Bölge Haber Girişi : 12 Eylül 2010 20:04

Güneydoğu'da boykot etkili oldu!..

Güneydoğu'da boykot etkili oldu!..
Anayasa Değişikliği paketi, bugün yapılan Cumhuriyet tarihinin altıncı referandumunda oylandı

Erzurum Ajans-Anayasa Değişikliği paketi, bugün yapılan Cumhuriyet tarihinin altıncı referandumunda oylandı. Kayıtlı 49 milyon 446 bin 369 seçmenden sandık başına gidenler 26 maddeden oluşan Anayasa değişiklik paketinin kabulü ve reddi yönünde oylarını kullandı. Referanduma katılım oranı, 'evet' ve 'hayır' oylarının belirgin üstünlük sağladığı illerde yüksek olurken Güneydoğu'daki illerde 'boykot' etkili oldu.

Türkiye genelinde 151 bin 546 sandıkta oy kullanılırken, Doğu'daki 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00'de, diğer illerde ise saat 08.00'de başladı. Sandık başlarında yoğun güvenlik önlemi alınmasına karşın bazı yerlerde yer yer olaylar çıktı, gözaltına alınanlar oldu. Bir çok ilde seçime katılım oranı, 21 Ekim 2007'de yapılan Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa Değişikliği referandumundaki oranı geçmedi.

'Evet' ya da 'hayır' oylarının bariz üstünlük sağlayacağı tahmin edilen Trakya illeri ve Karadeniz'deki bazı illerle Bursa, Antalya, Kayseri, Konya, Eskişehir, Erzurum, Yalova ve Erzincan gibi illerde seçime katılım yüksek düzeyde gerçekleşti. Buna karşılık İzmir başta olmak üzere Ege illerinde katılım oranında beklenen patlama olmadı ve 2007 referandumunun biraz üzerinde gerçekleşti.

'BOYKOT' BAZI İLLERDE ETKİLİ OLDU

Terör örgütü PKK ile Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) referandumu boykot çağrısı Güneydoğu'da illerinde etkili oldu. Özellikle Hakkari, Batman ve Şırnak'ta seçmenlerin büyük çoğunluğu sandığa gitmedi. Diyarbakır, Ağrı, Muş, Ardahan, Kars, Iğdır ve Van'da boykot etkili oldu.

Doğu ve Güneydoğu'da seçime katılım oranın en yüksek olduğu il Tunceli oldu bunu Mardin ve Bitlis izledi. Boykot, Mersin ve Adana'da Güneydoğulu vatandaşların yoğun bulunduğu mahallelerde de etkili oldu.

Referandumda oy verme işlemi sırasında seçmenlerin sandığa gitmesine engel olmak isteyen bazı kişiler müdahale eden güvenlik güçleriyle çatıştı. Çeşitli illerde seçmeni tehdit eden ve etkilemek isteyen bazı kişilerg özaltına alındı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.