Bölge Haber Girişi : 16 Eylül 2010 15:28

Erzurum'a 495 hayvan ithal edildi!..

Erzurum'a 495 hayvan ithal edildi!..
Erzurum'a Macaristan'dan TIR'larla 495 büyükbaş canlı hayvan getirildi. Erzurum Et ve Balık Kurumu Kombina Müdürlüğü'nde yapılan kesimlerde halka günde 3 ton kıyma, 1.5 ton da kuşbaşı satılıyor.

Erzurum Ajans-Erzurum'a Macaristan'dan TIR'larla 495 büyükbaş canlı hayvan getirildi. Erzurum Et ve Balık Kurumu Kombina Müdürlüğü'nde yapılan kesimlerde halka günde 3 ton kıyma, 1.5 ton da kuşbaşı satılıyor.

Et ve Balık Kurumu Kombina Müdürü İsmail Atasever, ithalat kapsamında ilk alımın 25 Ağustos'ta başladığını söyledi. Limuzin ve simental cinslerinin, et verimleri oldukça yüksek olan hayvan türlerinin başında geldiğini anlatan Veteriner Hekim Atasever, her hayvanın ortalama 300 ile 350 kilogram arasında et verdiğini belirtti. Gelecek hafta yeni alımların yapılacağını kaydeden Atasever, "Macaristan'dan getirilen son 105 büyükbaş hayvanla birlikte Erzurum'a bugüne kadar toplam 495 hayvan ithal edilmiş oldu. Yapılacak hayvan ithali, önümüzdeki günlerde de devam edecek. Kıymanın kilosunu 16.50, kuşbaşını ise 19.15 liradan satıyoruz. Kombinaya ait mağazadan günde 3 ton kıyma, 1.5 ton da kuşbaşı satışı gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

'Erzurum'DA YILDA 1 MİLYON HAYVAN KESİLİYORDU'

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanlarından Yılmaz Kuşkay, bir dönem et ve canlı hayvan ihraç eden doğal meralarıyla ünlü Erzurum'a dış ülkelerden getirilen hayvanların kesilmesini hayretle karşıladıklarını dile getirdi. Erzurum'un küçükbaş hayvan varlığının 1980'li yıllarda 2.4 ile 2.6 milyon, büyük baş varlığının ise 1 milyon dolayında bulunduğunu anımsatan işadamı Yılmaz Kuşkay, sadece Erzurum'dan 1982 yılında Mersin Limanı üzerinden 60 milyon dolara ulaşan canlı hayvan ve karkas et ihracatı yapıldığını söyledi.

Kuşkay, o yıllarda beşi özel kuruluşlara biri Et ve Balık Kurumu'na ait olmak üzere 6 kombina bulunduğunu kaydetti. Kuşkay, "Erzurum'da yılda bir milyonun üzerinde hayvan kesimi yapılıyordu. İran ve Irak'a karkas et olarak ihraç ediliyordu. Aynı şekilde orta doğu ülkeleri ve Libya'ya canlı hayvan satılıyordu. İhracat yapanlara 1984'e kadar yüzde 20 teşvik primi veriliyordu. Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde teşvik kaldırılınca ihracat durdu, hayvancılık büyük darbe aldı. Rakiplerimiz olan Yeni Zelanda ve Avusturulya ile rakebet edemez duruma düştük. Köyler boşaldı, Erzurum'un hayvan varlığı altıda bir oranında azaldı. Hayvan yetiştiricisi büyük kentlere göç etti. Doğal meraların, organik otun en bol olduğu, buz gibi suyun aktığı derelerin bulunduğu yaylalar da şimdi koyun ya da inek sürüsü görmek mümkün değil. Boş kalan meraları tekrar hayvanlarla doldurmak için yeni formüller bulmak gerekiyor" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.