Erzurum Haber Girişi : 11 Aralık 2016 17:30

Erzurum İstinaf Mahkemesi'nde 474 dava sonuçlandı

Erzurum İstinaf Mahkemesi'nde 474 dava sonuçlandı
Yargıda iş yükünü azaltmak ve hızlandırmak için geçen 20 Temmuz'da faaliyete giren Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'nde 474 dava sonuçlandı.
Erzurumajans-Yargıda iş yükünü azaltmak ve hızlandırmak için geçen 20 Temmuz'da faaliyete giren Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'nde 474 dava sonuçlandı. 

Kapılarını ilk kez Doğan Haber Ajansı'na (DHA) açan İstinaf Mahkemeleri'nde 6 hukuk, 5 ceza dairesinde davalar karara bağlanıyor. 

Kamuoyunda 'İstinaf' olarak bilinen Bölge Adliye Mahkemeleri, 7 bölgede 20 Temmuz 2016 tarihi itibariyle faaliyete geçti. Yargıda iş yükünün azaltılması ve hızlandırılması için kurulan İstinaflar, ilk derece mahkemeleri ile Yargıtay-Danıştay arasında görev yapan ara-üst mahkemeler olacak. Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Tunceli, Van'ın bağlı olduğu Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) kapılarını ilk kez DHA'ya açtı. Merkez Aziziye İlçesi'nde 19 bin 600 metrekare alan üzerine kurulu BAM'da 6 hukuk ve 5 ceza dairesinde davalar karara bağlanacak. Mahkeme Başkanı, başsavcı, başsavcı vekili ve 4 savcının görev yaptığı BAM'da 11 dairede de başkanlar ve 2'şer üye hakim bulunuyor. 

Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Mustafa Çetin, yeni bir sistem olan İstinaf'ın 20 Temmuz sonrası ilk derece mahkemelerin verdiği kararları görüşeceğini belirtti. İstinaf'tan çok şey beklendiğini vurgulayan Çetin şunları söyledi: 

"İstinaf'tan herkes çok şey bekliyor. Bizde inşallah başarılı olacağız, kimseyi mahcup etmeyeceğiz. Ülkemize, adliye teşkilatına bu kurumun en iyi şekilde kazandırılması için elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız. İlk derece mahkemelerinde verilen tüm kararlar artık Yargıtaya gitmeyecek. İlk önce bize gelecek. Hukuk davaları yönünden 50 bin TL sınıra kadar olan davalar, ceza davaları yönünden 5 yıllık sınıra kadar olan davalar da yine bizde kesinleşecek. Bunun üstü olan davalar için temyiz yoluna gidilebilecek. Bu ne anlama geliyor. Türkiye'deki yargısal faaliyet sonucundaki tüm davaların yaklaşık yüzde 80'inin İstinaf Mahkemeleri'nde kesinleşmesi diğer kısmının Yargıtay'a gitmesi öngörülüyor. Bu kapsamda şu ana kadar Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'ne Hukuk ve Ceza Daireleri olmak üzere toplam 652 iş gelmiş ve bu işin 474'ü sonuçlandırılmış durumda. Şu anda yeni bir mahkeme olduğumuz için bir sistem oluşturmaya çalışıyoruz, arşivimiz yok, hafızamız yok. Bunları oturtmaya çalışıyoruz. Bunları yaparken de geçiş sürecinde yaşadığımız sıkıntılar hukuksal, tartışmalar olmuyor değil oluyor ancak bu konuda sürekli şunu söylüyoruz; Biraz zamana ihtiyacımız var. Zamanla sistemin daha iyi oturacağını çelişkili kararların zamanla aza inip ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Zira bu sistemle Yargıtay içtihat mahkemesine dönüştürülmüş durumda. Yargıtay elindeki iş yükünü erittikten sonra daha az bir işle içtihat yürütme, mahkemeler arasındaki çelişkiler karşısında yargılamada birliği sağlamak adına içtihatlar ürütme vazifesini daha görecek. Eski sistemde maalesef Yargıtay böyle bir görevi olmakla birlikte aşırı iş yükünden bunu çok iyi ifa ettiği söylenemezdi. Görev yapan hakimlerimizin hepsi birinci sınıf, mesleklerinde zirve noktasına gelmiş arkadaşlar, personel noktasında sıkıntımız yok. Bu kurumun Türk yargı sistemine daha önceden kazandırılması gereken bir kurum olduğuna bizlerde atandıktan sonra inanmaya başladık. Çok umutluyuz. Arkadaşlarımız çok gayretli."

15 Temmuz darbe girişiminde en çok yara alan kurumlardan birinin de yargı camiası olduğuna değinen Başkan Mustafa Çetin, bu hain kalkışmadan sonra en çok yara alan kurumlardan birisinin de Türk yargısı olduğuna inanıp güvendiklerini söyledi. Çetin, şöyle dedi:

"Türk yargısının genetik kodları muhkemdir. Yeni atanan bir çok arkadaşımızla belki kısa sürede bir takım sorunlar yaşayacağız ancak çok kısa zamanda bunları aşarak yargımızı olması gereken noktaya taşıyacağımızdan hiçbir endişemiz yok. Hatta yargıdaki ihraçlar dan sonra yerine atanan arkadaşlarım için belki kısa sürede sorunlar teşkil edebilir ama İstinaf Mahkemeleri bu noktada resmen bir süzgeç görevi görecek, onların hataları burada düzeltilecek." 

Hümeyra PARDELİ/DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.