Bölge Haber Girişi : 20 Kasım 2009 13:58

Erzurum'da kurbanlıklar seyirlik oldu!...

Erzurum'da kurbanlıklar seyirlik oldu!...
Türkiye'de her gün açık canlı hayvan pazarına sahip olan Erzurum'da besiciler, kurban satışlarından memnun değil.
Türkiye’de her gün açık canlı hayvan pazarına sahip olan Erzurum’da besiciler, kurban satışlarından memnun değil. Kurban Bayramı’nı dört gözle bekleyen besiciler, büyük umutlarla pazarda satmak için getirdikleri inek, koç, koyunları satışların kötü gitmesi üzerine İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlere götürüyor. Piyasanın durgunluğundan şikayetçi olan besiciler, “Bir yıl boyunca Kurban Bayramı’nı düşünerek hayvanlarımızı besledik. Buna rağmen beklediğimiz satış gerçekleşmiyor. Satışımız, yaptığımız masrafın çok altındadır. Hayvanların satılması için büyük kentlere yönelmeye başladık” dedi.

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte et fiyatlarındaki artış gözleri kurbanlık fiyatlarına çevirdi. Erzurum’da besiciler, geçen sene 300 TL olan koç fiyatlarının bu yıl 500 TL olduğunu söylediler.
Erzurum’da hayvan yetiştiricileri, geçen yıl Kurban Bayramında 6 TL olan kurbanlık koçun kilogramının, 8 TL’ye kadar yükseldiğini, bayramda 10 TL’ye kadar çıkacağını belirttiler.

Hayvan yetiştiricilerinin artık kurbanlık koçlara çok iyi baktığını ve en az bir koçun 50 kilo geldiğini anlatan besiciler, “Böyle giderse bayramda kurban fiyatları 600 TL’yi bulacak. Artık en zayıf koç bile 50 kilodan fazla geliyor. Şu anda kurbanlık koçun kilogram fiyatı 8-9 TL arasında bayramda 10 TL’yi bulacak. Vatandaşlarımız eğer kurban almak istiyorlarsa elini çabuk tutsun. Yoksa en ucuz kurban fiyatı 500 TL’yi geçecek.” dediler.

Erzurum’da yıllardır uygulanan yanlış hayvancılık politikaları nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini savunan besiciler, şunları söylediler. “Türkiye genelindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısındaki azalmanın nedeni bize göre, bugüne kadar uygulanan yanlış hayvancılık politikalarıdır. Daha önce doğan buzağıya 185 lira destek veriyorlardı. Süte 85 lira destek veriyorlardı. Ben hayvancılık yapacağım diyen adama da 550 lira destek veriyorlardı. Bu destekler 2007 yılından itibaren kaldırıldı. Üretim dişi hayvanla olur. Her geçen gün insanlarımız hayvancılığı bırakıyor.”

Besiciler, süt fiyatlarının aşırı düşmesi nedeniyle çok miktarda büyükbaş hayvan kesildiğini belirterek, yavru alınamaması nedeniyle büyükbaş hayvan sayısında ciddi azalma meydana geldiğini bildirdiler.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.