Bölge Haber Girişi : 11 Kasım 2010 13:57

Erzurum'da ücretsiz şeker ölçümü!..

Erzurum'da ücretsiz şeker ölçümü!..
Erzurum Sağlık İl Müdürlüğünce, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.

Erzurum Ajans-Erzurum Sağlık İl Müdürlüğünce, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.

Erzurum AVM’de kurulan diyabet standında ücretsiz şeker ölçümü yapılarak, korunma ve tedaviye ilişkin çeşitli broşürler dağıtıldı.

Stand açılışına Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Behzat Özkan, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Biriminden Sorumlu Uzm. Dr. Elif Altundaş katıldı.

Sağlık İl Müdürlüğünce açılan diyabet standında ilk olarak Basın mensupları ve Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik şeker ölçümü yaptırdı.

Şeker ölçümünden sonra açıklama yapan Sağlık İl Müdürü Vançelik, “Tüm dünyada 2010 yılı için tahmin edilen diyabetli sayısı 285 milyona yükselmiş olup bu rakam bize dünya nüfusunun yüzde 6,6’sının diyabetli olduğunu ifade etmektedir. Dahası, bu sayının 2030 yılına kadar 438 milyona yükselmesi beklenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) diyabetin her yıl küresel ölçekte gerçekleşen tüm ölümlerin yüzde 5‘inin nedeni olduğunu bildirmektedir. DSÖ tahminlerine göre, acil olarak faaliyete geçilmezse gelecek 10 yıla kadar diyabet kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında artması beklenmektedir.

Her yıl 14 kasım Dünya Diyabet Günü, diyabet dünyasının en önde gelen farkındalık kampanyasıdır. 2009-2013 yılları için ana tema ‘Diyabet Eğitimi ve Diyabetin önlenmesidir. Ülkemizde şeker hastalığı sıklığını da tespit eden bir araştırmada her 100 kişiden 17’sinin şeker hastası olduğunu bunların ise neredeyse yarısının hasta olduğunu bilmediği gösterilmiştir. Yine aynı araştırmada ilimizde her 100 kişiden 14’ünün şeker hastası olduğunu, bunların ise yarıdan fazlasının hastalığının farkında olmadığını göstermektedir. Diğer yandan şeker hastası olduğunun farkında olmayan binlerce insanımız hastalığın kontrolü için çok önemli olan sağlık beslenme ve hareketli yaşam biçiminden de uzaktır.

Bu kişilerde yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam ise şeker koması gibi ölümle sonuçlanabilecek durumlara yol açmaktadır. Oysa şeker hastalığına, tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz yapılan parmak ucu kanından teşhis konulmaktadır. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü olarak, hızla artması beklenen hastalık yükünü azaltmak amacıyla her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Gününü çeşitli etkinliklerle geçirerek, halkımızın bu konudaki farkındalığını artırmayı amaçlamaktayız” dedi.

İki gün boyunca açık olacak standta isteyen herkese şeker ölçümü yapılacak, ve tedaviyle ilgili bilgiler verilecek.

Etkinlik kapsamında İl Sağlık Müdürlüğünce 23 Kasım’da da Aile Hekimlerine Yönelik Diyabetin Erken Tanısı ve Takibi konulu bir panel ile ilk ve ortaöğretim kurumlarının yöneticilerine yönelik diyabetin önleme, erken tanıma ve farkındalık eğitimi verilecek.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.