Bölge Haber Girişi : 06 Ağustos 2010 02:26

Et fiyatında yeni tehdit!..

Et fiyatında yeni tehdit!..
Et fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle gergin günler yaşayan hayvancılık sektörünün yeni gündemi, hayvanlarda görülen şap hastalığı.

Erzurum Ajans-Son dönemde hastalıkla ilgili olarak birçok ilden karantina haberi gelmeye başladı. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Ali Güler, şapın insana zarar vermese de hayvanların tüm gücünü aldığını ve verimi düşürdüğünü belirterek Hastalığa uygun aşının en kısa sürede tedariki gerekmektedir dedi.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte ette yeni bir fiyat yükseliş dalgası olabileceği yönünde tartışmalar devam ederken sektörde ‘şap hastalığı' kaygısı ön plana çıkmaya başladı. Son günlerde birçok ilden arka arkaya şap hastalığıyla ilgili haberler geliyor.

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde şap hastalığı nedeniyle 7 buzağının telef olduğu belirtilirken Konya'nın Seydişehir ilçesinde de bazı büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı görülmesi üzerine karantina uygulaması başladı. Adana'da da şap hastalığı başladı. Bu nedenle aşılama programı devam ederken bir dönem Ceyhan, Kozan ve Yüreğir'de hayvan pazarları kapatıldı. 

Aşısı bulunmalı

SETBİR Başkanı Ali Güler de son dönemlerde farklı bir tür şap hastalığının görüldüğünü söyledi. Bu türün mevcut aşılara cevap vermediğini belirten Güler, bazı hayvan pazarlarının da hastalık nedeniyle kapatıldığını söyledi.

Bu farklı tip hastalığın yaygınlaşmasının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden sonra Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde de görülmesinin büyük endişe yarattığını belirten Güler, gerekli aşının bir an önce temininin gerekli olduğuna dikkat çekti.

Şap hastalığı insanlar için tehlike oluşturmuyor ancak hayvanlarda hızla yayılıyor ve ani ölümlere neden olabiliyor. Hayvanların verimlerini düşüren hastalık, canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çok bulaşıcı viral bir hastalık olarak biliniyor. Bilinen şap türlerine karşı aşılama yöntemiyle mücadele ediliyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.