Türkiye Haber Girişi : 22 Haziran 2014 21:42

En fazla kelebek çeşidi Gümüşhane'de

En fazla kelebek çeşidi Gümüşhane'de
Gümüşhane, 213 kelebek çeşidi ile Türkiye'nin en zengin ili olmasının yanında dünyadaki 12 ülkeden daha fazla kelebek türüne sahip olma özelliği de taşıyor.
Erzurumajans-Gümüşhane, 213 kelebek çeşidi ile Türkiye'nin en zengin ili olmasının yanında dünyadaki 12 ülkeden daha fazla kelebek türüne sahip olma özelliği de taşıyor.

Gümüşhane coğrafyasında 7 yıldan beri kelebek gözlemciliği yapan Vehbi Yalçın, ellerindeki son bilimsel verilere göre Türkiye'de kelebek çeşitliliği açısından en zengin ilin 213 bilinen tür ile Gümüşhane olduğunu açıkladı. Bilimsel manada kabul gören üç listede Gümüşhane'nin tür sayısının 181 olarak gözüktüğünü, son 7 yıldır yaptıkları çalışmalarla bu sayının üzerine 32 tür daha eklediklerini dile getiren Yalçın, Gümüşhane'yi 208 türle Erzurum'un, 180 türle de Antalya'nın izlediğini söyledi.

Gümüşhane'nin 213 olan kelebek çeşidi sayısının olası türler nedeniyle daha da yukarı çıkacağını kaydeden Yalçın, özellikle Erzincan, Trabzon ve Giresun sınır bölgelerinin geçiş iklimine sahip olması nedeniyle o bölgelerde bulunup Gümüşhane'de gözlemlenmeyen türlerle birlikte Gümüşhane'de 235-240 arasında kelebek türü olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

"ENTERESAN VE SIRADIŞI BİR COĞRAFYA"

Gümüşhane'yi "çok enteresan bir yer" olarak tanımlayan Yalçın, bunun gerekçesini ise şöyle açıkladı:

"Türkiye'de görülen üç iklim türünden ikisi olan karasal iklim ve Karadeniz iklimi Gümüşhane'de görülüyor. Yine Türkiye'nin üç fitocoğrafik bölgelerinden ikisi Gümüşhane sınırları içerisinde. Bin civarında bitki çeşitliliğine sahibiz. Ayrıca bizim 500 metreden başlayıp 3 bin 300 metreye kadar yükselen bir yükselti farkımız var. Bunların hepsi bir araya gelince Gümüşhane'yi kelebekler açısından çok sıradışı bir coğrafya haline getiriyor." 

"DÜNYADAKİ 12 ÜLKEDEN DAHA FAZLA TÜR GÜMÜŞHANE'DE VAR"

Gümüşhane'de ki kelebek tür çeşitliliğinin İngiltere, İsviçre gibi 12 ülkenin çeşit sayısından daha fazla olduğunu vurgulayan Yalçın, "İrlanda 28, İngiltere 55, Norveç 99, İsveç 107, Finlandiya 116, Portekiz 118, Belarus 131, Polonya 151, Slovenya 167, Romanya 179, Sırbistan 193 ve İsviçre'nin 196 türe ev sahipliği yaptığı dikkate alındığında Gümüşhane'nin tür sayısı konusundaki zenginliği daha kolay anlaşılacaktır" dedi.

Yalçın, Gümüşhane'de bilimsel olarak tanımlanan 5 endemik tür kelebek olduğunu, Türkiye'de ki 65 öncelikli kelebek alanından 5'inin de Gümüşhane'de olduğunu sözlerine ekledi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.