Bölge Haber Girişi : 20 Eylül 2010 02:53

Erzurum'da HES'lere tek tek izin çıkıyor!..

Erzurum'da HES'lere tek tek izin çıkıyor!..
Erzurum 1'inci İdare Mahkemesi'nin İspir'de HES'e onay vermesi yöre halkını hayâl kırıklığına uğrattı. Gözler şimdi Tortum'a çevrildi.

Erzurum Ajans-Hidroelektrik santralerine karşı uzun zamandır mücadele yürüten çevre örgütleri ve yöre halkı mahkemelerin aleylerinde verdiği kararlarla büyük moral bozukluğu yaşadı.

Bakanlar Kurulu tarafından 2005 yılında 'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' olarak ilan edilen İspir ilçesindeki Aksu ve Yedigöller üzerinde yapılması planan HES’e Erzurum 1’nci İdare Mahkemesi’nin onay vermesinden sonra yöre halkı hayal kırıklığına uğradı. Yöre halkının avukatı Erol Özcan, Mahkemenin bölgede yapılacak olan HES’ler için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarına gerek olmadığına dair verdiği kararı Danıştay’da temyiz edeceklerini söyledi. Öte yandan mahkemenin İspir’de verdiği karardan sonra gözler Tortum Serdarlı’ya çevrildi.
 
Avukat Haktan Avnik tarafından açılan davada mahkemeye Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bir rapor sunan avukat Avnik, son aşamaya gelen davada mahkemeden olumlu bir karar beklediklerini dile getirdi.

“UMUTLA BEKLİYORUZ”

Sabırsızlıkla mahkeme kararı beklediklerini ifade eden Avukat Avnik, Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Boncukçuoğlu ile öğretim üyeleri Doç. Dr. Erdem Kocadağıstan ve Yrd. Doç. Dr. Vahdettin Tosunoğlu’nun hazırlanan raporda Katıklı Çayı üzerinde yapımı planlanan santralin, doğal dengeye vereceği zararları hatırlattı.

Serdarlı vadisinin jeolojik, jeomorfolojik ve meteorolojik özellikleri incelendiğinde tarımsal faaliyetlerin tamamı Katkılı Çayı yatağına göre düzenlenmiş olduğuna dikkat çekildiğini anlatan Avukat Avnik, ''Hzırlanan bu raporlarda, vadideki en önemli tarımsal faaliyet olan bahçeciliğin gerek sulama suyu ihtiyacı gerekse vadinin nem içeriği açısından doğrudan doğruya katkılı deresinden akan suyun miktarına bağlı olduğu vurgulanmıştı. Serdarlı Deresi, kısmet olursa çevre ve doğa katliamından kurtulmuş olacak. Bu raporlardan sonra nihai kararlar da yakın bir tarihte çıkacak. Yüce Türk adaletinin, bilimsel raporlar doğrultusunda yöre halkının hakkını teslim edeceğine olan inancımız tamdır” dedi. (Kaynak: Palandöken)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.