Erzurum'da sporun dünü ve bugünü-4

Kayak sporu için en önemli aktörlerden olan ilk telesiyej Aralık 1968 yılında tamamlanmış, 1 Nisan 1969 tarihinde de açılışı yapılmıştır.

6.474m uzunluğundaki taşıyıcı halatlardan oluşan telesiyej çok uzun yıllar Erzurum kayakçılarına hizmetler vermiş, bu ilk telesiyej 2011 kış oyunlarına girerken sökülmüştür.

Şurası muhakkak ki Palandöken’de yapılan bu ilk telesiyej Erzurum’da kayak sporuna gönül verenlerin sayısını artırmış, Palandöken’i daha cazip hale getirmiştir.

Liftin olmadığı zamanlar kayakçıların birkaç saatlik süren bir tırmanıştan sonra kayaklarıyla pistten kaymaları, iki saatte çıktıkları yeri kayakla çok kısa bir sürede inmeleri bir hayli meşakkatli olduğundan, bir kayakçının günde bu şekilde kayak yapma şansı iki üç kaymayı geçmemektedir.

1960’lı yıllardan sonra Palandöken, Türkiye’de ve dünyada geleceğin kayak merkezi olarak telaffuz edilmeye başlanmıştır.

1985 yılında kurulan Erzurum Kış Turizmini Geliştirme Komisyonu tarafından, Erzurum’u kış turizmi merkezi haline getirmek için önemli hedefler tespit edilmiş, Palandöken’den başka; Hınıs Boğazı, Gez Yaylası, Konaklı gibi kayak merkezi olabilecek yerlerin master plânı hazırlanmıştır.

1998 sezonunda Özel İdare tarafından saatte 1.500 kişi taşıyan, yirmi kabinlik ve dört kişilik gondol Palandöken’e yeni bir canlılık getirmiştir.

2000 yılına gelindiğinde, uzunluğu 24km’yi bulan ve 17 pistin aktif olarak hizmet verdiği, 10 adet taşıma sistemine sahip, beş adet lüks otelin bulunduğu Palandöken, artık dünyaya açılmanın fırsatını kollamaktadır.

Erzurum bu fırsatı 16 Ocak 2007 tarihinde İtalya’nın Torino şehrindeki oylamada yakalamıştır.

2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın yapılacağı ilin Erzurum olması, şehre kış turizmi konusunda önemli bir avantaj sağlamıştır.

Beş adet Buz Hokeyi - Pateni ve Curling Salonu, alp disiplini ve snowboard yarışmalarının yapıldığı yeni pistler ve liftler, Konaklı bölgesinde yapılan sekiz adet lift, Kandilli bölgesinde yapılan kayaklı koşu ve biathlon yarışma alanları, Kiremitlik Tepe’de şehrin simgesi haline gelen Atlama Kuleleri ile 2.500 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu ve Oyunlar Köyü ile kapasitesi büyütülerek yeni bir çehreye kavuşturulan Cemal Gürsel Stadyumu ile Erzurum kış oyunlarına hazır hale getirilmiştir. 1

2011’in vermiş olduğu moralle birlikte, Erzurum’da sosyal ve kültür alanında da önemli bir canlılık oluşmuş, 2011 Üniversiade Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum bu büyük sınavı başarı ile tamamlamış ve ismini dünyaya duyurmuştur.

Erzurum – Ilıca yolu üzeri 3000 ile 500 seyirci kapasiteli Buz Hokey Salonu, Palandöken İlçesi’nde 500 seyirci kapasiteli Buz Hokey Salonu, Yakutiye İlçesi Mecidiye Mahallesi’nde Curling Salonu, yine Palandöken İlçesi’nde 2000 seyirci kapasiteli Buz Paten Salonu, Konaklı Kayak Merkezi’ndeki A Lifti 1200, B Lifti 2400, C Lifti 2378, D Lifti 2400, E Lifti 2400, G Lifti 1800 ve Palandöken’deki kayak tesisleri ile şu anda dünyanın en uzun atlama kulelerine sahip Erzurum, Türkiye’de kış sporları için en modern tesislerin bulunduğu tek şehir olma unvanına sahiptir.

Bu modern tesislerde yoğun programlarla geleceğe hazırlanan sporcular içerisinde, yakın zamanda kış sporlarında en başarılı sporcuların çıkacağını bu günden söylemek mümkündür.

1915 yılında 100 çift tahta kayakla başlayan kayak serüveni Erzurum’u bu günlere taşımış, bu süreçte Sıtkı Karakaş, Bahattin Topal, Fevzi Tosun, Lütfü Avcıoğlu, Turan Modoğlu, Gündüz Gözümoğlu, Muzaffer Demirhan, Cevdet Çakar, Mahmut Eroğlu, Şeref Gözümoğlu, Orhan Barışık, Argun Müceldili, Ahmet Demir, Yakup Demir, Atakan ve Arif Alaftargil gibi sporcular yetişmişlerdir.2

2011 Kış Oyunları münasebetiyle Erzurum’da kayak ve buz pateni gibi bilinen sporların dışında; curling, artistik buz pateni, buz hokeyi, biathlon, snowboard gibi sporlara da ilgi oldukça fazlalaşmış, 2008 yılında Erzurum Kayak Kulübü tarafından doğudaki ilk snowbord takımı kurulmuştur.3

Ülke genelinde son derece sevilen bir spor dalı olan futbol, Erzurum’da da oldukça ilgi görmüştür.

