ SANAT SEVERLER DIŞINDA KENDİSİNE DAHA DOĞRUSU ERZURUM`DAKİ SOSYAL FAALİYETLERE DESTEK OLMAYAN TÜM YÖNETİCİLERİMİZE YAZIKLAR OLSUN DİYORUM. TEMEL AYDIN ALAYLI OLARAK KENDİSİNİ VE BİZLERİ MEKTEPLİLERDEN DAHA İYİ EĞİTMİŞTİR.EN AZ 25 YILLIK BEREABERLİĞİMİZDE KENDİSİNDEN BEN VE ERZURUM ÇOK ŞEY KAZANMIŞTIR RUHU ŞAD OLSUN. BİR YUNUS EMREYİ OYNADIĞIMIZDA 590 KİŞİLİK SALONA 1000 KİŞİYİ DOLDURMAYI BAŞARDI,TÜRKİYENİN İLKLERİNDEN OLAN SAHNEYE İKİ KATLI DEKORMU YAPMADI (KEŞANLI ALI DESTANI) ERZURUMU ANKARADA İLK DEFA TİYATRO DALINDA TEMSİLMİ ETMEDİ ( CİBALİ KARAKOLU) SERİGRAF BASKILI AFİŞLERİ (RENKLİ)MATBAALAR PAHALI BOYUMUZU AŞIYOR DİYE GENÇLİK SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ KORİDORLARINDA BASMADIMI.TRT ERZURUM RADYOSUNDA İLK YERLİ ARKASI YARINI YAPMADIMI (ÜCRET ÇOK DİYE İPTAL EDİLMİŞTİ) TÜM İLÇELERİMİZİN KURTULUŞ GÜNLERİNDE TARİHİMİZİ GENÇLERE ANLATMAK İÇİN ÇABALAMADIMI,GENÇLERİMİZ TİYATROYU ASKERDEN ÖNCE GERÇEK MANASIYLA OKULLARINDA ÖĞRENMELERİ İÇİN OKUL OKUL DOLAŞMADIMI. MÜSLÜM HOCAM TEMEL AYDIN İÇİN YAZACAĞIM ÇOK ŞEY VAR, TANIMAYANLAR İÇİN SON OLARAK ŞUNU SÖĞLEMEK İSTİYORUM TEMEL AYDIN ADAM GİBİ ADAMDI RUHU ŞAD OLSUN. TEMEL AYDIN`IN RAHMETLİ OLUŞU SADECE TANIYANLARIN DEĞİL ERZURUMUN KAYBIDIR. ERZURUM TİYATROSU BAŞIN SAĞOLSUN.

  • Vedat Refayeli 01 Ocak 1970 02:00

    Bir defa kafasına koyduğunu yapan bir arkadaştı. Vefatından bir süre önceydi. Sanıyorum vefatından bir hafta önce evinde ziyaretine gittiğimizde `Buralardan gideceğim` dedi. İzmir`e yerleşmeyi düşündüğünü söylüyordu. Bakın, dediğini yne yaptı. Gitti. Ama dönmemek üzere.. Hasankale`den Erzurum`a geldiğimde tanıştığım ve kaynaştığım ilk arkadaşlarımdan biridir. Halk Eğitim Merkezi ve Mumcu`da ki DT dile gelsin. Çok acı tatlı anımız oldu. Aramızdan erken ayrıldı. Bugün tiyatro Erzurum`da topallıyorsa o Temel yok diyedir. Rabbim günahlarını affetsin. Nur içinde yatsın. Delikanlılık dönemimizde bizlerde büyük emeği olan sevgili Müslüm ağabeyi ye de bizleri maziye götüren ve buruk bir tebessüm de oluşturan bu güzel yazıdan dolayı teşekkür ediyorum..

  • Gülay Gökçe Karagöl 01 Ocak 1970 02:00

    Yıllarca birlikte aynı sahneyi paylaştık sadece sahnede değil üniversite hayatımız boyunca yemeğimizi emeğimizi dostluklarımızı paylaştık.Birçok oyunda karşılıklı replik söyledik.sabahlara kadar çalışıp kendi dekorumuzu afişlerimizi kendimiz hazırladık.ASEM BİZE ERZURUM DA YUVA OLDU OKUL OLDU.Temel Aydın ve bütün ASEM in yengesi Emine Aydın bizim ailemiz oldu.Bu kısa hayatını bizimle paylaştığın için çok mutluyuz Temel Abi.Mekanın cennet olsun,

  • Cemalettin Aykılıç 01 Ocak 1970 02:00

    Rahmetli olduğunu yazınız vesilesiyle öğrendiğim Temel Aydın Erzurum Atatürk Yapı Meslek Lisesi`den öğrencim idi.Kendisine Allah`tan rahmet diliyorum.Yazınızda bahsettiğiniz Mürsel Koçer Edebiyat okumadığı için hiç Edebiyat öğretmenliği yapmadı.Mürsel Koçer Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünde okudu ve Coğrafya Öğretmeni oldu.Aynı zamanda fakülte kantinini işletiyordu.

  • Kadir SABUNCUOĞLU 01 Ocak 1970 02:00

    Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Temel Aydın, dÜzgün, onurlu, kişilikli bir insandı. Bu dünyanın külfetine fazla katlanamadı demek ki.