Erzurum Haber Girişi : 17 Temmuz 2023 12:28

"Erzurum'a uçak seferi istiyoruz"

Erzurum'da uçak seferlerinin azlığı nedeniyle Sivil Toplum Kuruluşları bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Erzurum’da uçak seferlerinin azlığı nedeniyle Sivil Toplum Kuruluşları bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

 

 

Basın açıklamasında konuşan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, “Erzurum’da uçaklar dolu ve fiyatlar fahiş. Uçaklarda yer yok. Şehre gelen, geri gidemiyorken bu şehre bir daha gelir mi? Türkiye’nin en eski havalimanlarından birine sahip Erzurum’da günümüzde insanlarımız Erzincan’dan, Trabzon’dan, Rize’den uçağa biner olmuştur. Bu şehrimizi rencide etmektedir” dedi. 

 

Erzurum’da geçtiğimiz yıllarda da gündemde olan uçak seferlerinin azlığı yine şehrin gündeminde.  15 Temmuz itibariyle 800 bin nüfuslu Trabzon'dan Ankara ve İstanbul'a günde 23 sefer varken, 230 bin nüfuslu Erzincan'dan Ankara ve İstanbul'a 8 sefer bulunuyor. Ancak 750 bin nüfuslu Erzurum'dan Ankara ve İstanbul'a günde sadece 6 sefer var. Durumun vatandaşları mağdur etmesi Sivil Toplum Kuruluşlarını da harekete geçirdi. Erzurum’da bir araya gelen STK temsilcileri konuyla ilgili açıklamada bulundu. 

 

Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Karataş,  MÜSİAD Erzurum Şube Başkan Yardımcısı Necip Aydın,  Türkiye Halk Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Erzurum Şube Başkanı Recep Akgül,  Erzurum Kadın Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden Selma Sağsöz, Yeni Dünya Vakfı Erzurum Şube Başkanı Ayhan Akbulut ve  ŞEHİRDER Başkanı Mustafa Uğurlu’nun katıldığı toplantıda STK’ları temsilen Türkiye  Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş basın açıklaması yaptı. 


 
Erzurum Havalimanı’nın 1966’dan beri sivil uçuşlara açık olduğunu kaydeden Ertaş, “ 2005'te yapılan yeni terminal binasıyla havalimanı kategorisine geçti ve askeri tesisten çıkarılmış ve tamamen sivilleşmiş oldu.  Hal böyleyken Erzurum’un nüfusuna ve sosyo-kültürel yapısına göre uçak sefer sayılarının azlığı dikkat çekmektedir. Bölgenin eğitim, sağlık ve ticaret merkezi, kış ve yaz turizm şehri, spor turizm şehri, tarihi yolların kavşak şehri, Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinin nüfusu en kalabalık şehri olan Erzurum’da uçak sefer sayılarının son beş yılda gerekçesiz şekilde düşürülmesi Erzurum’u mağdur etmiş; şehrin ticaretine, turizmine, sosyal hayatına ve kalkınmasına büyük bir darbe vurmuş, yaşanan olumsuzluklar ve mağduriyetler şehirden göçü hızlandırmıştır” dedi. 

 

Birkaç yıl öncesini hatırlattı 


Birkaç sene öncesine kadar Erzurum’dan Antalya’ya, İzmir’e, Bursa’ya haftanın en az iki günü direkt sefer olduğunu hatırlatan Ertaş, “Bugün bu seferler gerekçesiz kaldırılmıştır. Erzurum dışında 1.2 milyon Erzurumlu başta Bursa, İzmir, Antalya olmak üzere ülkemizin batı şehirlerinde yaşamaktadır. Direkt uçak seferlerinin olmaması ve aktarmalı uçuşların hem pahalı hem zahmetli hem gerektiğinden fazla zaman alması hemşehrilerimizin -isteseler de- şehirlerine geliş gidişlerinin önünü kesmiştir. Yaz turizmini, sılayı rahim ziyaretlerini engellemiştir. Bu durum, Erzurum’da yapılacak kongre turizmini olumsuz etkilediği gibi yıl boyu büyük şehirlerde gerçekleşen kongre ve toplantılara Erzurum’dan katılım sayısını düşürmüştür” diye konuştu. 

