Ekonomi Haber Girişi : 15 Ekim 2015 18:17

Fakülte mezunu taşeron işçiler, yardımcı iş mağduru olmamalı

Fakülte mezunu taşeron işçiler, yardımcı iş mağduru olmamalı
Erzurum Tüketici Derneği Başkanı (ERTÜDER) Av. Erhan Topcu, taşeron işçiliğin önüne geçilmesini isteyerek, kadro verilmesinde asıl ve yardımcı işlerin ayrılmasının eşitlik kavramına aykırı olduğunu ifade etti.
Erzurumajans-1 Kasım Yerel seçimler öncesi siyasi partilerin seçim beyannamelerinde taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi yönünde vaatler bulunurken, AK Parti'nin seçim beyannamesinde bulunan yardımcı işin kadro dışında tutulması, asıl işi yaptığı halde temizlik kadrosunda çalışan yüzlerce fakülte mezunu taşeron işçiyi endişelendiriyor. 

Erzurum Tüketici Derneği Başkanı (ERTÜDER) Av. Erhan Topcu, taşeron işçiliğin önüne geçilmesini isteyerek, kadro verilmesinde asıl ve yardımcı işlerin ayrılmasının eşitlik kavramına aykırı olduğunu ifade etti.

Yüzlerce üniversite mezunun temizlik kadrosunda olmasına rağmen asıl işi yaptığını belirten Topcu, ''Sağlık sektöründe laborant, hemşire olarak çalışan birçok üniversite mezunu, profesyonellik gerektiren bir işi yaptığı halde temizlik işçisi kadrosunda görünüyor. Bunun yanında bazı kurumlarda da birçok birimde lisans hatta yüksek lisans mezunu taşeron işçiler bulunduğuna tanık olduk. Kadronun sadece asıl işi yapanlara verilmesi adaletli bir yaklaşım değil, eğer bu şekilde bir yol izlenirse taşeron işçiler asıl işi yaptıklarını ispatlamak için dava açmak zorunda kalacak, bu durum işçi ile kamu kurumunu karşı karşıya getirecektir. Sonuçta mağdur konuma gelen yine işçi olacaktır. Daha önce bu konuda açılan davaların birçoğu işçi lehine sonuçlanırken, mahkeme kararlarının uygulanmaması, hukuksuzluktur. Kadro verilmesindeki ilk şart eğitim şartı olmalı, kıdem ve diğer şartlar ise sonraki kriterleri oluşturmalıdır. Üniversite mezunu işsiz sayısı artarken, hükümetin taşeron işçilere kadro verirken eğitim kriterini dikkate alması daha adaletli bir yol olacaktır. Fakülte mezunu taşeron işçiler, yardımcı iş mağduru olmamalı'' dedi.

YAKLAŞIK 200 BİN İŞÇİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

Bazı taşeron firmaların yönetmelikte belirtilen eğitim şartını göz önüne almadan maaş ödediğini belirten Topcu, tüm taşeronların lise mezunu vasıfsız işçi olarak gösterilerek, ucuz maliyet çıkarıldığının da altını çizdi.

Yaklaşık 2 milyon taşeron işçinin yüzde 11.2'sinin üniversite mezunu olduğunu anımsatan Topcu, ''Hak iş sendikasının araştırmasına göre taşeron işçilerin yüzde 80'ini erkek, yüzde 20'sini ise kadınlar oluşuyor.. Taşeron işçilerin yüzde 52,6'sını ilk ve orta öğretim mezunu olurken, lise mezunu işçilerin yüzde 33,8. Üniversite mezunu taşeron işçilerin oranı ise yüzde 11,2 ile üçüncü sırada yer alıyor. Araştırmaya göre, belediye ve bağlı şirketlerde çalışan taşeron işçilerin yüzde 64,6'sının lise ve altı, yüzde 45,7'sinin lise ve üniversite mezunu, sağlık sektöründe çalışanların ise yüzde 37,8'inin lise ve üniversite, yüzde 22,5'inin de lise ve altı mezunu olduğu ortaya çıkarken, taşeron işçiler arasında kadın işçilerin erkek işçilere göre daha eğitimli olduğu görülüyor.''dedi.

Görüşlerini aldığımız fakülte mezunu taşeron işçiler, kadro almada önceliğin kendilerine verilmesini isteyerek şunları söyledi: ''Taşeron işçiler olarak temizlik işinde görevlendirildiğimiz halde asli işleri yapıyoruz. Binlerce taşeron işçi fakülte mezunu olarak, iş güvencesinden yoksunuz. Kadro vermedeki öncelik eğitim şartına göre yapılmalı, daha sonra kıdem şartı dikkate alınmalıdır. Öğrenim kredisi aldık, bu kredileri ödeyemez duruma geldik. Sorunlarımıza çözüm üretilmelidir. Aynı işyerinde aynı işi yapan asgari ücretle çalışan taşeron işçi ile 3-4 katı ücret alan kadrolu işçiler bulunmakta, bu durum iş barışını olumsuz etkilemektedir. Yıllardır kamuda çalışıyoruz, fakat iş güvencesinden yoksun, ikinci sınıf muamele görerek hizmet üretiyoruz''
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.