Erzurum Kongresi'nin 99. yıl dönümü...

23 Temmuz Erzurum Kongresi'inin 99.yıl dönümü... Kongre hazırlıklarını yapmak úzere, Mustafa Kemal' Paşa'nın misafir edildiği Atatürk Evi'ndeyiz. Bu seneki etkinliklerde, aramızda, Kâzim Karabekir Paşa'nın değerli kızı sayın Timsâl Karabekir Hanımefendi de var. Atatürk Evi'nde yer alacak Atatürk, Kâzım Karabekir ve Rauf Orbay'ı simgeleyen anıtların açılışı yapıldı. Kongre'ye ve Atatürk'e büyük destek veren Karabekir Paşa'nın, Atatürk'e hitaben "Emrindeyim Paşam" dediği ve kitaplar arasında kalan, ama geniş kitlelerce pek bilinmeyen, tarihimize yön veren ve tarihimizin akışını değiştiren ölümsüz sözlerinin yer aldığı ve kendilerince çerçevelenmiş levha, bizzat Timsâl Hanım tarafından, Kongre hazırlıklarının yapıldığı salon duvarına monte edildi. Ve böylece bundan böyle, Atatürk Evi'ni ziyaret edeceklerin lstifâdelerine sunulmak üzere, vefa örneği bir güzellik sergilenerek, yakın tarihimize tarihî bir not düşüldü.

Bazı çevrelerce israrla sürdürülen Atatürk-Karabekir ikilemine ve olumsuz algı oluşturma çabalarına rağmen, Atatürk'e asla toz kondurmayan, hakkını ve büyüklüğünü teslim eden ve Atatürk'ün kişiliğine saygıda asla kusur göstermeyen sayın Timsâl Karabekir Hanımefendi'ye, kadir-şinaslığı nedeniyle çok çok teşekküler... Ne de olsa, babasının yiğit ve erdemli kızı... Kars Milli Eğitim Müdürü iken, Kars'ın kurtuluşu vesilesiyle, bir iki günlüğüne misafir olarak ağırladığımız sayınTimsâl Hanım'ın, her iki vatan-sever büyük insan arasında, devletin kuruluş aşamasında bazı ufak dargınlıklar olsa da, Atatürk ve Kâzım Karabekir Paşa'ya ilişkin, görüş ve düşüncelerini dinlemiş ve takdir edilecek kanaatlerini de, böylece ilk ağızdan öğrenme fırsatımız olmuştu.

Milî Mücâdele'ye ve devletimizin kuruluşuna giden yolun açıldığı "Bütün aksam-ı vatan bir küldür; kabul olunamaz manda ve himâye" denilerek, çok önemli kararların alındığı tarihî Kongrenin kapanış konuşmasını, Mustafa Kemal şu sözleriyle tamamlar: "Efendiler! Milletimizin kurtuluş umuduyla çırpındığı en çoşkulu bir zamanda fedekâr sayın heyetiniz, her türlü zahmetlere katlanarak burada Erzurum'da toplandı. Duygulu ve soylu bir ruh ve pek yerinde bir inançla, yurt ve milletimizin kurtuluşu ile ilgili kararlar aldı. Özellikle bütün dünyaya karşı milletimizin varlığını gösterdi. Bilhassa bütün cihâna karşı, milletimizin mevcudiyetini ve birliğinı gösterdi. Şüphesiz tarih bu kongremizi, ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir."

Vatanlaşma yolunda,Türk tarihinin binbir serüvenine şahitlik eden kadim Türk şehri Erzurum ve insanını, şairin mısralarından dinleyelim: "Sen Erzurumlusun, dadaşsın belli / Duruşun çekilmiş bir hançer kadar güzel / Sen bar başlayanda, davul vuranda / Zurnalar çalanda gel / Biz ki Türk'üz büyüğüz / Tarihin al gülüyüz / Bir karış toprağımız, bayraklar kadar aziz / Palandöken Dağları'ndan bir selâm gider / Altay Dağları'ndan gelir sesimiz"

Devlet Tiyatroları san'atçılarının katılımlarıyla da, Kongre'nin temsili canlandırılmasının yapıldığı ve çok renkli etkinliklerle kutlananı tarihî Erzurum Kongresi"ni gerçekleştiren, başta Atatürk ve Kâzim Karabekir Paşa olmak üzere, Atatürk ve Rauf Bey'in Kongre delegeleri olabilmelerinin yolunu açabilmek için delegelikten istifa eden Cevat Dursunoğlu ve Kâzim Yurdalan ile diğer kongre delegelerini rahmetle, minnetle anıyoruz.

Atatürk'e ve Kongre'ye destek vererek ev sahipliği yapan Erzurum halkına, sonsuz minnet ve teşekkürü, bir borç ve yükümlülük olarak görüyor ve Erzurumluların gösterdiği civân-mertliğinin önünde ta'zimle eğiliyoruz. Bir önemli yazarımızın "Borçların en büyüğü vatan borcudur; ama vatan Erzurum'a çok şey borçludur" tespit ve ifâdesiyle, bu kahraman halkın hakkını, tarih ve millet önünde bir kez daha teslim ediyoruz.

Erzurum çarşı pazar
Içinde Mustafa Kemal gezer
Elinde kalem, belinde kılıç
Dertlere dermân yazar.

Bu mutlu ve kutlu günümüzün gururunu yaşıyoruz.

Anlâmlı kutlama etkinliklerini planlayan; Erzurum Valiliğı'ne, 9.ncu Kolordu Komutanlığı'na ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na teşekkürler.. Cumhuriyeti kuran şehir olarak; fahri hemşehrilik verdiği Atatürk'ü sahiplenmede ve önümüzdeki yıllarda halkın katılımıyla daha çoşkun ve görkemli kutlamaların sahlenmesi, herkesten çok Erzurumlulara yakışır.

Sayın Timsâl Hanım ve Horasan eski Belediye Başkanımız Sayın Dursun Şen'le birlikteyiz...






Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.