Bölge Haber Girişi : 03 Ocak 2010 02:40

Federasyondan dağcılara kış uyarısı!..

Federasyondan dağcılara kış uyarısı!..
Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, kış aylarında dağcılıkta risklerin arttığını söyledi.
Erzurum Ajans-Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, kış aylarında dağcılıkta risklerin arttığını söyledi.

Alaattin Karaca, dağcılığın spor olarak Türkiye`de yapılmasının ardından bugüne kadar yaklaşık 40 dağcılık kazası yaşandığını hatırlattı. Dağcılıkta kazanın kaçınılmaz olduğunu, ancak bunun en az seviyede kalmasını arzu ettiklerini belirten Karaca, eğitim ve teknik açıdan federasyon olarak gerekli tedbir ve güvenliğin alınmasından yana olduklarını ifade etti.

Dağcılığın "özgürlük" niteliğini taşıyabilmesi için kimsenin üzücü olaylar yaşamamasını arzu ettiklerini anlatan Karaca, "Kış tırmanışı, yazdan farklıdır. Kimsenin ailesini, sevenlerini, dağcılık camiasını üzmeye hakkı yok. Eğer dağcılık sporsa, bunu spor gibi yapmalıyız" diye konuştu.

Dağcılık tekniğinin iyi bilinmesi gerektiğini, bilgi ve beceriyle malzemeyi iyi kullanma, hava koşullarını takip etme, performans ve dayanıklılık ile kış tırmanışı hakkında bilgi sahibi olmanın kaza risklerini azaltacağını kaydeden Karaca, şunları söyledi:

"Dağcılık zor ve riskli bir spordur. Kazalar mutlaka olur. Önemli olan tedbir almaktır. Dağcılıkta kışın riskler artar. Dağcıların, güvenlik ve sağlıkları açısından tırmanış bölgesindeki jandarma veya muhtarlıklara bilgi vermeleri faydalı olur. Lisanslı sporcuların, zaten federasyona tırmanışlarıyla ilgili bilgi vermeleri zorunludur. Çünkü dağcılık kazalarıyla gündeme gelmek istemiyoruz. Kazalar dağcılık sporuna katılımı olumsuz etkiliyor. Dağcılık gösterişten uzak yapıldığı sürece uzun yıllar yapılabilecek spordur. Dağcılıkta teknik ve malzeme olarak eksiklik hissedildiğinde geri dönebilmek büyük erdemliliktir. Kaza raporlarına bakıldığında, kazaların, eksik bilgi, yetersiz malzeme ve malzemeyi kullanma berecisinin bilinmemesinden kaynaklandığı görülüyor. Dağlarda günde 3-4 farklı mevsim yaşanabilmektedir. Bu nedenle her bakımdan tedbirli olmak gerekir."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.