Bölge Haber Girişi : 09 Aralık 2009 00:32

Erzurum'dan teşvikin kalkmasına tepki!..

Erzurum'dan teşvikin kalkmasına tepki!..
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın SSK prim indirimlerinden dolayı önemine değinerek, 5 yıl daha uzatılmasını istedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın SSK prim indirimlerinden dolayı önemine değinerek, 5 yıl daha uzatılmasını istedi.

MÜSİAD Şube Başkanı Mustafa Güvenli, yürürlükteki süresi bu ayın sonunda tamamlanacak teşvik yasasının süresinin uzatılması gerektiğini söyledi. Güvenli, Erzurum'da bin 572 işveren ve 17 bin 37 çalışanın söz konusu yasadan faydalandığına dikkati çekerek, süre uzatımına gidilmemesi halinde Erzurum'daki özel sektörün büyük bir mali külfet altına gireceğini belirtti. Teşvik Yasası'nın, 31 Aralık 2009'da yürürlükten kalkacağını anlatan Güvenli, "5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın Erzurum'un kalkınma hedefine ulaşmasında pek etkin bir rol üstlendiği söylenemez. SSK prim indirimlerinin dışında bu yasa, Erzurum'a beklenen düzeyde bir kazanım sağlamamıştır. İş çevrelerinin, yasanın yürürlükten kalkacak olması nedeniyle duyduğu endişe, 5084'ün, SSK prim indirimleri noktasında sahip olduğu hayati önemi göstermeye yetiyor." dedi.

Erzurum gibi 5084 sayılı Teşvik Yasası'ndan yararlanan 49 ilde, işverenlerin SSK maliyetlerinin Ocak 2010'dan itibaren 3'e katlanacağını öne süren MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, sözlerini şöyle sürdürdü: "5084 Sayılı Teşvik Yasası'ndan yararlanan işverenlerimiz, şu anda 150 TL prim ödediği her bir sigortalı işçisi için ocak ayından itibaren 370 TL ödemek durumunda kalacak. Devlet destekli sigorta primini bile ödemekte büyük zorluklar çeken esnafımız ve işadamlarımız, bu kadar yüksek prim karşısında maalesef sıkıntıya düşecekler. Dolayısıyla işverenlerimiz ya işyerlerini kapatacaklar ya da işçi çıkartmak zorunda kalacaklar."

MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak, bölgenin ciddi manada teşvikler uygulanarak desteklenmesi gerektiğini her platformda dile getirdiklerine değinen Güvenli, "Erzurum'un da içinde bulunduğu Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nin, 5. Bölge adı altında yeni teşvik sistemiyle sektörel olarak desteklenmesi gerektiğini daha önce de vurgulamıştık. Aynı gerekliliği bir kez daha ifade ediyoruz. 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın uygulama süresine ilişkin görüşümüz de zaten bellidir. Yasanın önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmaması yönünde atılacak bir adım, iş çevreleri ve istihdam açısından büyük sakıncalar doğuracaktır." uyarısında bulundu. (CİHAN)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.