Bölge Haber Girişi : 16 Haziran 2011 13:00

Erzurum TBMM'ye 190 Milletvekili...

Erzurum TBMM'ye 190 Milletvekili...
Cumhuriyet'in kuruluşuna giden yolda önemli bir kilometre taşı olan Erzurum, 23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) 24'üncü Dönemle birlikte bu güne kadar 190 milletvekili gönderdi.

Erzurum Ajans-Cumhuriyet’in kuruluşuna giden yolda önemli bir kilometre taşı olan Erzurum, 23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 24’üncü Dönemle birlikte bu güne kadar 190 milletvekili gönderdi.

Erzurum’dan seçilenler veya Erzurum doğumlu milletvekilleri, Cumhuriyet tarihi boyunca kurulan 60 hükümetin 28’inde 2 başbakanlık ve 31 bakanlık görevinde bulundu. 1920’de yapılan seçimde 268 oy alan Mustafa Kemal Atatürk’ün milletvekili seçildiği Erzurum, bu güne kadar 190 vekille Ankara’da temsil edildi.

İşte 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’de Dönemler itibariyle görev alan milletvekillerinin isimleri:

1. DÖNEM- 1920 Ocak- 5 Milletvekili) Mustafa Kemal Paşa, Celalettin Arif Bey, Süleyman Necati Bey, Zihni Bey ve Hüseyin Avni Bey.

2. DÖNEM- 3. DÖNEM 1 Kasım 1927 (7 Milletvekili) Nafi Atuf Kansu, Nafız Dumlu, Asım Vasfi, Ahmet Fikri Tüzer, Aziz Akyürek, Necip Asım Yazıksız ve Tahsin Uzer.

4. DÖNEM- 4 Mayıs 1931 (7 Milletvekili) Asım Vasfi, Ahmet Fikri Tüzer, Nafi Atıf Kansu, Aziz Akyürek, Nafiz Dumlu, Hakkı Şinasi Erel ve Necip Asım Yazıksız.

5. DÖNEM- 1 Mart 1935 (11 Milletvekili) Nafi Atıf Kansu, Tahsin Uzer, Aziz Akyürek, Nafiz Dumlu, Necip Asım Yazıksız, Saim Ali Dilemre, Pertev Demirhan, Fuat Sirmen, Zeki Soydemir, Şükrü Koçak ve Nakiye Elgün.

6. DÖNEM- 3 Nisan 1939 (9 Milletvekili) Aziz Akyürek, Münir Hüsrev Göle, Raif Dinç, Salim Altuğ, Nafiz Dumlu, Pertev Demirhan, Zeki Soydemir, Şükrü Koçak ve Nakiye Elgün.

7. DÖNEM- 8 Mart 1943 (9 Milletvekili) Aziz Akyürek, Münir Hüsrev Göle, Raif Dinç, Salim Altuğ, Nafiz Dumlu, Pertev Demirhan, Zeki Soydemir, Şükrü Koçak ve Nakiye Elgün.

8. DÖNEM- 5 Ağustos 1946 (9 Milletvekili) Cevad Dursunoğlu, Kemalettin Kamu, Münir Hüsrev Göle, Raif Dinç, Şükrü Koçak, Eyüp Sabri Akgül, Mesut Çankaya, Vehbi Kocagüney ve Şakir İbrahim Hakkıoğlu.

9. DÖNEM- 14 Mayıs 1950 (10 Milletvekili) Said Başak, Rıfkı Salim Burçak, Fehmi Çobanoğlu, Bahadır Dülger, Sabri Erduman, Enver Karan, Emrullah Nutku, Rıza Topçuoğlu, Memiş Yazıcı ve Mustafa Zeren.

10. DÖNEM- 2 Mayıs 1954) (12 Milletvekili) Rıfkı Salim Burçak, Bahadır Dülger, Sabri Erduman, Rıfkı Topçuoğlu, İshak Avni Akdağ, Zeki Çavuşoğlu, Şevki Erker, Abdülkadir Eryurt, Hamit Şevket İnce, Hasan Numanoğlu, Cemal Önder ve Esat Tuncel.

