Bölge Haber Girişi : 17 Kasım 2009 00:40

Erzurum'da çocuk evleri uygulaması!..

Erzurum'da çocuk evleri uygulaması!..
Erzurum Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sultan Murat Aydın, yetiştirme yurtları ve yuvalarda kalan çocuklardan ailelerine döndürülemeyecek olanlar için çocuk evleri oluşturduklarını söyledi.

Erzurum Ajans-Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sultat Murat Aydın, yetiştirme yurtları ve yuvalarda kalan çocuklardan ailelerine döndürülemeyecek olanlar için çocuk evleri oluşturduklarını söyledi.

Aydın, "Apartman dairesi tutuyoruz. 7, 8, 9, 10 ve 11 yaş grubundaki çocuklarımız burada kalıyor. Toplumun örfü ve adetiyle gelişmelerini sağlıyoruz." dedi.

Erzurum İl Genel Meclisi kasım ayı toplantıları bugün de devam etti. Toplantıda, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sultan Murat Aydın, yapılan çalışmalar hakkında meclise bilgi verirken, Erzurum'da yetiştirme yurtları ve yuvalarda 215 çocuk kaldığını söyledi.

Türkiye'de son bir yıldır yurt ve yuva mantığının bittiğini belirten Aydın, koğuş sisteminde çocukların psikososyal açıdan olumsuz yetiştiğini dile getirdi. Çocukların maddi olarak bir sorunu olmadığını anlatan Aydın, ancak çocuklara ruhsal anlamda bir aile yuvasının şefkatini verme imkânlarının da bulunmadığını vurguladı. Avrupa'da yurt sisteminin kaldırılmaya başlandığını hatırlatan Murat, Erzurum'da geçen yıl kurulan çocuk evleri hakkında bilgi verdi.

Aydın, "Artık minimum hizmet modelleri geliştirilmektedir. İstanbul, İzmir Ankara, Kocaeli gibi illerde hizmete giren yeni çalışmalar var. Tüm çocukların aileye döndürülmesini hedefliyoruz. Aileye döndürülemeyeceklerin çocuk evleri çalışmalarımız var. Bu çerçevede 4 çocuk evini geçen yıl faaliyete soktuk. Apartman dairesi tutuyoruz. 7, 8, 9, 10 ve 11 yaş grubu çocuklar burada tutulan evlerde kalıyor. Evlerinin bulunduğu mahallenin havasını teneffüs ediyor, mahallenin bayramlaşmasına katılıyorlar, çocuklarıyla top oynuyorlar. Toplumun örfü ve adetiyle yetişmesini sağlıyoruz. Bir çocuk evimizi sivil toplum örgütlerinin ve il genel meclisinin, diğer çocuk evlerimizi Palandöken, Yakutiye ve Aziziye Kaymakamlığı'nın desteği ile açtık. Çocukların psikolojisinde ciddi değişiklikler gözlemledik. Daha olumlular, moralleri düzeldi. Hap kullanan çocuklarımız doktorlar aracılığıyla bıraktılar." diye konuştu.

Yetiştirme yurtlarında kalan çocukların üniversiteye yerleşme başarısının son 4-5 yıl içerisinde yüzde 30'lardan 75'lere çıktığının altını çizen Aydın, "Çocuklar sportif ve sosyal eğitimler de almaktadır. Bir çocuğumuz yüksek atlama dalında Slovenya'ya gitti, bir çocuğumuz da halterde Türkiye 3.'sü oldu." ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.