Dadaş'ın gurur tablosu Erçimsan

Bu gün şehrin reklam panolarında ne bir siyasinin şunları, bunları yaptık cinsinden haberleri,ne bir  mağazanın müşterilerini kutsal yolculuğa göndereceğini duyuran reklamları,ne de bir sanatçının konseri ile ilgili haberler yer alıyordu.
 Bu gün billboardlarda, Erzurumlunun göğsünü kabartacak bir başarının gurur tablosu vardı.

Erzurum adına övünç duyulacak olan bu başarının sahibi, Erçimsan'dı.
Erçimsan'ın 22 yılda kat ettiği başarıları yansıtan bu görüntüler, Hemşerimiz Ziya Paşanın "Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz / Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" sözlerini hatırlatıyordu.

Rakamlar,Erçimsan'ın az zamanda büyük işler yaptığını çok güzel ifade ediyordu.
Hatırlanacağı üzere, serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte özelleştirmeler hızlandırılmış devlet işletmeleri bir bir satışa çıkarılmıştı.

Bu furyada, işletmelerin çoğu yandaşlara peşkeş çekilmiş, tüyü bitmemiş yetimin hakkı bulunan işletmelerden birçoğu ihtiras sahibi hortumcuların cebine akmıştı.
Bu işletmelerden bazılarının arsaları ilerleyen yıllarda kat karşılığı satılmış,bazıları yatırım kredisi alındıktan sonra çürümeye terk edilmiş, velhasıl, Erzurum tabiri ile ıskatlarına oturulmuştu. 

Kısaca, birileri devlet malları üzerinden zengin olmuşlardı. .
Yine bu dönem Erzurum'un sosyo ekonomik alanda hızla irtifa kaybettiği yıllar olmuştu.
Hızla sermaye kaybeden Erzurum, o günlerde bir araya gelememenin yani kolektif bir duruş oluşturamamanın güven kaybını da yaşamaktaydı.

Geçmişte yaşanan olumsuz örnekler bu kolektif ruhun oluşmasına fırsat vermiyordu.
1992 yılında bir araya gelen Erzurumlu  müteşebbislerin Aşkale çimentoya talip olmalarına  Erzurumlu Siyasilerin ve Bürokratların destekleri ile mevcut Hükümetin pozitif yaklaşımları eklenince, Aşkale çimento Erzurum'un olmuştu.

İşletmeyi almak kadar, onu işletmek,kâra geçirmek ve büyütmekte oldukça güç bir işti.
Erçimsan,işte bu zor işin üstesinden geldi ve bu gün  Anadolu'nun en büyük 61.şirketi olmayı başardı.

Aşkale de tütmeye başlayan dadaş'ın sanayi bacası,artık;  Trabzon, Van, Gümüşhane, Erzincan, Giresun, Ağrı, Rize, Bursa ve Bilecik de tütmektedir.

 Aşkale çimento bu gün Türk ekonomisinin süper liginde üst sıralara tırmanmışsa bu başarı Erzurum'un ve Erzurumlunun başarısıdır.

Bu övünç tablosunun altına imza atan Erçimsan Yönetim Kurulu Başkanı sn .Lütfü Yücelik ve yönetim kurulu üyeleri ile çalışanlarını yürekten kutluyor, başarılarının devamını ülkem ve şehrim  adına temenni ediyorum.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.