Ermeni Kapısı ve çok sesli Erzurum

Ermenistan ile imzalanan protokollerin ardından şimdi sınır kapısının açılması gündemde. Bu gün yarın o da gerçekleşecek.

Bu konu üzerinde herkes bir şekilde konuşuyor. En çok da, 'Ermenileri kazanmak için Azeri kardeşlerimizi kaybettik' diyorlar.

 

Şimdi konuyu, Ermenileri dost kabul etmek veya Azerileri kaybetme aşamasına getirerek bakmamak lazım. Çünkü yüzlerce yıl yan yana yaşadığımız, kızları hakkında türküler yaktığımız; güzel bir kız gördüğümüzde “Ermeni kızı, çok güzel” diyen bir şehirde bu durumu değerlendirmek için geç bile kaldık.

 

‘Azeriler bizi çok mu seviyor?’ sorusunu da Azerbaycan seyahati olanlar cevaplasın artık. Ermeniler veya Gürcüler veya diğer Kafkasya halkları Erzurum’u ikinci memleketleri olarak algılamalıdır. Bundan korkmayın. Erzurum bu algılamadan ve sonraki getireceklerinden kârlı çıkacaktır.  

 

Tek kutuplu bir şehir olan Erzurum, öyle bir hale geldi ki artık caddede seyir halinde ki Erzurum plakalı olmayan araçları bile garipsiyor. Onları başka ülkenin insanı gibi algılıyor. Ve tuhaf olan şu; bu şehir olimpiyat yapmaya hazırlanıyor.

 

Bakın; Ermenistan-Erzurum arası karayolu ile 4-5 saatlik bir yol olacak. Ermenistan’ın nüfusu yaklaşık dört milyon. Ve bu nüfus düşük bir ekonomik profil ile yaşıyor. Bu nüfusun ekonomik olarak kalkınmak için çalıştığı kesin. İşte şimdi Erzurum’a yani bize düşen bu nüfusu Erzurum ile alışveriş yapar hale getirmek.

 

Mesela ben merak ediyorum; bizim ticaret ve sanayi ile iştigal eden dernek ve diğer sivil toplum örgütlerimiz bu yeni yapılanma için ne çalışma yaptılar? Ellerinde bir eylem planı var mı; yoksa klasik duruşu sergilemeye devam mı edecekler?

 

Iğdır Ticaret Odası epey bir zamandır sınırın açılması halinde neler yapılacağı üzerinde çalışmalar yapıyor. Kim ne alır, ne satar üzerinde kafa yoruyor, planlama yapıyorlar.

Birkaç tane Erzurum esnafı ile bunu konuştuğumda aldığım cevap oldukça ilginç “aman Ermeni … ne alıp satılır ki?”

 

Çok sesli Erzurum istiyorum arkadaş, bunun için de sınır kapısının açılmasını destekliyorum. Ekonomik alış verişin yanında sosyal ve kültürel değişiminde yaşanacağını biliyorum. Ama tek sesli Erzurum üzerinden nemalananlar buna ne kadar izin verecek göreceğiz…


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.