Erzurum Haber Girişi : 11 Temmuz 2014 17:02

Ekmeleddin İhsanoğlu ETSO'yu ziaret etti

Ekmeleddin İhsanoğlu ETSO'yu ziaret etti
Sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmek ve verilecek iftar yemeğine katılmak üzere Erzurum'a gelen Cumhurbaşkanı Adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ETSO) ziyaret etti.
Erzurumajans-Sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmek ve verilecek iftar yemeğine katılmak üzere Erzurum'a gelen Cumhurbaşkanı Adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ETSO) ziyaret etti.

ETSO'da, Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ve Meclis Başkanı Saim Özakalın tarafından karşılanan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, daha sonra ETSO meclis üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ülke için hayırlı olması temennisinde bulunarak, Prof.Dr, İhsanoğlu'na adaylığının hayırlı olmasını diledi.

ETSO üyeleri ile bir süre görüşen İhsanoğlu, ziyaret sonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 10 Ağustos'ta birliğini, beraberliğini, bütünlüğünü temsil edecek ismiCumhurbaşknı seçeceğini belirterek, "Anayasanın ilgili hükümlerine göre 104. maddesine göre Cumhurbaşkanı anayasanın uygulanmasını gözetir. Hüküm bu. O zaman anayasayı ihlal etmeyecek bir Cumhurbaşkanına ihtiyacımız var. Meclisin onayladığı milletin kabul ettiği ve usulünce onaylanan yayınlanan yürürlüğe giren kanunlar veya  anayasa tadilatının elbette herkesin başının üzerinde yeri vardır. Ama siz bunlar olmadan halk beni buraya seçti getirdi diyemezsiniz. Onu diyemezsiniz. O zaman kriz olur. Bu memleket bu krizleri çok gördü. Acı bir şekilde yaşadı. Hatırlarsanız 10-15 sene önce Çankaya'da ufak bir tartışma sonunda sayın Cumhurbaşkanımızın ufacık bir kitabı fırlatmasıyla borsalar çöktü. Ekonomi çöktü. Böyle bir ismin tepesi atarsa ve sigortaları da atarsa ne olacak bizim halimiz. Onun için bu seçim çok farklı bir seçim. Seçimin hayırlı bir şekilde yürümesini temenni ediyorum. Türkiye'nin huzura ihtiyacı var. Türkiye'nin yurt dışında itibarını tekrar kazanmaya ihtiyacı var" dedi.

İhsanoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: "Savaş halinde olan ülkelerin diplomatları kaçırılmıyor, pilotları kaçırılmıyor. Biz bu bölgenin en büyüğüyüz diyoruz bunu söylüyoruz ve öyleyiz bizim arkasında bin senelik tarih var. Savaşta olanlara bir şey olmuyor da neden bize oluyor. Bütün bunları kendi içimizde değerlendirmemiz lazım. Türkiye'de hangi sistem daha iyidir bunun tartışması yapılıyor. Parlamenter sistemi yoksa başkanlık sistemi mi? Şimdi böyle argüman yürütülüyor. Deniliyor ki başkanlık sistemi daha iyidir. Cumhurbaşkanı güçlü olur memleketi nereye götürür. Kalkınmayı hedefler. Peki bu başkanlık sistemi nerede var. ABD'de var. Bizim etrafımızdaki ülkelerde var mı? Başka örneği var mı bilinen en iyi örneği ABD. Peki biz ABD olmak istiyoruz tabii dünyanın en güçlü ülkesi olmak istiyoruz ama buraya varmak için o sistemimi takip etmemiz gerekiyor. Şimdi ABD'deki sistemde cumhurbaşkanın çok yetkileri var. Cumhurbaşkanı istediği adamı bakan yapar. Hiç meclisten onay almadan bakan yapar kendi adamlarını seçer. İsterse aşçısını bile istediği yere götürebilir. Ama öyle olmuyor. Orada da kontrol mekanizmaları var. İncelemeler denetlemeler var. Bir adam seçtikten sonar o adam kongresi de senatosu da onu sorguya tabi tutuyor. ABD tek devlet değildir. Adı üstünde Amerika Birleşik Devletleri. Doğduğundan beri federal yapı oluşturmasıyla her devletin eyalet içerisinde meclisleriyle var olduğu bir ülkedir. Vali seçimle geliyor. O eyaletin içerisinde yasama organları var. Bu eyaletteki bir konudaki yasama usülleri mevzuatı eyaletlere göre farklıdır".
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.