 

 

Öğrenciler mağdur oluyor 


Durumun hem üniversite öğrencilerini hem de askeri personeli mağdur ettiğini söyleyen Ertaş, “Erzurum 1957’den beri üniversite şehri olup bugün toplamda 400 bin öğrencisi olan iki üniversiteye sahipken uçak sefer sayılarının azalması ve direkt uçuşların olmaması hem günümüzde Erzurum’da okuyan öğrencileri ve ailelerini mağdur etmiş hem 1957’den bu yana Erzurum’daki üniversitelerden mezun olup Erzurum’a gezi ve ziyaret programları, buluşma organizasyonları yapan her yaştan insanın Erzurum’a gelmelerine mâni olmuştur. Erzurum garnizon şehridir. Sefer sayılarının az olması ve direkt uçuşların olmaması Erzurum’da görevli askeri personeli ve ailelerini mağdur etmiştir. Erzurum tarihi misyonuyla siyaset, ticaret, kültür, sağlık ve eğitim konularında bölgenin ağabeyi şehridir. Erzurum karayoluyla Türkiye’nin yönetim başkenti Ankara’ya ve ticaret merkezi İstanbul’a uzak şehirdir. Erzurum’dan karayoluyla yolculuk süresi İstanbul’a 18 saat, İzmir’e 24 saat sürmektedir. Uzak şehir olan Erzurum için uçağın ve uçuşların varlığı benzer Anadolu şehirlerinden daha önemlidir” ifadelerini kullandı. 

 

Turistler neyle gelecek? 

 

Şehre gelen turist sayısının düşeceğini belirten Ertaş, “Yeterli sayıda uçuş olmazsa, başta İzmir, Antalya ve Bursa’ya direkt uçuşlar olmazsa Erzurum'da ne kongre turizmi yapılır ne yüksek irtifa kamp merkezine beklenen sayıda spor kulüpleri ve sporcu gelir ne kış turizminde beklenen turist sayısına ulaşılır. 5 yıl önce Erzurum Valiliği ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi “1 milyon turist” hedefi koymuştu Erzurum'a. 1 milyon turist hangi uçakla gelecek şehre? Erzurum’a gelen misafirlerimiz aynı gün veya ertesi gün değil bir iki gün sonra ancak dönebilmişlerdir İstanbul’a’. Bu durum Erzurum’un çekim gücünü yitirmesi demektir. Ayrıca Erzurum kamuoyu ve STK’leri olarak, Erzurum’un nüfusu dikkate alınmadan düşürülen uçuş sayılarının gerekçesini merak etmekteyiz” dedi. 
 
Bakanlıkla görüşecekler 


Konuyu ilgili kurumlarla da görüşeceklerini söyleyen Ertaş, şöyle konuştu; “Erzurum’da uçaklar dolu ve fiyatlar fahiş. Uçaklarda yer yok. Şehre gelen, geri gidemiyorken bu şehre bir daha gelir mi? Türkiye’nin en eski havalimanlarından birine sahip Erzurum’da günümüzde insanlarımız Erzincan’dan, Trabzon’dan, Rize’den uçağa biner olmuştur. Bu şehrimizi rencide etmektedir. Erzurum’a ve Erzurumluya “değersiz” ve “ikinci sınıf vatandaş” duygusu yaşatan THY’nin bu orantısız uygulamaları, Cumhuriyeti kuran şehir ve 2025 Türk Dünyası Turizm Başkenti olan Erzurum’u cezalandırmak değil de nedir? Kimse Erzurum’un kaderiyle oynayamaz, biz şehrin STK’leri buna müsaade etmeyiz. THY’nin bir an evvel Erzurum’un nüfusuna ve yukarıda bahsettiğimiz sosyo-kültürel yapısına uygun olarak sefer sayılarını artırmasını ve uçuş fiyatlarının makul seviyelere getirmesini bekliyoruz. Türk Hava Yolları, Anadolu Jet ve Pegasus Hava Yolları’nın yanı sıra diğer hava yolu işletmelerinin de Erzurum Havalimanına hat açmalarını talep etmekteyiz. Erzurumlu STK’ler olarak Ankara’da konuyu Ulaştırma Bakanımızla ve THY Yönetim Kurulu Başkanıyla görüşeceğiz. Konunun peşini bırakmayacağız.” Kaynak/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Fazil 17 Temmuz 2023 21:39

    binali yıldırımdan beri ulaştırma bakanlıöı erzurum aleyhinde çalışıyor bir örnekte YHT mevzusu