Türkiye Haber Girişi : 18 Aralık 2023 11:39

Erzurum'da en fazla Çat ve Horasan'da!

Erzurum'da en fazla Çat ve Horasan'da!
Son zamanlarda sokaklarda artan başıboş köpek sorunu beraberinde kuduz tehlikesini gündeme getirdi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl 250 bin 375 kişi kuduz şüphesiyle tedavi görürken Erzurum'da en fazla vaka Çat ve Horasan'da tespit edildi.

Son dönemlerde hızla artan başıboş köpeklerin saldırıları vatandaşların can güvenliğini tehdit ederken kuduz hastalığı tehlikesini de beraberinde getirdi.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl dünyada 59 binden fazla insan kuduz nedeniyle ölürken Türkiye’de de durum ciddiyetini koruyor.

 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2022 yılında 250 bin 375 kuduz riskli temas durumu oluştuğu öğrenildi. Hayvanlarda kuduz tanısından sorumlu Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı 8 laboratuvardan biri de Erzurum’da bulunuyor.

 

 

Sorumlu laboratuvar Erzurum’da

 

Kentte kuduz olduğundan şüphelenen hayvanları 10 gün süreyle karantina altında tutan Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü ekipleri, gerekli incelemeleri yapıp numune alarak hayvanı gözetim altında tutuyor. Karantina boyunca belirti göstermeyen ve ölmeyen kuduz şüpheli hayvan 10 günün sonunda gözetimden çıkarılıyor. Kuduz şüphesi bulunan ve ölen hayvanın ise başı gövdesinden ayrılarak beyinciğinde bulunan sıvı inceleniyor. Sıvıya yapılan testle kuduz olup olmadığını anlaşılıyor.

 

 

Ekiplerin çalışmalarıyla bilgilendirilen sağlık ekipleri, söz konusu hayvanın ısırdığı kişiye uygun tedavi ve testleri uyguluyor.

 

Kuduz verileri

 

Erzurum’da 2018 ve 2023 yılları arasında Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından ısırık vakalarına istinaden Erzurum Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğüne gönderilen ve numune sonucu pozitif çıkan 52 hayvan bulunuyor.

 

Kent genelinde 2018 yılında kuduz hastalığına yakalanan 27 hayvandan 1’i at, 11’i köpek, 14’ü ise sığırken, 2019 yılında toplam rakam 2’si köpek, 1’i sığır olmak üzere 3’e düştü. 2020 yılında toplam kuduz vakası 1’i kedi, 2’si köpek ve 4’ü sığır olmak üzere 7’ye yükseldi.

 

 

2021 yılında kuduz hayvan sayısı yine 7’de kaldı. Bu yıl hastalığı taşıyan hayvanlardan 3’ü köpek iken 4’ü ise sığır oldu. Geçtiğimiz yıl ise 3 köpek ve 1 tilkiden alınan numunelerle toplamda 4 hayvan kuduza yakalandı.

 

2023 yılında ise toplam 4 kuduz şüpheli hayvana işlem yapıldı. Bu hastalıkların teşhisi için 2 köpek, 1 kurt ve 1 koyundan numune alınarak laboratuvara gönderildi. Numunelere uygulanan testler pozitif çıktı.

 

 

Kent genelinde en çok kuduz görülen hayvan ise eşit sayıyla 23 köpek ve 23 sığır olurken son beş yılda hastalığın en fazla görüldüğü ilçe şöyle sıralandı;

 

Çat 12, Horasan 11, Hınıs 7, Karayazı 6, Aziziye 5, Köprüköy 2, Palandöken 2, Pasinler 2, Tortum 2, Şenkaya 1,Yakutiye 1, Tekman 1. Kaynak: Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Yazgı Mustafaoğlu 20 Aralık 2023 18:38

    Kuduz tehlikesi varsa aşılama yapılmıyor demektir. Erzurumda ben her aradığımda İlçe Tarimda aşı bulabildim ve kedilwrimi asilatabildim. Araban olmadiigndna maalesef sokak köpeklerine aşı yaptiramiyorum ama bunun çaresi çok basit. Aşı. 250 300 bin insanın kuduz şüphesiyle tedavisine kendimden örnek vereyim. Geçen Ekim ayında 10 yıldır benimle yaşayan kedim beni ısırdığı için elim enfeksiyon kaptı, antibiyotik yazdırmaya gittim, ille de kuduz aşısı yaptılar. Kuduz şüphesi o kadar ciddi ki en ufak bir riski bile almadiklari için aşı olan insan sayısı çok yüksek. Öte yandan maalesef sokak hayranlarıyla ilgilenen çok kimse olmadığından onların aşılama sayıları düşük.

  • dadaş25 18 Aralık 2023 13:24

    Çat yolunda Özel Hareket ve AFAT'ın bulunduğu bölge başıboş köpek kaynıyor bu bölge hem de okullar bölgesi.