Askeri kurum ve okullar arasında düzenlenen futbol müsabakaları Erzurumluya futbol heyecanı yaşatmış, bu dönemlerde Halkevi’nin devreye girmesi ile birlikte futbol müsabakalarının yaygınlaştırılması sağlanmıştır.

Cumhuriyet öncesi futbol müsabakaları belli bir sistem içerisinde yapılmamakta ve maçlar o günlerde yarımşar saatlik iki devre şeklinde oynatılmaktadır.

1934 yılına kadar şehirde futbol oynamak için özel bir saha bulunmamaktadır, ama futbola olan ilgi gençler arasında öyle yaygınlaşmıştır ki 1936’da Halkevi spor şubesi tarafından bir futbol takımı kurulmuştur.

1938 yılında Erzurum’un futbol sahnesinde Erzurumgücü, Yenispor, Kopspor ve Arasspor gibi takımlar görülmektedir.

1942 yılında sekiz takım arasında yapılan kupa maçlarında Def-i Tayyare ile Dekovil takımı arasındaki maç hafızalardan silinmemiştir.4

O gün maçı izleyen Erzurumlu seyircilerin müthiş bir heyecan yaşadıkları bugün dahi anlatılmaktadır.

1940’lı yıllardan sonra yeni kulüplerin ortaya çıkmasıyla birlikte, ülke genelinde olduğu gibi Dadaşları da müthiş bir futbol heyecanı sarmıştır.

Erzurum Amatör Ligi’nde; Demirspor, Palandökenspor, 12 Martspor, Dağcılıkspor, Doğuspor, 3 Temmuzspor, Yolspor, Şekerspor, Aziziyespor, Kombinaspor, DSİ Spor, Köy Hizmetleri Spor, TEK Spor, gibi futbol takımları Erzurum’un futbol hayatını süslemişlerdir.

Öyle ki; bu takımlar arasında yapılan müsabakalar, 1. Lig’deki derbi maçlarını aratmayacak cinsinden heyecanlı geçmekte ve zaman içerisinde bu takımlar arasında 1. Lig’e kadar yükselecek mavi beyazlı Erzurumspor oluşacaktır.

1948’de ilk lisanslı sporcularla “Aziziye Kupası” adı altında Demirspor, 12 Mart, Palandöken, Ordu Takımı, AS. Talebe, DS. Karması, Bayburt, Erzincan, 9. Tümen, 109. Top, Karagücü ve Erzurum Karması’nın iştiraki ile turnuva tertip edilmiştir.

Fikri düşüncelerin 1967 yılında atıldığı Erzurumspor’u kurma hazırlıkları 1968’de tamamlanmış, 1969 – 1970 sezonunda Türkiye Profesyonel 3. Lig’ine alınan Erzurumspor, 1972 – 1973 futbol sezonuna girerken sahalarda Erzurum’un yayla havasını estirmiş, hazırlık maçında Didi’nin çalıştırdığı Fenerbahçe’yi 3-0 yenerek göz doldurmuş, aynı sezonda namağlup şampiyon olarak ikinci lige çıkmıştır.5

Erzurumspor’un lige çıkmasıyla birlikte, 1949 yılında yapılan 6500 kişilik 3 Temmuz Stadyumu ihtiyaca cevap vermemiş, dolayısıyla 1973 yılında 15.000 kişilik Erzurum Cemal Gürsel Stadyumu hizmete sokulmuş, 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları’na girilmeden bu stat büyütülerek 25.000 kişilik kapasiteye çıkarılmıştır.

1997 – 1998 sezonunda 1. Lig’e çıkan Erzurumspor, maddi imkânsızlıklar sebebiyle 1. Lig’de üç sezon ancak durabilmiş, zaman içerisinde ilgisizlik ve parasızlık yüzünden liglerden düşmüş ve arkasında güzel hatıralar bırakarak ne yazık ki sahalardan kopmuştur.

“Mavi beyaz, dadaş dadaş gol” seslerine hasret Cemal Gürsel Stadyumu, amigosu, seyircisi, futbolcuları ile bir zamanlar şehrin gözbebeği olan Erzurumspor’u hasretle bekliyor gibidir.

Yağan kara ve şiddetli soğuğa rağmen 3 Temmuz Stadyumu’nda oynanan maçları sonuna kadar izleyen, ısınmak için tribüne soba ve semaver getiren cefakâr seyirciler ve stadyumdaki o renkli görüntüler şehrin spora olan sevgisini anlatmaktadır.

1988 yılı itibarıyla Erzurum’da merkez ilçede iki profesyonel futbol takımı, yirmi amatör ve dört ihtisas, ilçelerinde iki ihtisas, on beş amatör, köylerinde bir ihtisas, beş amatör takım ile toplam 49 spor kulübü faaliyet göstermiştir.

DEVAM EDECEK… 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • DADALOĞLU 01 Ocak 1970 02:00

    ERZURUM FUTBOLUNDAN BAHSEDERKEN, ERZURUMDA FUTBOL SEVGİSİNİN ORTAYA ÇIKMASINI SAĞLAYAN MAHALLE ARALARINDA HARİKA DOSTLUKLAR OLUŞTURAN PANTER CEVATI(CEVAT ORAN) ATİLLA ÇELENKİ,SALİH OĞRAŞI,CAMIŞ DURSUNU,LÜTFÜ ORTAKALEYİ VE AKLMA GELMEYEN DADAŞ RUHLU SPORCULARI UNUTMAMAK LAZIM.