11. DÖNEM- 27 Ekim 1957) (13 Milletvekili) Rıfkı Salim Burçak, Sabri Erduman, Rıza Topçuoğlu, Mustafa Zeren, Şevki Erker, Abdulkadir Eryurt, Hasan Numanoğlu, Osman Alihocagil, Mehmet Eyüboğlu, Melik Fırat, Said Kantarel, Münip Özer ve Fethullah Taşkesenlioğlu.

12. DÖNEM (28 Aralık 1960) Cevad Dursunoğlu Kurucu Meclis'e seçildi.

13. DÖNEM (15 Ekim 1961-9 Milletvekili) Cevad Dursunoğlu, Ertuğrul Akça, Turhan Bilgin, Nihat Diler, Gıyasettin Karaca, Şerafettin Konuray, Cevad Önder, Tahsin Telli ve Adnan Şenyurt. Cumhuriyet Senatosu seçimlerinde Nurettin Aynuksa, Nihat Pasinli ve Rahmi Sanalan da senatörlüğe seçildiler.

CUMHURİYET SENATOSU- 7 Haziran 1964 - Sakıp Hatunoğlu, Edip Somunoğlu ve Osman Alihocagil.

14. DÖNEM- 10 Ekim 1965) (9 Milletvekili) Turhan Bilgin, Gıyasettin Karaca, Nihat Diler, Cevat Önder, Adnan Şenyurt, Necati Güven, Nihat Pasinli, İ. Hakkı Yıldırım ve Ahmet Mustafaoğlu.

15. DÖNEM- 12 Ekim 1969) (9 Milletvekili) Turhan Bilgin, Gıyasettin Karaca, Cevat Önder, Rasim Cinisli, Rıfkı Danışman, Sabahattin Aras, Selçuk Erverdi, Naci Gacıroğlu ve Fethullah Taşkesenlioğlu.

16. DÖNEM- 14 Ekim 1973 (9 Milletvekili) İ. Hakkı Yıldırım, Gıyasettin Karaca, Rıfkı Danışman, Selçuk Erverdi, Rasim Cinisli, Korkut Özal, Yahya Akdağ, Zekai Yaylalı ve Fuat Fırat.

Cumhuriyet Senatosu seçimlerinde Sakıp Hatunoğlu, Hilmi Nalbantoğlu ve Lütfi Doğan senatör seçildiler.

17. DÖNEM- 5 Haziran 1977 (8 Milletvekili) Rıfkı Danışman, Gıyasettin Karaca, İ. Hakkı Yıldırım, Osman Demirci, Selçuk Erverdi, Çetin Bozkurt, Korkut Özal ve Nevzat Köseoğlu.

14 Ekim 1979' da yapılan Cumhuriyet Senatosu seçimlerinde Selahattin Deniz, Naci Gacıroğlu ve Lütfü Doğan senaratörlüğe seçildi.

15 Ekim 1981'de Utkan Kocatürk ve Abdülkadir Erener, Erzurum'u temsilen Danışma Meclisi üyeliğine seçildi.

18. DÖNEM- 1983 (7 Milletvekili) Togay Gemalmaz, Sebahattin Aras, Rıfkı Yaylalı, Sabahattin Eryurt, İlhan Aras, Ebubekir Akay(ANAP) ve Hilmi Nalbantoğlu

19. DÖNEM- 1991 (7 Milletvekili) İsmail Köse, Melik Fırat, Lütfi Esengün, Rıza Müftüoğlu, Oktay Öztürk, Şinasi Yavuz ve Abdulillah Fırat.

20. DÖNEM- 1995 (8 Milletvekili) İsmail Köse, Zeki Ertugay, Necati Güllülü, Lütfi Esengün, Şinasi Yavuz, Abdulillah Fırat, Aslan Polat ve Ömer Eryılmaz.

21. DÖNEM- 1999 (8 Milletvekili) İsmail Köse, Mücahit Himoğlu, Cezmi Polat, Lütfü Esengün, Aslan Polat, Fahrettin Kukaracı, Zeki Ertugay ve Ayvaz Gökdemir.

