Bölge Haber Girişi : 21 Ocak 2010 11:48

Erzurum kitapçıları dert yandı!..

Erzurum kitapçıları dert yandı!..
Erzurum'da faaliyet gösteren kitapçılar, Erzurum Valisi Sabahattin Öztürk'ü ziyaret etti.

Erzurum Ajans-Kitapçılar, kısa sürede Erzurum'la bütünleşen valiye hem hoş geldin ziyaretinde bulunmayı hem de bu vesileyle eğitim ve kültüre duyduğu ilgiden dolayı valiye teşekkür etmek istediklerini söylediler.

Kitapçılar, ders kitaplarının ücretsiz dağıtılmasıyla birlikte işlerinin düştüğünü ve korsan ürünlerden dolayı da mağdur olduklarını belirttiler.

Kitabevi temsilcileri ayrıca Vali Öztürk'e sorunlarını ve valiliğin kültür sanat ve eğitim alanında yapılmasını arzuladıkları konuları içeren bir dosya sundular.

Erzurum Valiliğinin bu konularda bazı çalışmalara destek olacağını belirten Erzurum Valisi Sabahattin Öztürk, Nisan ayı sonunda Erzurum'da 'Erzurum kitap ve kariyer günleri' programına ev sahipliği yapacaklarının müjdesini verdi.

Vali Sabahattin Öztürk, kitapçıların kitap ve kültür olayına geniş bakmalarını belirterek, "Şayet insanlar bir şeyin aslı varken korsanını alıyorlar ise demek ki insanlarımız hak ve hukuk konusunda yeterince bilinç sahibi olamamış. Korsanı tercih cehaletin bir ürünüdür. Korsan başta müzik ürünlerini vurduğu için son yıllarda nitelikli ürün de üretilmiyor. Ben şu ana kadar hiçbir korsan kitap almadım. Almasını da doğru görmem. Yayıncıların da okuyucunun alım gücünü dikkate almalarında fayda vardır. Buna rağmen birçok ülkeye göre Türkiye'de kitap fiyatlarının çok daha ucuz olduğunu gördüm. Erzurum'da kültür adına yapılacak birçok çalışmaya katkıda bulunmaya hazırız" dedi.

Küçük işletmelerin büyük firmalarla rekabet etmede zorlandığı bunun için neler yapılması gerektiğine dair sorulan bir soruya ise vali Sabahattin Öztürk, "Yasaklarla büyük firmalara karşı mücadele edilmez. Her sektörde olduğu gibi kitapçıların da birlikte hareket edip ortak çalışmalara imza atmaları gerekir. Öne çıkan birlikte hareket etme ve tüketici memnuniyetini önemsemek gerekir. Devlet kurumlarına alınan her ürünün en uygun şartlarda alınması gerekir. Bunun dışında bir şeyden haberimiz olursa gerekli işlemi yaparız" şeklinde cevap verdi.

Korsanla mücadele için halkın bilinçlendirilmesinin önemine işaret eden kitabevi temsilcileri ise "Korsan ürün satan ve benzeri faaliyetlerde bulunan yerlerin denetlenmesi, eğitim kurumlarında ve fotokopi çeken yerlerde mevcudu olan ürünlerin kopyalarının yapılmaması için tedbir alınması, kitap fuarlarının düzenlenmesine ev sahipliğinin yapılması, ünlü yazar ve akademisyenlerin Erzurum'a davet edilmesi, yöneticilerin kültürel etkinliklere ve kitap okuma kültürünü yayınlaştıracak çalışmalara katılmaları, kitapçı ve kütüphaneleri ziyaret etmelerini birer alışkanlık haline getirilmeleri, resmi kurumların bünyelerinde kütüphane ve okuma salonları oluşturulmasına çalışılması, kültür sanat etkinliklerinin rahatça ve en ekonomik şekilde yapılabilecek şehir merkezinde ve ilçelerde kültür merkezlerinin kurulması gerekiyor" diye konuştular.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.