Erzurum Haber Girişi : 02 Nisan 2017 15:15

Erzurum'da oksijen tedavisiyle hayata döndüler

Erzurum'da oksijen tedavisiyle hayata döndüler
Erzurum'da geçen 15 Mart günü işçilerin doğalgazlı fırını yaktıktan sonra bacayı kapalı unutması nedeniyle sızan karbonmonoksit gazından üç işçi zehirlendi.
Erzurumajans-Erzurum'da geçen 15 Mart günü işçilerin doğalgazlı fırını yaktıktan sonra bacayı kapalı unutması nedeniyle sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen üç işçi Yakutiye Araştırma Hastanesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi'nde yapılan tedavi ile hayata döndürüldü.

Merkez Yakutiye İlçesin'e bağlı Şükrüpaşa Mahallesi Trafo Caddesi'nde 3 katlı binanın bodrum katındaki ekmek fırınında, işçilerin fırını yaktıktan sonra bacayı kapalı unuttu. Doğalgazın sızması sonucu işçiler baygınlık geçirdi. İşçiler hastaneye kaldırıldıktan sonra bacanın kapalı olması nedeniyle daha sonra fırında yangın çıktı. Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile kısa sürede söndürülürken, işçiler 66 yaşındaki Yusuf Akpınar, 56 yaşındaki Vahit Adıyaman, 55 yaşındaki İbrahim Akpınar ve 52 yaşındaki İsrafil Bayraktar hastaneye kaldırıldı. 

Durumu ağır olan 8 çocuk babası Yusuf Akpınar, Palandöken Devlet Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere karşın yaşamını yitirdi. Diğer işçiler yapılan ilk tedavi ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakıma alındı. 3 işçi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi'nde basınçlı ortamda verilen yüzde 100 oksijen sayesinde hayata döndü. 

Yaklaşık 15 günlük tedavi sonrası eski sağlıklarına kavuşan işçilerden 3 çocuk babası İsrafil Bayraktar, şöyle dedi:

"Ocağı yaktıktan sonra bacayı kapalı unutmuşuz. Karbonmonoksit gazı haliyle içeriye dolmuş. Pideyi açtığım sırada başımda bir uyuşma oldu, tansiyonum düştü sandım. Vefat eden arkadaşımıza dedim ki ben biraz oturayım. Oturdum ondan sonrasını hatırlamıyorum. Öldük yeniden dirildik. Bu merkez sayesinde yeniden doğduk. 35 yıldır sigara içiyordum, bu vesile ile sigarayı bıraktım." 

Yaşama dönen işçilerden 4 çocuk babası İbrahim Akpınar ise, şunları söyledi:

"Beni hastaneye getirdiklerinde öldü sanıp, kenara koymuşlar. Acildeki doktor bu adama ben şansımı deyeceğim demiş, tekrar müdahele etmiş. Mideme hortum indirip su vermiş, ben tepki verince tedaviye almışlar. Daha sonrada hiperbarik bölümünde tedavimiz devam etti. Doktorların sayesinde bu seviyeye geldik, yaşıyoruz." 

"GELDİKLERİNDE BİLİNÇLERİ KAPALIYDI"

İşçilerin acile getirildikleri an şuurlarının kapalı olduğunu söyleyen Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Recep Hormova, merkezde yapılan tedavi ile hastaların yaşama döndürüldüğünü vurguladı. Hastaların ilk günki seanslarla kendilerine geldiğini belirten Yard. Doç. Dr. Hormova, şunları söyledi:

"Karbonmonoksit zehirlenmelerinde Erzurum'da bize çok vaka geliyor. Bu yıl 20 vaka geldi, bunlardan 2'si hayatını kaybetti. Bölge illerden de bize hasta geliyor ancak zamanında tedavi hayati önem taşıyor. Bu işçilerde zamanında yapılan müdahale ile gözlerini açtı. Hastaların yaşayıp yaşamayacakları belli değildi. Üçünün de de de şuur kapalıydı, kendine gelip gelmeyeceği şüpheliydi. O esnada tedaviye almasaydık, kendilerine gelemeyebilirlerdi. Burası zehirlenme vakaları için hayat kurtarıcı. Çok iyi bir sonuç aldık, mutlu olduk."

Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, (DHA)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.