Ekonomi Haber Girişi : 04 Mayıs 2016 12:12

Et simsarlarına sert darbe!

Et simsarlarına sert darbe!
Et fiyatlarını indirmemekte direnen ve uyarıları dikkate almayan sektör temsilcilerine karşı yapılan ikinci darbe sert oldu.
Erzurumajans-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, uyarıları ve tavan fiyatları uygulamasını dikkate almayan et sektörü temsilcilerine karşı düğmeye bastı. Hayvan ithalatında devlet kurumlarına gümrük vergisi sıfırlanırken, özel sektöre zam yapıldı.

SEKTÖR UYARILARI DİKKATE ALMADI

Yüksek et fiyatları, uzun süredir vatandaşlardan tepki görüyordu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sektör temsilcilerine fiyatları indirmeleri için sık sık çağrı yaptı. Temsilcilerin çağrıya kulak asmaması nedeniyle bakanlık tarafından tavan fiyat uygulaması getirildi. Ancak et sektörünün oyuncuları yine oralı olmayınca, Bakan Çelik sert uyarılarda bulundu. 

Çelik, tavana uymayanlara karşı, ''Bu hesapları yaparken taşın altında herkesin eli olacak anlayışıyla yaptık. 'Uygulamıyorum uymam' diyen kim? Merak ediyorum. 78 milyona karşı sorumsuz davranan kasaba, fırın, süt sanayicisine sesleniyorum. Aldığımız kararları uygulamak son derece önemli.'' şeklinde açıklamada bulunmuştu.

İTHALATA ZORLADILAR

Bu dönemde sık sık ithal et seçeneği gündeme gelse de, Bakan Çelik buna karşı çıkmış, bunun üreticinin lehine olmayan bir seçenek olduğunu söylemişti. 

Tüm bu açıklamalara rağmen bir adım atmayan et sektörü temsilcilerine karşı ilk hamle canlı hayvan ithalatı oldu. Et ve Süt Kurumu'na, geçtiğimiz ay, sıfır gümrük vergisiyle 15 bin ithal hayvan kontenjanı verildi.

ÖZEL SEKTÖRE 4 KAT ZAM

Fiyat düşürmekte direnen et oyuncularına bir darbe daha geldi. Alınan yeni kararla, resmi kurumlara gümrük vergisi sıfırlanırken, özel kuruluşlara vergide zam yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karar 60 gün sonra yürürlüğe giriyor. Buna göre, Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM), sıfır gümrük vergisiyle damızlıklarda 150 bin, canlı koyun ve keçilerde 20 bin ve diğerlerinde 400 bin baş kontenjan tahsis edildi.

Özel sektör içinse damızlık sığırda sıfır olan gümrük vergisi yüzde 7,8'e, besilik sığır gümrük vergisi de yüzde 15'ten yüzde 60'a çıkarıldı. Kasaplık, besilik ve damızlık koyun ve keçi ithalatında ise gümrük vergisi sıfır olarak devam ediyor.

Kararın ardından et fiyatlarının düşmesi bekleniyor. Ayrıca küçük zamda büyük kar elde eden et spekülatörlerinin engellenmesi de bu konudaki bir diğer beklenti.

Yunus Emre Kabaoğlu/Haber7
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.