Erzurum Haber Girişi : 12 Haziran 2023 10:40

Dünyaca ünlü tabloları yöresel yemeklere uyarladılar

Dünyaca ünlü tabloları yöresel yemeklere uyarladılar
Raci Alkır Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, Mona Lisa, İnci Küpeli Kız, süt döken kadın ve Van Gogh gibi dünyaca ünlü eserleri Erzurum'un yöresel lezzetleriyle yağlıboya tabloda buluşturdu.

Raci Alkır Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, Mona Lisa, İnci Küpeli Kız, süt döken kadın ve Van Gogh gibi dünyaca ünlü eserleri Erzurum'un yöresel lezzetleriyle yağlıboya tabloda buluşturdu.

 

Erzurum Raci Alkır Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümü öğrencileri 2022-2023 eğitim öğretim sezonunun yılsonu sergisini Çifte Minareli Medresede açtı. Resim öğretmenlerinin nezaretinde hazırlanan sergide, 85 öğrencinin yağlıboya, akrilik, guaj, pastel gibi farklı tekniklerde yaptıkları eserler davetlilerin beğenisine sunuldu. Eserlerde Erzurum'un kültürel zenginliği de yansıtıldı.

 

 

Son akşam yemeği tablosunun yeni yorumu

 

Birbirinden ilginç eserlerin yer aldığı sergide en büyük ilgiyi Leonardo da Vinci'nin Hz. İsa'nın Kudüs'te Romalılar tarafından yakalanıp çarmıha gerilmeden önceki 12 havarisiyle yediği akşam yemeğini konu edinen 'Son Akşam Yemeği' tablosunu Erzurum'a uyarlanmış hali gördü. Resim öğretmeni Yakup Dursun'un öğrencileri Melik Dursun, Suzan Kartal, Ceren Aras, Emirhan İspir, Dilara Yıldırım, Yağmur Palulioğlu'nun Mona Lisa, İnci Küpeli Kız, Frida Kahlo, süt döken kadın, ağlayan kadın, elmalı adam, Van Gogh gibi ünlü eserlerin figürlerini cağ kebabı, kadayıf dolması, lor dolması gibi Erzurum'un yöresel yemeklerini yemelerini aktardıkları yağlıboya tablosu oldu.

 

 

Kaplumbağa terbiyecisi ocak başında cağ kebabı keserken, önünde su böreğiyle ağlayan kadın, elinde cağ kebabıyla Mona Lisa, ayran çorbası, lor dolmasıyla elmalı adam ve inci küpeli kız, kete, lavaş, göğermiş peynirin yanı sıra kadayıf dolması ve semaver çayıyla süt döken kadın, Frida Kahlo ile Van Gogh tabloda yer aldı.Raci Alkır Güzel Sanatlar Lisesi Resim Öğretmeni Yakup Dursun, "Erzurum'un yemeklerini tanıtmak amacıyla böyle bir projemiz oldu. Öğrencilerimizle birlikte Leonardo da Vinci'nin 'son akşam yemeği' tablosunu Erzurum yemekleriyle bütünleştirdik. Mona Lisa cağ kebabı yiyor, Paplo Picasso'nun ağlayan kadını su böreği yiyor. Fride Kahlo, süt döken kadın gibi önemli eserlerle Erzurum'u tanıtmaya çalıştık" dedi.Öğrencilerinin sezon boyunca yaptıkları resimlere yılsonu sergisinde yer verdiklerini belirten Raci Alkır Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Ömer Coşkun ise, "Çok sayıda eser arasında seçme yaparak 110 resmi tarihi Çifte Minareli Medrese'de sergiledik. Bu yıl ki sergimizin yanı sıra Erzurum'u Türkiye ve dünyaya tanıtmak için farklı bir çalışma yaptık. Leonardo da Vinci tablosunu Erzurum'a uyarladık. Kaplumbağa terbiyecisini ocak başına geçirerek cağ kebap kestirdik, Mona Lisa'ya cağ kebabı yedirdik. Frida Kahlo'nın kadayıf dolması yediği tablolarla Erzurum'un turizmine katkı sağlamak istedik. Sergimizde ayrıca Erzurum'un simgesi haline gelen Oltu taşı ve kış sporlarıyla ilgili eserlere de yer verdik" diye konuştu. Kaynak/Pusula