Bölge Haber Girişi : 24 Aralık 2010 11:32

Erzurum'da kirlilik alarmı!..

Erzurum'da kirlilik alarmı!..
Soğuklarla birlikte 'inversiyon tabakası' olarak nitelendirilen kara bulut yine kentin üzerine çöktü. Düzenli olarak yapılan ölçümlerde özellikle partikül maddede (PM) anlık sınır değerlerin aşılması dikkat çekti.

Erzururm Ajans-Türkiye’nin en soğuk şehirlerinden biri olan Erzurum’da ısınmadan kaynaklı hava kirliliği yeniden gündemde. Doğalgaz kullanımının henüz yaygınlaşmadığı kentte yakılan kalitesiz kömürlerin neden olduğu kirlilik yapılan ölçümlere göre tehlikeli boyutta değil. Ancak Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından hergün düzenli olarak yapılan ölçümlerde son üç gün içinde partikül maddede anlık sınır değerler aşıldı. 21 Aralık salı günü saat 18,00’de PM oranı 300 olurken, 22 Aralık Çarşamba günü bu oran 347’ye ulaştı.

SABAH VE AKŞAM DAHA YOĞUN

Partikül Madde oranının özellikle sabah ve akşam saatlerinde daha da yoğunlaşması dikkat çekerken, günlük ortalamaların baz alınarak hesaplandığı ölçümlerde, kent genelindeki hava kirliliğinin Türk Hava Kalitesini koruma yönetmeliğine göre tehlikeli olmadığı kaydedildi. Yönetmeliğe göre kısa vadeli sınır değerlerde kükürtdioksit oranının 400 mikrogram/metreküp, partiküler maddenin ise 300 mikrogram/metreküp olması gerektiği belirtilirken, bu oranın Erzurum’da ortalama SO2’de 54, PM’de ise 150 olarak ortaya çıktığı kaydedildi. Her yıl Aralık ve Şubat ayı dönemlerinde ortaya çıkan sorunun giderilmesi için kalıcı çözümler beklenirken, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü 81 il Valiliği’ne Hava kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi konulu bir genelge gönderdi.

BAKANLIK GENELGE YAYINLADI

Genelgede, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolü yönetmeliğinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anısatılırken, “Hava Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi Genelgesinin maksadı bir taraftan hava kirliliğini azaltmak, diğer taraftan da uygulamada birlikteliği sağlamaktır... Bu bağlamda; hava kalitesi ölçüm sonuçları ve IKHKK Yönetmeliğinde belirtilen yakıt özellikleri çerçevesinde, il/ilçelerin değerlendirmesi Bakanlığımızca yapılmış ve kullanılması öngörülen yakıtlara göre il/ilçelerin gruplarını gösteren EK-I listesi oluşturulmuştur. Bu gruplandırma yapılırken, il/ilçelerde kullanılması gereken yakıt özelliklerinden daha düşük kalitede yakıt kullanılması halinde HKD Yönetmeliğinde belirtilen limit değerlerin aşılması durumu göz önünde bulundurulmuştur” denildi. (Onur SAĞSÖZ-Palandöken)           

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.