22. DÖNEM- 3 Kasım 2002 (7 Milletvekili) Recep Akdağ, Muzaffer Gülyurt, Mücahit Daloğlu, Mustafa Ilıcalı, Ömer Özyılmaz, Mustafa Nuri Akbulut ve İbrahim Özdoğan.

23. DÖNEM- 22 Temmuz 2007 (7 milletvekili) Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Prof. Dr. Muzaffer Gülyurt, Prof. Dr. İbrahim Kavaz, Sadettin Aydın, Fazilet Dağcı Çığlık, Muhyettin Aksak ve Prof. Dr. Zeki Ertugay (MHP).

24. DÖNEM- 12 Haziran 2011 (6 Milletvekili) AK Parti’den Prof. Dr. Recep Akdağ, Adnan Yılmaz, Fazilet Dağcı Çığlık, Cengiz Yavilioğlu, Muhyettin Aksak ve Oktay Öztürk (MHP)

Erzurum'dan seçilen milletvekili veya Erzurum doğumlu milletvekilleri, cumhuriyet tarihi boyunca kurulan 60 hükümetin 28'sinde 2 Başbakanlık 31 de bakanlıkta görev aldı.

Türkiye Cumhuriyeti boyunca kurulan hükümetler ve Erzurumlu milletvekillerinin aldığı bakanlıklar:

1. Saydam Hükümeti Dahiliye Vekili Ahmet Fikri Tüzer

2. Saydam Hükümeti Dahiliye Vekili Ahmet Fikri Tüzer

Peker Hükümeti Ulaştırma Bakanı Şükrü Koçak

I. Saka Hükümeti İçişleri Bakanı Münir Hüsrev Göle ve Ulaştırma Bakanı Şükrü Koçak

II. Saka Hükümeti İçişleri Bakanı Münir Hüsrev Göle

II. Menderes Hükümeti Gümrük ve Tekel Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı Rıfkı Salim Burçak.

I. Gürsel Hükümeti Devlet Başkanı, Başvekil ve Milli Müdafaa Vekili Cemal Gürsel

II. Gürsel Hükümeti Başbakan Cemal Gürsel

I. Demirel Hükümeti Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Edip Somunoğlu

II. Demirel Hükümeti Devlet Bakanı Mehmet Turhan Bilgin

III. Demirel Hükümeti Devlet Bakanı Mehmet Turhan Bilgin

I. Erim Hükümeti İmar ve İskan Bakanı Selahattin Babüroğlu (TBMM dışından).

II. Erim Hükümeti Ulaştırma Bakanı Rıfkı Danışman

Melen Hükümeti Ulaştırma Bakanı Rıfkı Danışman

I. Ecevit Hükümeti Gıda - Tarım ve Hayvancılık Bakanı Korkut Özal

IV. Demirel Hükümeti Devlet Bakanı Mehmet Gıyasettin Karaca. Gıda - Tarım ve Hayvancılık Bakanı Korkut Özal, Kültür Bakanı Rıfkı Danışman.

II. Ecevit Hükümeti Adalet Bakanı Selçuk Erverdi

V. Demirel Hükümeti İçişleri Bakanı Korkut Özal

VI. Demirel Hükümeti Devlet Bakanı Ertuğrul Ekrem Ceyhun

II. Özal Hükümeti Devlet Bakanı, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı, Sağlık Bakanı Nihat Kitapçı.

Akbulut Hükümeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Togay Gemalmaz

I. Yılmaz Hükümeti Devlet Bakanı Sabahattin Aras

VII. Demirel Hükümeti Devlet Bakanı Ertuğrul Ekrem Ceyhun

Erbakan Hükümeti Devlet Bakanı Lütfü Esengün.

58. Hükümet :1.Abdullah Gül Hükümeti:Sağlık Bakanı Recep Akdağ

59.Hükümet :1.R.Tayyip Erdoğan Hükümeti :Sağlık Bakanı Recep Akdağ

60.Hükümet:2.Recep Tayyip Erdoğan Hükümeti: Sağlık Bakanı Recep Akdağ.

Erzurum'da Cumhuriyet tarihi boyunca seçilen bayan milletvekilleri ise 1935, 1939 ve 1943 yıllarında seçilen Nakiye Elgün ile 23 ve 24.dönemde seçilen Ak Parti Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık oldu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.