Erzurum Haber Girişi : 19 Ocak 2012 17:19

Erzurum'da KCK davası

Erzurum'da KCK davası
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK kapsamında tutuklu bulunan 10 sanığın yargılanılmasına Erzurum'da devam edildi.
Erzurum Ajans-Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK kapsamında tutuklu bulunan 10 sanığın yargılanılmasına Erzurum'da devam edildi.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde farklı tarihlerde düzenlenen KCK operasyonunda terör örgütünün propagandası yapmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, genç ve çocukları organize ederek dağa çıkarma, kamu malına zarar verme, görevli memura direnme suçlarından tutuklu 10 sanığın Özel Yetkili Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına bugün devam edildi. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Doğan Şenses, Sefa Başak, Erdal Sayın, Remzi Gegez, Sait Tayfur, Mehmet Nedim Koçkar, Adem Aykuş, Metin Birdal, Suat Oğul ve Engin Yerlikaya ile sanıkların avukatları ve yakınları katıldı. Tutuklu sanıklardan Doğan Şenses, Sefa Başak, Erdal Sayın, Remzi Gegez, Sait Tayfur, Mehmet Nedim Koçkar, Adem Aykuş, Metin Birdal, Suat Oğul duruşmada Kürtçe savunma yapmak istediler. Mahkeme Başkanı Ahmet Korkmaz, "Soruşturma kapsamında gayet güzel Türkçe konuşarak ifade vermişsiniz. Sizi son kez uyarıyorum. Kürtçe konuşma konusunda cezaevinde baskı altındaysanız ister şu andaki duruşmada
gizli ister doğruca rahatlıkla her şeyi söyleyebilirsiniz. Bunun değerlendirilmesi için 3 dakika ara veriyorum" dedi.

Mahkemeye verilen aranın ardından tutuklu sanıklar yeniden Kürtçe savunma talebinde bulundu. Mahkeme, Kürtçe krizine gerekçeli kararında "Tercümandan yararlanma hakkı" Yargılanmada kullanılan dili anlama veya konuşmama nedeniyle yargılama şehitliğini sağlama amacı gütmesi sanığın bugüne kadar savunma ve sorgusunu duruşma dili olan Türkçe ile yapması eğitim ve öğretim itibariyle duruşma dilini çok çok iyi bilmesi bir bütün olarak değerlendirildiğinde duruşma dili dışında savunma yapmak istemesi yönündeki
talebin kanunu şartları taşımadığı ve ayrıca sanığın savunması tercüman aracılığıyla yapmanın yüz yüzelik ilkesine aykırı olması nedeniyle Kürtçe beyanda bulunma talebinin reddine karar verdi.

Mahkeme duruşmayı dosyadaki eksiklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.
Mahkeme ayrıca Nedim Kıratlı, Serkan Tanrıkulu, Emrah Karatay hakkında gıyabi tevkif yakalama müzekkeresinin devamına karar verdi.
Öte yandan, tutuklu sanıkların avukatı olan Şaziye Önder'in ise İstanbul'da yapılan KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınarak tutuklandığı, bu gerekçe ile duruşmaya katılmadığı duruşma zaptına geçirildi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.