Bölge Haber Girişi : 28 Şubat 2011 12:48

Erzurum'da yaralı vaşak korkuttu!..

Erzurum'da yaralı vaşak korkuttu!..
Dünya'da nesli tükenmekte olan hayvanlardan Vaşak, Erzurum'un Pazaryolu ilçesinde ağaçta yaralı bir halde görüldü. Yaralı Vaşak uzun uğraşlar sonucunda ağaçtan indirilerek tedavi edilmesi için Erzurum'daki Hayvan Barınağı'na gönderildi.

Erzurum Ajans-Dünya'da nesli tükenmekte olan hayvanlardan Vaşak, Erzurum'un Pazaryolu ilçesinde ağaçta yaralı bir halde görüldü. Yaralı Vaşak uzun uğraşlar sonucunda ağaçtan indirilerek tedavi edilmesi için Erzurum'daki Hayvan Barınağı'na gönderildi.

Pazaryolu ilçesinde Keklik avına çıkan bilinçsiz avcılar tarafından vurulduğu tahmin edilen bir Vaşak, Alışlı Mahallesi'nde ağacın tepesinde vatandaşlar tarafından fark edildi. Bunun üzerine toplanan mahalle sakinleri, uzun uğraşlar sonucu yaralı Vaşak'ı ağaçtan indirdi. Mahalle arasında kaçmaya çalışan Vaşak, yakalanarak bir kutuya kondu. Ayağından ve burnundan saçma mermisiyle yaralandığı belirlenen Vaşak, daha sonra hayvan severler tarafından tedavi edilmesi için bir pikap'a konularak Erzurum'a

getirildi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hayvan Barınağı'nda tedavi altına alınan Vaşak, iyileştikten sonra tekrar Pazaryolun'a götürülerek doğaya salınacak.

Nesli tükenmekte olan Vaşakların avlanmasına tepki gösteren Pazaryolu Avcılar Kulübü Başkanı Arif Çoruh, "Bu Vaşak, Keklik avına çıkan bilinçsiz avcılar tarafından vurulmuş. Bizim bölgemizde Vaşak zaten çok nadir görülüyor. Bunların korunması lazım. Pazaryolu, İspir, Yusufeli civarında yaban hayatı zengin. Avcılar bilinçli olmak zorunda. Bu civarda nesli tükenen hayvanların korunması için bir alan oluşturulmasını istiyoruz" dedi.

VAŞAKLARIN YAŞADIĞI COĞRAFYA

Vaşak, yaklaşık 200 yıl öncesine kadar batıdan doğuya İspanya'dan Pasifik Okyanusu'na ve kuzeyden güneye Sibirya'dan kuzey İran'a ve Filistin'e kadar uzanan büyük bir bölgede yaşamaktaydı. 19. asırda Avrupa'nın vaşakları yok olmaya başlamışlardır. Mesela Almanya'da en son vaşak 1846'da vurulmuştur. 1960 yılına kadar Batı Avrupa'da vaşak tamamen yok edilmiştir. Kuzey ve Doğu Avrupa'da ve Asya'da saylarını muhafaza edebilmiştir. Günümüzde Batı Avrupa'da birçok "doğal ortamına gönderme projeleri"

uygulanmakta dolayısıyla vaşak nüfusu Batı Avrupa'da bazı ufak bölgelerde artmaya başlamıştır. Vaşak bir orman hayvanıdır, ağaçsız açık alanlardan ve yerleşim yerlerinden mümkün oldukça uzak durur, kayalık ve dağlık bölgeleri tercih eder. Vaşaklar Türkiye'de Bolu, Kars, Erzurum, Sivas, Artvin ve Rize'de bulunur.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.