Erzurum Haber Girişi : 25 Şubat 2015 15:52

Erzurumlu büyük ressam Fuat İğdebeli vefat etti

Erzurumlu büyük ressam Fuat İğdebeli vefat etti
Erzurum'un yetiştirdiği büyük ressam, eğitimci Fuat İğdebeli (90) vefat etti.
Erzurumajans-Erzurum'un yetiştirdiği büyük ressam, eğitimci Fuat İğdebeli (90) vefat etti. Erzurum'un sembol isimlerinden olan İğdebeli'nin Cenazesi bugün Lala Paşa Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından, Köse Mehmet Köyü'nde annesinin yanına defnedildi.

Fuat İğdebeli için kılınan cenaze namazına öğrencileri, meslektaşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.Cenaze namazı öncesinde bir konuşma yapan Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) Başkanı Erdal Güzel, "O Erzurum'un yetiştirdiği büyük bir sanat adamı ve eğitimciydi. Değerli hocamız, Erzurum'un hafızasıydı. Bu şehri çok iyi tanıyıp biliyordu. Ancak Erzurum O'nu ne kadar tanıdı ve anladı onu bilemiyorum" diye konuştu.

Yine Fuat İğdebeli'nin öğrencisi ve yakın dostlarından olan Prof. Dr. Adnan Okur ise, " Hocamız, bize hep iyiliği, güzelliği ve insan olmanın erdemini anlattı. O bir Erzurum aşığıydı ve Erzurum'da hayata gözlerini kapatı" dedi.

Erzurumajans ailesi olarak  merhum hocamıza bizde Cenab-ı Haktan rahmet, eş, dost ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

FUAT İĞDEBELİ KİMDİR?

Fuat İğdebeli 22 Temmuz 1925'de Erzurum'da doğdu. İlk, Orta ve Liseyi Erzurum'da okuyarak, 1947 yılında Erzurum Lisesinden mezun oldu. 1948 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi, aynı yıl Halil Dikmen Galerisinde de öğrenim gördü.

1949 yılında Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde öğrenimine devam etti. Son sınıfta devamsızlıktan kaydı silindi, 1952 yılında Erzurum'a döndü. Aftan faydalanarak 1960 yılında yeniden Akademiye öğrenci olarak kabul edildi. 1963 yılında akademiden mezun oldu.

1964'de Resim Öğretmeni olarak Erzurum Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ortaokulunda göreve başladı. Bu görevini 1972 yılına kadar sürdürdü. 1973 yılında İstanbul'a dönerek atölye açtı.

Resim Öğretmenliği döneminde verdiği  eğitimle, farklı bir eğitim anlayışı geliştirerek birçok öğrenci yetiştirdi. Öğrenci resimleriyle 1969 yılında İstanbul Taksim Sanat Galerisi'nde beğeniyle izlenen "Erzurumlu Çocuklar" sergisini açtı.

Gençliğinden beri içinde taşıdığı Paris'e gitme özlemini gerçekleştiremedi. Yaşamını İstanbul ve Erzurum'da sürdüren İğdebeli 24 Şubat 2015 tarihinde vefat etti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Azmi K. 13 Aralık 2020 22:04

    1967-68 li yıllarda GAMP Orta okulunda hocamdı. Farklı bir karakteri ve tarzı vardı. SSCB. müzik ve düşüncesi hayranı idi, Eğitimci yönü ile Resim,heykel ve hayata dair çok faydalı prensipleri,etkileri olmuştur.

  • Ergin İĞDEBELİ 01 Ocak 1970 02:00

    Yeğeniyim. Kardeşi Suat İğdebeli’nin en büyük oğlu… Mekanı cennet olsun; sevenlerine selam olsun. Babam için “Hayatımda rastladığım en dahi ressam çocuktu” derdi. Ama babam, abisi gibi meslek olarak resmi seçmedi. Onlardaki resim genetik kodu, bende devam ediyor.

  • seyfullah hızarcı 01 Ocak 1970 02:00

    Benim orta okul hocam. Bize çok şey kazandırdı...Bunlardan en önemlisi okuma alışkanlığı..12-13 yaşlarında GOGOL,SEBAHATTİN ALİ.,RUHUSU..VS YAZAR VE ŞAİRLERLE buluşturdu.Aynı zamanda ayakta durabilmemiz için geniş bir ufuk açtı....Makamı cennetin en iyi yeri olsun......

  • .......... 01 Ocak 1970 02:00

    Allah Rahmet eylesin yattığı yerde uatandırmasın biz razıydık Allahda razı olsun çk iyi yardımsever merhameli saygıdeğer bir insandı.

  • Dursun Şen 01 Ocak 1970 02:00

    Vicdan, Merhamet, insaf onda vücut bulmuştu Allah Rahmet etsin