Kültür-Sanat Haber Girişi : 30 Ocak 2017 14:30

Ehramın yüzyıllık yürüyüşü

Ehramın yüzyıllık yürüyüşü
Erzurum ve Türk kültüründe önemli bir yere salip olan "Ehram", uzun yarınlara taşınıyor.
Erzurumajans-Erzurum ve Türk kültüründe önemli bir yere salip olan "Ehram", uzun yarınlara taşınıyor. 

Kadınların dış mekan örtüsü olan ehram merkez Yakutiye Belediyesi Meslek Edinme Merkezinde, yeni formuyla turistik eşyaya dönüşüyor. Başkan Ali Korkut, ehram üzerine çalışma yapan kursiyerlerin, kaneviçe, tel kırma gibi estetik zevki ehram üzerine aktararak yeni bir form elde ettiklerini belirtti. 

Erzurum merkez Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Meslek Edinme Merkezlerinde son bir yıldır, ehram üzerine çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Korkut, 20 kadın ve genç kızın ehram üzerine çalışma yaptığını belirterek, "Ehram 30 - 40 yıl öncesine kadar kadınların dış mekan giysisi olarak kullandığı bir kıyafetti. Culfalar tarafından ince zevk ile dokunan, üzerine desen ve şekillerin verildiği ehramlar, günümüzde kullanımdan kalkmış görünüyor. Hocalarımızın da teşvikiyle ehram üzerine bir çalışma başlattık. Sandıklara kaldırılmış veya dokuma atölyelerinde üretilen ehramlar, üzerlerine kaneviçe, tel kırma ve benzeri el işlemeciliği aktarılarak yeni bir forma kavuşturuluyor. Ehramdan güzel işler çıkıyor. Turistik bir değer olarak öne çıkması için çaba içerisindeyiz. Cumhurbaşkanımızın değerli eşlerinin Afrika gezisinde ehramı kullanması bizim doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor. Ehramı yeni formla birlikte sunabilir ve yeteri kadar tanıtabilirsek Erzurum'un yitip giden bir değerini geleceğe taşıyabileceğiz. Amacımız, geleneksel dokumamız arasında yer alan ehramı değişik formlarda ulusal ve uluslar arası alanda Erzurum'un tanıtımına yönelik değerlendirmek" diye konuştu.

Kursiyerlerin ehram üzerinde meziyetlerini sergilediği Yakutiye Belediyesi Meslek Kursları, çeyiz sandıklarına veya ev çeyizinde kullanılan birçok eşya formunda üretime sahne oluyor. Ev mefruşatında kullanılan çeşitli ürünler haline gelen ehram, salon takımları, yatak örtüleri, çanta, ve benzeri çeyizlik ürünlere dönüşüyor. Kursiyerler, "ehram üzerine geleneksel el sanatlarımızı, kadama, kanaviçe, tel kırma gibi uygulamalar yaparak her bir ehramı tasarım ürünü haline dönüştürüyoruz" dediler
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.