Erzurum Haber Girişi : 09 Temmuz 2012 19:00

Erzurum'a milyonlar akacak

Erzurum'a milyonlar akacak
Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’da ‘Kentsel Dönüşüm’ projeleri için yaklaşık 600 milyon lira harcayacak.
Erzurum Ajans-Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’da ‘Kentsel Dönüşüm’ projeleri için yaklaşık 600 milyon lira harcayacak. Yepyeni bir Erzurum için seferberlik başlatan Büyükşehir Belediyesi sadece ‘Kültür Yolu’na 500 milyon lira kaynak aktaracak. Son bir kaç yıldır mesaisinin önemli bir bölümünü kentsel dönüşüm projelerine ayıran Başkan Küçükler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan ‘tam not’ almıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle ‘Kültür Yolu’ projesiyle ilgilenen Bakan Bayraktar Başkan Küçükler’e, “İyi iş çıkarmış ve güzel bir proje hazırlamışsınız. Bu projenin hayat bulmasında ben de üzerime düşeni yapacağım” demişti.

EKONOMİ CANLANACAK

Kentsel Dönüşüm Projelerinin birer-birer hayat bulmaya başlaması kent ekonomisini de olumlu yönde etkileyecek. Projeler için yaklaşık 600 milyon liranın harcanacağı Erzurum’da özellikle 2014 yılı inşaat sezonunun altın dönemini yaşayacak.
Kamulaştırma çalışmalarının, sadece çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmaya yaramadığına dikkati çeken Başkan Ahmet Küçükler, bu çalışmaların kent ekonomisine de olumlu katkılar sağladığını kaydetti. Küçükler, “Kamulaştırma denilince akıllara sadece çarpık ya da metruk bir yapının yıkılması gelmemeli. Çünkü yapılan her kamulaştırma aynı zamanda ekonomik bir dönüşüm de demek. Yeni konut alanları üretmek anlamına gelen kamulaştırma, konut üretiminin artması ve bu yolla inşaat sektörünün canlanmasını da sağlıyor. Böylece inşaatlardaki duvar ustası da kazanıyor, sektöre yönelik faaliyet gösteren iş kolları da kazanıyor. Erzurum gibi dar ekonomik yapıya sahip bir şehirde inşaat sektörünün taşıdığı önemi de hesaba katacak olursak, şehirde yürüttüğümüz kamulaştırma çalışmalarıyla ekonomiye nasıl bir katkı sağladığımız ortaya çıkar. Kaldı ki, bu faaliyet sonucunda vatandaşlarımız ise, modern ve yaşanabilir konutlara sahip oluyor” diye konuştu.

"1,5 YILDA 50 MİLYON KAZANDIRDIK”

Büyükşehir Belediyesi’nce yürütülen kamulaştırma çalışmaları kapsamında sadece son 1,5 yıl içerisinde şehir ekonomisine kazandırılan nakit paranın 50 milyon lirayı bulduğunu vurgulayan Küçükler, “Kamulaştırma çalışmalarımızın kapsamı giderek genişliyor. Kısa bir süre sonra ilk kazmayı vuracağımız Kültür Yolu projesi kapsamında Erzurum’da 500 milyon liralık mali kaynak ihdas edilmiş olunacak. Bu kaynaktan da yine şehrimiz istifade edecek. Bir yandan kentsel dönüşüm sağlanarak şehir merkezindeki çarpık yapılaşma ortadan kalkacak, diğer yandan da önemli bir ekonomik canlılık sağlanacak. Erzurum böylece hem yapısal, hem de sosyo-ekonomik anlamda yaşanabilir kentler sıralamasında çok daha üst seviyelere çıkacak” dedi.

İŞTE O PROJELER VE MALİYETLERİ

ESKİ MAL MEYDANI PROJESİ: Toplam 40 milyon lira maliyetli proje için şimdiye kadar 20 milyon lirayı aşkın kamulaştırma bedeli ödendi. TOKİ işbirliğiyle bölgede binden fazla konut yapılacak. Kampus şeklinde tasarlanan projede, AVM, cami, okul ve sosyal yaşam alanları bulunacak.

PALANDÖKEN CADDESİ KAMULAŞTIRMASI: Karayollarını Tebrizkapı’ya bağlayan yani Gavurboğan olarak bilinen bölgede gerçekleştirilecek projenin maliyeti toplam 30 milyon lira. Burada da kamulaştırma bedeli olarak geçen yıl 16 milyon, bu yılın ilk yarısında da 5 milyon liraya yakın ödeme yapıldı.

ŞEHİTLER MAHALLESİ SOSYAL KONUTLARI: Şehitler Mahallesinde yapılacak proje için ilk etapta 350 bin lira kamulaştırma beledi ödendi. Bölgede 128 dairelik sosyal konut projelerine başlandı. Bu yıl bitirilmesi planlanan konutlara vatandaşlar yerleştirildikten sonra bölgedeki gecekonduların yıkımına başlanacak. Projenin maliyetinin 10 milyon lirayı bulması bekleniyor.

KÜLTÜR YOLU PROJESİ: Kent tarihinin en önemli projeleri arasında yer alan ‘Kültür Yolu’ projesi 500 milyon liraya mal olacak. Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilecek olan proje için bu yıl 60 milyon lira geldi. Mülk sahipleriyle masaya oturmaya başlayan Büyükşehir Belediyesi, Yakutiye Belediyesi’nden Kale’ye kadar olan bölgedeki tüm yapıları ortadan kaldıracak.

SOKAK SAĞLIKLILAŞTIRMA PROJESİ: Büyükşehir Belediyesi bu projede eski Erzurum Evleri’ni sahiplerinden satın alarak aslına uygun bir şekilde restore ettirecek. Şimdiye kadar 11 Erzurum Evi’ni 500 bin lira ödeyerek satın alan Büyükşehir Belediyesi, evlerin bulunduğu sokakları da yeniden şekillendirecek. Bu projenin toplam maliyetinin de 2 milyon lirayı bulması bekleniyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.