Erzurum Haber Girişi : 23 Ocak 2014 00:06

Engeller kenti Erzurum...

Engeller kenti Erzurum...
Erzurum Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) salonunda düzenlenen "Engelliye Hizmet Kurtuluşumuz Olsun" paneli büyük ilgi gördü.
Erzurumajans-Orhan Bozkurt'un haberi-Erzurum Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO), Rehabilitasyon Eğitim Merkezleri Aile Birliği ve Erzurum Sakatlar Derneği işbirliğiyle düzenlenen "Engelliye Hizmet Kurtuluşumuz Olsun" paneli büyük ilgi gördü.  
Palandöken Gazetesi Başyazarı Mehmet Şener'in moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Yurt, İlahiyatçı Akademisyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Göktaş, Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı ve Erzurum PMYO Müdürü Abdullah Şahin katıldı.

"7 BİN 100 KİŞİYE EVDE BAKIM ÜCRETİ ÖDENİYOR"

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak'ın eşi Özden Altıparmak'ın himayesinde başlatılan "Engellilerimizin Engellerini Birlikte Kaldıralım" kampanyası kapsamında düzenlenen  panelde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Yurt, bakanlık olarak toplumun tüm dezavantajlı gruplarına hizmet etmeye çalıştıklarını belirtti.

Herkesin engelli adayı olduğunu vurgulayan Yurt, "Engellilerimiz bizim baş tacımız. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak maddi ve manevi destek vermeye çalışıyoruz. Erzurum'da 11 bin engelli evde bakım için başvuru yaptı. Ancak,  7 bin 100 kişiye aylık 765 lira destek veriyoruz. Erzurum'da kamu binalarının yüzde 10'u, park ve bahçelerin yüzde 20'si, toplu taşıma araçlarının yüzde 3'ü engeliler için uygun. Bunların 2015 yılına kadar iyileştirilmesi zorunlu" diye konuştu.

"ERZURUM'DA DÜZ ALANLARI ENGELLİ HALE GETİRİYORUZ"

Atatürk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz ise şehirlerin ve binaların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi gerektiğini anlattı. Erzurum'un imar yapısının engelliler için uygun olmadığını belirten Yılmaz, bu alanda en büyük görevin yerel yönetimlere düştüğünü ifade etti.

Prof.Dr.Yılmaz, "Erzurum gibi bir şehirde düz ovayı yanlış kullanımlarla engelli hale getiriyoruz. Modern kentler olmak için sadece modern binalar yapmak yeterli diğildir. Engellinin dışarıda tüm ihtiyaçlarını giderebileceği düzenlemelerin yapılması da gerekiyor. Kentlerde yollar, kaldırımlar, binalar engelliler için tasarlanmalı" dedi.

Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Abdullah Şahin de "Engellinin sevdası ve engelliye sevdalı olmak", Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Göktaş "Dinimiz ve engelliler", Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı ise "Sivil toplum ve engelliler" konularında sunum yaptı.

Kayak Yolu Çimento Müstahsilleri İşveren Sendikası İlköğretim Okulu öğrencileri ise panelistlerin konuşma arasında seslendirdikleri Erzurum türküleri ile panele renk kattı.

Vali Altıparmak'ın eşi Özden Altıparmak, Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, MHP Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kamil Aydın, Sakatlar Derneği Başkanı Sadullah Efe ve vatandaşlar katıldı. Panel sonrasında panalistlere ve  'Engelliye Hizmet Kurtuluşumuz Olsun Kampanyası'na katkı sunanlara plaket verildi.

Panelin kapanış konuşmasını yapan Rehabilitasyon Eğitim Merkezleri Aile Birliği Başkanı Selma Türkez, herkese teşekkür ederek engelsiz bir dünya dileğinde bulundu.

***
Muhabirin Not'u 1-: Meslek yaşamımda izlediğim en heyecanlı ve en verimli paneldi. Ama Muhatap yoktu. Engellilere, 'engel'i anlattı uzmanları... O boyu kadar davulu, sazı, gitarı, bateriyi, çalan minikleri basın masasından alkışlamazsam çatlardım ki, alkışladım...

Muhabirin Not'u 2-: Biz gazeteciler, ben dahil verilenle yetinmeye alışmışız..  Anlayacağınız bizde meslek engelli olmuşuz . "Nasılsa,  PMO bülten gönderir" diyerek panele basın mensuplarının neden ilgisiz kaldığını anlayamadım. Ajanslar ise işin kolayını almış. İki kare fotoğraf çek ve çık..

Muhabirin Not'u 3-: Engellilere engelsiz bir yaşam sunmak için ilk ve tek resmi görev belediyelerimize düşüyor. Hatta bu kanunlarla bile sabit.  Ama böylesi bir panelde bir tek belediye başkanı yoktu. Ancak; bir tek belediye başkan adayı vardı. O da, paneli başından sonuna kadar soluksuz takip eden, hayatım boyunca bir tek oy vermediğim Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Kamil Aydın'dı... Eminim.. O panelistler konuşurken hangi  engelsiz Erzurum hayalleri kurmuştur... Yürekten kutladım.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.